De steenvis heeft de eer om zich de giftigste vis ter wereld te noemen. De vis heeft zijn naam van geen vreemde, want hij lijkt ook écht op een steen. Bovenaan zijn rug heeft de steenvis dertien stekels die bij aanraking een dodelijk gif spuiten.
De giftige kogelvis wordt een delicatesse in China
Durf jij 'm aan? De kogelvis is een delicatesse die in vele landen verboden is. Het eten van fugu – de Japanse benaming voor de vis – is namelijk als Russische roulette; een verkeerd bereid exemplaar leidt tot de dood en een tegengif is er niet.
Weet je dit al over de piranha? PIRANHA'S STAAN BEKEND ALS VRAATZUCHTIGE VISSEN DIE JE MET HUID EN HAAR OPETEN. TOCH ZIJN DE VISSEN NIET GEVAARLIJK VOOR MENSEN.
Het Voedingscentrum raadt het regelmatig eten van zelfgevangen zoetwatervis uit Nederlandse wateren af, zoals paling, baars en forel. En eet zo min mogelijk vis, garnalen, oesters en mosselen uit de Westerschelde. Een enkele keer kan geen kwaad. Voor zelfgevangen zeevis gelden geen beperkende adviezen.
Het vlees van de snoek is heel stevig van structuur maar heel zacht van smaak, ontzettend lekker! Het bevat wel vrij veel kleine graten, sommigen zelfs gevorkt. Maar dat is het helemaal waard.
Roofvissen zoals zwaardvis, marlijn, snoekbaars, tonijn en haai zijn ook minder veilig. Dat komt doordat roofvissen aan het eind van de voedselketen zitten en andere dioxine houdende vissen eten. Deze vissen bevat vooral veel methylkwik. Tonijn bijvoorbeeld kunt u beter niet meer dan één keer per maand eten.
Jonge exemplaren van een centimeter of 2-5 kosten gemiddeld zo'n 5-10 euro. Halfwas vissen van zo'n 6-10cm. rond de 15 en 25 euro.
De Piranha of Pireng zoals hij in het Surinaams wordt genoemd, is een vrij stugge vis om schoon te maken, met veel graten. Maar het vlees is zoet en zacht van smaak, waardoor hij makkelijk en goed te bereiden is op veel verschillende manieren, mist je hem goed schoonmaakt.
Piranha's staan bekend als vraatzuchtige vissen die je met huid en haar opeten. Toch zijn de vissen niet gevaarlijk voor mensen. Alleen bij voedselgebrek happen ze naar alles wat voor hun neus komt.
"Meervallen gaan ons niet aanvallen, want zij zien ons niet als prooi. Ze kunnen niet kauwen dus hij moet een prooi in één keer doorslikken. En dat gaat natuurlijk niet met mensen", zegt hij tegen Editie NL.
Echt bijten doet een meerval niet, het zijn meer schaafwonden. Waarom maakt de meerval deze vergissing? Een meerval zal normaal nooit mensen aanvallen een watervogel of een klein zoogdier kan een grote meerval makkelijk aan maar een mens word toch een ander verhaal.
Het gif van de kogelvis
De meeste soorten kogelvis zijn giftig en niet geschikt om op te eten. Het is daarmee een van de meest giftige zeebewoners. Zijn ingewanden bevatten het zenuwgif tetrodotoxine dat verlamt en in korte tijd tot de dood leidt, terwijl de prooi bij volle bewustzijn stikt.
Voor een gezond voedingspatroon is het advies om 1x per week vis te eten, of schaal- en schelpdieren. Kies bij voorkeur vette vis, zoals makreel, haring, sardines of zalm. Daarin zit het meeste omega-3: een gezond visvetzuur. Een portie van 100 gram bevat ongeveer 7 keer de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.
De gevaarlijkste dieren van Nederland zijn:
Adder. Grote pieterman. Wolf. Wild zwijn.
Als je barracuda eet kan het zijn dat je gedeeltelijk kannibalisme bedrijft, ik raad dan ook aan de inhoud van het spijsverteringskanaal van de barracuda niet te verorberen of in de soep te gooien. De kans dat je mensenvlees via de barracuda binnenkrijgt is echter vrij klein, gelukkig.
Techniek. De attractie bevat een 7 meter diepe pompkelder met hierin 4 pompen met een totaalvermogen van 300 kilowatt. (De attractie kan bij een eventuele storing ook op 3 pompen draaien.)
Kogelvissen zijn bijtgrage vissen met een slechte reputatie. Ze staan erom bekend erg territoriaal en agressief te zijn en te bijten naar soortgenoten en andere vissoorten. In het algemeen kan je stellen dat de meeste kogelvissoorten, op enkele uitzonderingen na, alleen moeten worden gehouden.
Alle piranhasoorten leven in Zuid-Amerika in rivieren en meren. Fossielen laten zien dat de voorgangers van de piranha zich zelfs al 25 miljoen geleden in de rivieren van Zuid-Amerika bevonden. Een onderzoek heeft aangetoond dat de piranha die wij kennen nu bijna 2 miljoen jaar leeft.
Uitdrogingsgevaar is er niet, maar ze kunnen wel opzwellen. Daarom plassen ze veel. Ze hebben een cloaca of een opening achter de anus waar de plas en poep uitkomt.
Meestal eten ze geen mensen, maar vooral dode dieren en fruit. Ze houden zich schuil tussen onderwaterplanten en komen dan ineens tevoorschijn. Er zijn wel vijftig soorten piranha's. Ze leven in het wild alleen nog maar in de rivieren van Zuid-Amerika.
Piranha's worden ongeveer 15 tot 25 centimeter lang, hoewel individuele vissen gevonden zijn die ruim 40 centimeter lang waren. De grootste piranhasoort is Serrasalmus rhombeus, de zwarte piranha. Piranha's zijn bekend om hun scherpe tanden en hun agressieve honger naar vlees.
Koolvis. In veel opzichten lijkt koolvis op kabeljauw. Het is een voordelig visje dat je kan bakken, grillen en stomen. Het heeft een vrij neutrale smaak, waardoor hij in veel gerechten gebruikt kan worden.
Vis eten is gezonder dan vlees, doordat je bij het eten van vis een hoog gehalte aan onverzadigde vetzuren zoals omega 3 binnenkrijgt. Vlees daarentegen bevat alleen verzadigd vet, wat onder andere een stijging kan geven van het LDL-cholesterol. Daarnaast is rood vlees moeilijker te verteren voor de darmen.
Echte kibbeling wordt van oudsher van kabeljauw gemaakt. De stukjes worden door een beslag gehaald, gefrituurd en eventueel bestrooid met viskruiden. Kabeljauw is schaarser geworden en daardoor duurder. Daarom wordt in plaats van kabeljauw vaak de goedkopere vissoort Alaska-koolvis gebruik.