Maar welke vissen kan je dan nog wel met een gerust hart eten? Wel, met schelvis, heek, tong, Alaska pollak, kabeljauw, koolvis en pladijs zit je goed. En ook mosselen, garnalen, kreeft en sint-jacobsschelpen zijn een goede keuze.
De gezondste keuze is vette vis, zoals haring, makreel, (Atlantische) zalm en sardines. Deze vette vissoorten bevatten veel omega 3-vetzuren. Deze bijzondere vetten beschermen tegen een hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten. De Gezondheidsraad adviseert dan ook om 1 keer per week (liefst vette) vis te eten.
In Nederland krijgen we PFAS vooral binnen via vis. In magere én vette vis kan veel PFAS zitten. Vooral kabeljauw bevat gemiddeld genomen een hoog gehalte, terwijl zalm bijvoorbeeld veel minder PFAS bevat.
Als je de volgende 6 soorten vermijdt ben je al heel goed op weg: Paling, slibtong, zeebaars, kabeljauw, gamba's en (geelvin, blauwvin, grootoog) tonijn. Deze soorten zijn overbevist of worden gevangen met veel schade aan mens, milieu en natuur.
Lage kwikgehaltes (minder dan 50 microgram per kilogram) werden aangetroffen in haring, zalm, forel en inktvis. Hogere kwikgehaltes zaten in brasem, kreeft, makreel, snoek en tonijn. De kwik-kampioen was zwaardvis, met 1.212 microgram kwik per kilogram.
De Dietary Guidelines for Americans stellen dat kinderen, om deze hogere hoeveelheden te consumeren, alleen vis uit de "Best Choices"-lijst mogen eten die nog minder kwik bevat - deze vissoorten zijn ansjovis, makreel, meerval, mosselen, krab, rivierkreeft, bot, schelvis, harder, oesters, schol, koolvis, zalm, ...
Wat is beter kabeljauw of pangasius? Kabeljauw en pangasiusfilet zijn beide heerlijke vissoorten om te bakken. Kabeljauw smaakt iets 'vissiger' en is wat steviger.Pangasius is minder vet en een stuk voordeliger.
Vissen zoals tonijn, makreel, sardines en paling kun je beter vermijden.
Wilde zalm zwemt vrij rond, krijgt geen antibiotica en wordt niet overvoerd. Maar de vangst kan tot grote milieuschade leiden door overbevissing en bijvangst van dolfijnen, schildpadden, vissen en haaien. Kweekzalm wordt meestal in zee gekweekt in drijvende kooien.
Is pangasius gezond? Pangasius is een witte vis die arm is aan vet en koolhydraten. Het bevat veel vitamines en micronutriënten die belangrijk zijn voor een uitgebalanceerd dieet. Veel experts raden aan om twee porties vis per week te eten, waarvan één portie mag bestaan uit niet-vette witte vis zoals pangasius.
In 2021 is op 30 procent van alle in Nederland geteelde groentemonsters residuen van PFAS-pesticiden aangetroffen. Andijvie (70 procent), komkommer (60 procent) en paprika (52 procent) waren de meest besmette groenten.
Zalm is dus een klein beetje gezonder dan tonijn uit blik. Maar dat betekent niet dat tonijn uit blik slecht is. Volgens het voedingscentrum zou je eens per week vis moeten eten, en daartoe rekenen ze ook tonijn en zalm uit blik.
De Amerikaanse Food and Drug Administration heeft zeevruchten uit de Verenigde Staten en andere landen getest op PFAS. 4 Gekweekte zeevruchten, zoals Atlantische zalm, tilapia en garnalen , hebben lage PFAS-niveaus. PFAS-niveaus zijn hoger in in het wild gevangen zeevruchten, zoals tonijn, kabeljauw en mosselen.
Bewust eten
De reden waarom Carrefour pangasius uit de rekken heeft gehaald is omdat de vis te veel bacteriën bevat en hij resistent zou zijn tegen antibiotica. Bovendien zijn de werkomstandigheden in veel kwekerijen schrijnend en is de productie van de vis erg slecht voor het milieu.
Een magere witvis zoals tilapia past in een verantwoord en gezond dieet. Maar ook het toevoegen van een vette vis zoals paling aan je salade of op de boterham is een gezonde keuze.
De voedingsrichtlijnen van de overheid bevelen aan dat mensen twee keer per week vis eten . En we weten dat vis vol omega-3-vetzuren zit, wat goed kan zijn voor zowel het hart als de hersenen.
“Of het eten van zalm schadelijk kan zijn, hangt af van diverse factoren, waaronder de oorsprong van de vis (wild of gekweekt), de aanwezigheid van contaminanten zoals PCB's, pesticiden, zware metalen, antibiotica, en de gebruikte kleurstoffen.
Zalm die door Seafood Watch als groen is beoordeeld, is het meest milieuvriendelijk . Wilde zalm met een groene beoordeling komt uit een gezonde populatie en de goed beheerde visserij heeft weinig tot geen impact op ander zeeleven en habitats.
Meest duurzame vis
Tilapia, meerval, pangasius, forel of tonijn uit een blik hebben een veel hogere score: deze is hoger dan varkensvlees, maar lager dan rundvlees. Wat betreft landgebruik scoren alle soorten beter dan varkens- en rundvlees.
Het voedingscentrum raadt aan om 1 keer per week vis te eten. Bij voorkeur vette vis zoals zalm, sardientjes, haring, paling of makreel. Schaal- en schelpdieren zoals oesters, mosselen en kreeft zijn officieel geen vissen, maar tellen wel mee als vis in de Schijf van Vijf.
Colruyt werd verkozen tot 'Beste supermarkt voor verse vis'.
Van alle vette vis, bevat de sardine het minste kwik.
Weinig mensen weten exact wat de exotische pangasiusvis is. Het is een straalvinnige vis uit de familie van reuzenmeervallen, een zoetwatervis die op grote schaal gekweekt wordt in Azië. In de winkels vind je nooit de wilde variant, maar altijd de gekweekte, vandaar dat de vis zo goedkoop is.
Essentiële vetzuren
Ook vette vis (haring, ansjovis, sardines, makreel, zalm, tonijn) behoort tot de goede vetten.
Is dorade gezond? Ja, dorade is rijk aan eiwitten, omega-3 vetzuren en vitaminen zoals B12.