U merkt pas dat u gestoken bent als er een bultje ontstaat dat jeukt. Een steek van een bij, steekvlieg of wesp is pijnlijk en kan een flinke bult geven. Vooral een bijensteek geeft een grote bult. De angel van de bij blijft in uw huid zitten.
Bijen, wespen, hommels en mieren steken, maar meestal doen ze dat uit zelfverdediging. Via de angel komt er gif in onze huid terecht. Dat gif zorgt voor klachten. Er bestaan ook insecten die zowel kunnen bijten als steken, bijvoorbeeld vlooien, luizen, muggen en dazen.
Meestal zien we meerdere galbulten op de huid. De reactie van de huid kan echter zo heftig zijn dat er een blaasje of zelfs een blaar ontstaat. Deze vorm wordt door medici ook wel “culicosis bullosa” genoemd. De bulten en de blaren kunnen een aantal dagen bestaan.
Een steekvlieg is een gemeen insect en wordt ook wel daas of paardenvlieg genoemd. De snuit van de steekvlieg bestaat uit kleine mesjes waar ze mee bijten. Een steekvlieg bijt zelfs door dunne kleding heen. Een vrouwtje vliegt direct op je lichaam, bijt en zuigt het bloed op.
De bosbodem huisvest het insect met de pijnlijkste steek ter wereld, de kogelmier. Zijn gif bevat de stof poneratoxine. De gifstof beïnvloedt de elektrische signalen in de hersenen en blokkeert ionenkanalen in de synapsen. Justin Schmidt beschrijft de steek van de kogelmier als 'Pure, intense, uitstralende pijn.
Bijen zijn vreedzamer dan wespen, maar als hun nest wordt bedreigd of als je op ze trapt, halen ze hun wapen tevoorschijn. Een bijensteek is doorgaans minder pijnlijk dan een wespensteek, al bevat een bijensteek meer gif. Bijen steken echter maar één keer, waarna ze langzaam sterven.
Mocht je toch gebeten worden, hoe kun je een spinnenbeet dan herkennen? Vaak krijg je last van een zwelling en kan je rode vlekken op de huid krijgen rondom de beet. Je huid voelt warm aan en het is mogelijk dat er een blaar ontstaat.
Bedwantsen zijn kleine (6 mm) roodbruine ovale insecten die leven van het bloed van mens en dier. Ze hebben 6 pootjes waarmee ze snel kunnen lopen. Vliegen of springen kunnen ze niet. Een andere naam voor bedwants is bedluis of wandluis.
U krijgt het virus als u gestoken wordt door een mug met het virus. Klachten zijn plotseling koorts met koude rillingen, vaak met heftige hoofdpijn en pijn achter de ogen. Er zijn geen medicijnen om knokkelkoorts te genezen. Tegen de pijn kunt u paracetamol nemen.
Door de angel met een pincet eruit te halen, heb je kans dat je tijdens het knijpen nog een restje gif in je huid 'perst'. Schrapen met een pas is vaak al voldoende om de angel eruit te halen. Mocht je in de buurt van een keuken zijn: een broodmes helpt ook.
Knutten in september/oktober
En van de mug is bekend dat zij houden van vochtige gronden om eitjes te leggen. Aan het einde van het seizoen zijn de weilanden vochtiger en valt er ook meer regen waardoor er plassen ontstaan. Ideaal voor de knutten om eitjes in te leggen.
Het veroorzaakt een klein, maar pijnlijk wondje dat erg kan jeuken. Verder krijg je een dikke, rode huid. Wees alert bij een dazenbeet, want de beet leidt soms tot een bacteriële infectie van de huid.
Knijten zijn van nature aanwezig langs rivieren. Door hun kleine gestalte – amper 2mm – worden ze vaak niet opgemerkt, maar kunnen ze toch hinderlijk zijn. Zeker wanneer ze zich nestelen vlakbij een woongebied. Net als de steekmug zuigt de vrouwelijke knijt immers het bloed van gewervelden – waaronder de mens.
Als je wakker wordt met beten, heb je zeker en vast last van bedwantsen in de slaapkamer. Bedwantsen zijn niet de enige bijtende insecten die voorkomen in uw huis. Er is nog een groot aantal andere vervelende insecten die de mens ook bijten of steken, zoals vlooien, muggen, spinnen of mijten.
Bij een muggenbeet zul je vooral jeuk ervaren, maar doordat je huid bij een dazenbeet dus letterlijk een een stukje wordt opengebeten zul je ook een scherpe pijn ervaren en zal zich een schijfvormige zwelling rond de beet vormen. Ben je allergisch voor steekvliegen, dan zal deze zwelling zelfs nog heftiger worden.
Een dazenbeet is niet alleen pijnlijk, het kan ook gevaarlijk zijn. Sommige mensen hebben een allergische reactie op een dazenbeet. Een allergische reactie kan onderstaande klachten veroorzaken: ademhalingsproblemen.
De tijgermug heeft net als veel andere steekmuggen een lange zuigsnuit. Deze is bruin van kleur en wordt in rust verborgen in de dikkere zwarte onderlip (G).
De tijgermug steekt vooral overdag. Zulke steken worden als pijnlijk ervaren. De kans dat de tijgermuggen die tot nu toe in Nederland zijn aangetroffen virussen van bepaalde infectieziekten (zoals dengue (knokkelkoorts) en chikungunya) kunnen overdragen, is op dit moment te verwaarlozen.
Draag lichte kleuren: muggen voelen zich aangetrokken tot donkere kleding. Muggen prikken dwars door dunne broeken en sokken heen. Hoe ruimer de kleding zit hoe lastiger het voor de mug is om er door heen te steken en ook werkelijk in de buurt van je huid te komen.
Je kunt ze terugvinden over je hele lichaam, maar vooral daar waar je lichaam het matras raakt. Bedwantsen maken het zichzelf graag gemakkelijk. Waar de huid het zachtst is, is het makkelijk toehappen voor ze. Denk daarbij aan buik, lenden, benen, billen, rug en zelfs bultjes op hoofdhuid.
Rode vlek(ken) op de huid: van veel soorten insectenbeten krijg je rode vlekken. Je kunt met de hulp van bovenstaande infographic zien aan de plek, door welk insect je gebeten bent. Als je na een paar dagen tot een week na de insectenbeet een rode vlek of een rode kring krijgt, raadpleeg dat je huisarts.
Bedwantsen hebben een hekel aan extreme hitte, maar ook aan vrieskou. Daarom kun je het volgende proberen om bedwantsen te bestrijden. Warmte: Stop alle besmette spullen in een zak en was ze minimaal op zestig graden. Dit zorgt ervoor dat de beestjes dood gaan.
Huisspinnen bijten over het algemeen niet, ze rennen liever naar een rustig hoekje waar ze niet gestoord worden. Hun gifkaken zijn niet gebouwd om mensen te bijten. Mochten ze toch bijten, dan is de beet niet heel erg pijnlijk, de bult wordt binnen enkele dagen minder.
De grijze huisspin zal bijten en direct ook gif injecteren. Wanneer de prooi klein genoeg is wordt die ook direct meegenomen naar haar trechter, maar wanneer de prooien relatief groot zijn (zoals wespen) zal de spin meerdere keren bijten en telkens ook gif injecteren tot de prooi ook sterft.
50.000 beschreven spinnensoorten zijn er maar enkele waarvan de beet echt gevaarlijk kan zijn voor de mens. Geen van deze soorten komt in Nederland of België voor. Hier komt wel de gerande oeverspin (grote, kleine) voor. Daarvan is de beet zeer onaangenaam, vergelijkbaar met een wespensteek.