Samengesteld gezin met ieder eigen kinderen
Als jij eerst komt te overlijden, dan zijn jouw echtgenoot en jouw eigen kind erfgenaam, ieder voor een gelijk deel. Jouw stiefkind erft niet van jou. Bij het later overlijden van jouw echtgenoot is zijn kind zijn erfgenaam.
Stiefkinderen zijn geen erfgenaam op grond van de wet en zij kunnen dus geen aanspraak maken op haar erfenis.
De kosten verdelen en gezamenlijke rekening
Naar verhouding van inkomen. Stel dat je drie vijfde deel van het gezamenlijke inkomen verdient en je partner twee vijfde deel. Jij betaalt dan ook drie vijfde deel van de gezamenlijke uitgaven, en jouw partner twee vijfde deel.
Een stiefkind erft normaal gesproken niet van een stiefouder. Maar dit kan een stiefouder wel regelen. De stiefouder kan het stiefkind in zijn of haar testament tot erfgenaam benoemen.
De omvang van de reserve is afhankelijk van het aantal kinderen. Is er één kind, dan heeft dat een reserve van de helft.Men kan dan nog vrij beschik-ken over de helft van zijn nalatenschap. In geval van twee kinderen, ontvangt elk kind 1/3 van de nalatenschap als reserve (het beschikbare deel is dan 1/3).
Als er geen testament is, bepaalt de wet wie de erfgenamen zijn. Dat gebeurt in deze volgorde: echtgenoot of geregistreerd partner en de kinderen. ouders, broers en zussen.
Als je intrekt bij je partner die al een eigen woning heeft, dan wordt je – als je niets regelt – geen mede-eigenaar. Ook niet als je meebetaalt aan de hypotheek. De eigendom van de woning blijft bij je partner, en je partner is verplicht om de schulden en kosten te voldoen.
Naar verhouding (naar rato)
Stel, jij verdient 2/3 en je partner 1/3 van jullie totale inkomen.Dan betaal jij 2/3 van de kosten die jullie maken en je partner 1/3. Dat heet 'naar rato' verdelen.
Meer dan 60% van de mensen die na een scheiding aan een nieuw samengesteld gezin beginnen, gaat binnen vijf jaar alweer uit elkaar. Een schrikbarend hoog percentage, waaruit blijkt dat het niet vanzelfsprekend is dat het samenvoegen van twee gezinnen een succes wordt.
Je kunt je legitieme meestal pas opeisen na het overlijden van je stiefmoeder.Maar dat is alleen het geval wanneer je vader en stiefmoeder alles goed op papier hadden staan bij de notaris. Als er een fout in zit of een clausule is vergeten, dan kan jouw deel meteen opeisbaar zijn.
Als jouw ouder geen testament heeft opgesteld dan maken jouw stiefbroers en –zussen geen aanspraak op de erfenis van jouw overleden ouder. Er wordt bij de verdeling zonder testament gekeken naar de bloedlijn en daar vallen stiefkinderen buiten. Zonder testament heb jij als stiefkind geen recht op de erfenis.
Hierbij gaat het om bloedverwanten (kinderen, ouders, broers, zussen, grootouders, overgrootouders). Alleen jouw echtgenoot/echtgenote of geregistreerd partner vormt hier de uitzondering op. Schoonfamilie en aangetrouwde kinderen erven dus via de wet niets van jou. Een erfgenaam moet wel in leven zijn.
De langstlevende echtgenoot uit een huwelijk krijgt het vruchtgebruik van de hele nalatenschap. Dit betekent dat hij onder meer het vruchtgebruik krijgt van de gezinswoning en de inboedel. Hij mag dus hoe dan ook in de gezinswoning blijven wonen, of het verhuren en het huurgeld innen.
De weduwe of weduwnaar krijgt de hele gemeenschap (en de goederen in mede-eigendom) in volle eigendom en het vruchtgebruik van de eigen goederen van de huwelijkspartner. De blote eigendom van die goederen gaat naar de familie van de overledene.
Als je gaat samenwonen, zonder samenlevingscontract, trouwen of het aangaan van een geregistreerd partnerschap heeft dit alleen gevolgen voor de huurtoeslag, maar niet voor andere toeslagen. Je gaat samenwonen en bent fiscaal partner. Hierdoor verandert jullie fiscale positie ten opzichte van vorig jaar.
Want: samenwonen is goedkoper dan alleen wonen. Je kunt de hoogste lasten (huur, elektriciteit etc.) namelijk delen! Volgens een Amerikaans onderzoek was dit voor maar liefst 22% van de mensen tussen de 18 en 34 jaar oud dan ook de reden om samen te wonen.
Volgens het Nibud is een huishouden in de ideale situatie niet meer dan 50% van het inkomen kwijt aan vaste lasten, afhankelijk van het inkomen en de woonsituatie. Echter zijn de uitgaven aan gas, energie, boodschappen en tanken op dit moment zo hoog dat ruim 70% van het inkomen op gaat aan vaste uitgaven.
Je partner erft het huis. Je bent getrouwd of hebt een geregistreerde partner, je hebt eigen kinderen: Je partner en je kinderen hebben allemaal recht op een gelijk deel van jouw bezittingen. Ze hebben dus ook recht op een gelijk deel van het huis.
Kosten verdelen: allebei de helft
Een relatief eenvoudige manier om de kosten te verdelen is door allebei de helft te betalen. Kostte het etentje € 100? Dan betalen zowel jij als je partner € 50. De keuze om alle gezamenlijke kosten 50-50 te verdelen is het eerlijkst wanneer jullie ongeveer hetzelfde inkomen hebben.
Als u als erfgenaam informatie zoekt over een erfenis, kunt u terecht bij: het Centraal Testamentenregister;een notaris;de rechtbank in de woonplaats van de overledene.
Hoe vraag ik een nabestaandenmachtiging aan? Alleen degene die optreedt namens de erfgenamen, kan online een nabestaandenmachtiging krijgen. Dit kan een erfgenaam of executeur zijn. Aanvragen kan vanaf een week na het overlijden.
In principe is het niet nodig om een notaris in te schakelen bij het verdelen van een erfenis. De erfgenamen kunnen onderling zelf een verdeling maken of de verdeling wordt gemaakt door de aangewezen executeur. Zonder executeur kunnen de erfgenamen samen besluiten dat één van de erfgenamen de verdeling maakt.