De dekvacht bestaat uit langere haren die dakpansgewijs over elkaar heen liggen. Door deze ligging is het waterafstotend en dat is niet alleen handig bij regenachtig weer, maar ook bij het zwemmen. De vacht geeft de rat bescherming tegen kou, maar ook tegen warmte.
Neem de ratten alleen mee op zachte dagen zonder wind, regen of kou, want ratten worden snel verkouden.
Ratten leven in het wild gewoon buiten. Tamme ratten stammen af van de wilde bruine rat die eigenlijk overal kan leven. Ratten leven in kleine groepen bij elkaar. Het liefst in een warme omgeving en vaak is dat bij mensen in de buurt.
Ratten zijn van nature erge nieuwsgierige dieren. Een rat die als huisdier wordt gehouden zal vrijwel nooit agressief zijn. Toch heeft een rat veel aandacht nodig dus moet hij regelmatig opgepakt worden. Doe je dat niet, dan zal het diertje steeds schuwer en ongelukkiger worden en zich op den duur niet meer laten zien.
Ratten houden geen winterslaap. Ze blijven het hele jaar actief, maar ze hebben natuurlijk wel meer voedsel en warmte nodig in de winter. Ze vinden buiten minder voedsel en gaan dan op zoek.
Ratten passen zich gemakkelijk aan, zijn nieuwsgierig en volgzaam. Ze zijn leuk om naar te kijken en kunnen wanneer ze vaak en rustig gehanteerd worden zeer tam worden. Tamme dieren vinden knuffelen vaak geen probleem. Het knuffelen van een rat is echter niet zoals bij hond of kat, want een rat zit zelden stil.
Zo zouden ratten een hekel hebben aan zwarte peper, maar ook aan de geur van munt, eucalyptus, chloor, azijn, uien en kamille.
Staan ze beneden in de huiskamer, dan zullen ze vooral 's morgens vroeg en na 15.00 uur tot leven komen, omdat dan de meeste mensen aanwezig zijn. Na 23.00 uur liggen de meeste ratten hier in huis, al te slapen, omdat het dan erg stil wordt beneden.
Kunnen ratten bijten? Ja, ratten kunnen zeker bijten. Maar ze bijten alleen mensen als die hen in het nauw drijven. Veel mensen wagen het echter niet om dicht bij ratten te komen, dus een rattenbeet komt eigenlijk zelden voor.
Je kunt je ratten een bad geven, dat is vooral aangeraden bij oudere ratten die niet meer in goede conditie zijn en zich minder goed kunnen wassen, ze hebben als je ze wast minder kans op huidaandoeningen zoals mijt. Gebruik voor het wassen geen zeep en droog de rat achteraf goed af zodat ze niet ziek worden.
Zo zijn stallen, kelders, kruipruimtes, graan- en houtopslag plaatsen waar bruine ratten zich graag ophouden. Ze verschuilen zich ook vaak in de buurt van riolen, onder de grond, aan de rand van dijken en sloten en bij ander vervuild water.
In grote steden zijn ze er steeds meer klaar mee: de overlast van ratten. En dat kan heel ver gaan, zegt ongediertebestrijder Richard Piké. "Ze kunnen echt uit de wc-pot naar boven komen." "En dan krijg je dus een koud neusje tegen je billen aan.
Wat voor geluid maken ratten? Ratten maken verschillende geluiden. Ze piepen, fluiten, gillen en krijsen.
Tamme ratten moeten dagelijks verzorgd worden. Wanneer je veel voer geeft en ze hebben een waterfles, dan kan het een dag zonder verzorging.
Hoe vaak maak je ze nu schoon? Ik heb 2 ratten en maak 1x per week de hele kooi schoon, 2x per week het toilet en daarnaast haal ik ook 1 a 2 keer per week een doekje over de plateaus. Moet wel zeggen dat alles in mijn kooi van plastic is, en dat wat dat niet is (fleece hangmatten) gaat na een week de was in.
Piepen. In principe maken ratten weinig geluid. Maar tijdens ruzies of spelen kan een rat piepen. Vaak is dit ook aanstellerij, ze willen dan laten merken dat ze iets niet leuk vinden, bijvoorbeeld wanneer je ze aanraakt als ze een snoepje aan het eten zijn.
Zodra ze wat zelfverzekerder worden en wat meer durven, kun je ze af en toe eens voorzichtig een kriebel of een aai geven. Bij hele bang ratjes die kunnen bijten, kun je daarbij een zacht penseel of kwastje (met steel) gebruiken. Je kunt het ratje hier voorzichtig mee strelen, zonder dat je vingers meteen gevaar lopen.
Normaal gesproken doen ratten een taak waarbij ze simpelweg op een hendel moeten drukken, waarop dan iets lekkers volgt. Bij spelen is juist de vrijheid om iets wel of niet te doen belangrijk, zonder opgelegde beperkingen en zonder iets lekkers als beloning.
Tamme ratten staan bekend om hun aanhankelijkheid en hun trouw. Als een tamme rat goed tam is zit deze graag op de schouder of ligt te slapen in de mouw van een trui. Ratten zijn groepsdieren en hebben een ingewikkeld communicatiesysteem ontwikkeld om elkaar te kunnen begrijpen.
Likken: een uiting van liefkozing of onderdanigheid, wanneer een rat je likt hoor je er helemaal bij. Knagen: ratten knagen aan alles. Dat doen ze om hun tanden, die hun hele leven blijven doorgroeien tot op de juiste lengte af te slijten.
Ratten zijn intelligente, levendige en aanhankelijke dieren die dagelijks behoeften hebben aan sociaal contact. Als ratten te weinig aandacht krijgen, gaan ze gestoord gedrag vertonen zoals bijten of schuw wegkruipen.
Bijvoorbeeld door handschoenen te dragen wanneer u met een rat in aanraking komt. Mocht u toch gebeten worden, dan moet u de wond direct goed uitspoelen en eventuele symptomen direct bij de huisarts melden.
Zo zouden ratten een hekel hebben aan zwarte peper, maar ook aan de geur van munt, eucalyptus, chloor, azijn, uien en kamille.
Klapvallen zijn de bekendste vallen. Je legt aas op het plateau, de rat gaat op het plateau staan om het aas op te eten en de val valt dicht. Hierdoor breekt de rat zijn rug. Bij klapvallen is de rat direct dood.
Bovendien gaat een grote rat ook nogal eens een gevecht aan met een kat. Een kat kan daardoor bang worden van ratten en ze op den duur geheel negeren. Signaleer je dus ratten om het huis, dan is het zinvol om een of twee sterke volwassen katten te nemen.