De snelste en veiligste manier om bruin te worden zonder lang in de zon te hoeven liggen is door het gebruik van een zelfbruiner. Een zelfbruiner is een cosmetisch product dat je tijdelijk dat mooie bruine kleurtje geeft zonder dat je er uren voor hoeft te zonnen.
Als de zon schijnt, gaan de melanocyten in onze huid extra melanine aanmaken, extra pigment dus, om de uv-stralen niet te diep te laten doordringen. Zo krijgen we een extra beschermend laagje, noem het een natuurlijke parasol. Een proces dat we kennen als, jawel, bruinen.
Ja, je kunt met zelfbruiner op zonnen. Zelfbruiner hecht zich namelijk aan de bovenste laag van je huid (de dode huidcellen). Terwijl het natuurlijke bruiningsproces door de zon zich in een diepere huidlaag afspeelt.
Niet te lang
De dunne huid van je gezicht verbrand sneller en als je verbrandt, zul je sneller vervellen. En we weten allemaal wat dat betekent: bye, bruin gezicht. Ga dus zo'n 10 minuutjes in de zon met je gezicht en zoek daarna weer de schaduw op. Wissel dit af en je gezicht zal steeds een beetje bruiner worden.
Zon maakt je huid niet alleen bruiner, maar ook ouder. Zonder goede bescherming kun je op latere leeftijd dus gek genoeg sneller minder bruin worden.
Smeer je goed in! Een verbrandde huid wordt wel snel bruin, maar als je gaat vervellen ben je weer net zo wit als voorheen, met een zonnebrand op wordt je dus uiteindelijk bruiner omdat je niet gaat vervellen! Ook als je niet verbrand bent in de zon is het belangrijk om je huid goed te hydrateren.
Maar 1 ding is zeker: verkleuring door de zon (of zonnebank) vergroot de kans op huidkanker en beschadigt de huid terwijl rond DHA geen enkele wetenschappelijk bewezen gevaren bekend zijn. Wil je een kleurtje, is het dus veiliger om zelfbruiner te gebruiken dan in de zon te bakken.
ALGASUN – ULTRA. Deze snelbruiner is een aanrader als je snel last hebt van zonnebultjes. Daarnaast word je er ook nog eens superbruin van. AlgaSun is op basis van diepzeealgen, natuurlijke vitaminen, kruiden en andere natuurzuivere grondstoffen.
'DHA is een chemische afgeleide van suiker. Totaal onschadelijk, maar de DHA-molecule heeft wel een specifieke geur. Reageert het DHA met de eiwitten in de hoornlaag van de huid, dan vindt er een oxidatie plaats. Dat chemische proces resulteert in een bruine kleur, maar versterkt eveneens de penetrante DHA-geur.
Reacties. Ook van de avondzon word je wel degelijk bruin. Alleen het gaat langzamer dan wanneer de zon hoog aan de hemel staat. De verklaring hiervoor is: De zon zendt over een zeer groot golflengtengebied straling uit.
Helaas waar: als je een lichte huid hebt, en niet snel verkleurt, word je niet binnen twee dagen bruin. Je kan alle zon gebruiken en daarom is het slim om zo vaak mogelijk wat zon te pakken. Ga bijvoorbeeld in je pauze even naar buiten en pak wat vaker de fiets. Voor je het weet heb jij een mooie bruine huid!
Melanine is een biologisch pigment in de huid dat uit het aminozuur tyrosine wordt gevormd door melanocyten in een proces genaamd melanogenese. Melanocyten zijn cellen die in de kiemlaag van de huid liggen en worden aangemaakt in de basale laag van de opperhuid.
"De zonnebank en de natuurlijke zon zijn allebei even schadelijk als je het overmatig doet. Wat we wel weten uit wetenschappelijke studies is dat een bezoek aan de zonnebank duidelijk het risico verhoogt op het krijgen van het meest kwaadaardige vorm van huidkanker, het melanoom.
Voor een mooi bruin kleurtje is het namelijk goed om je huid 24 uur voordat je de zon in gaat te scrubben. De dode huidcellen verdwijnen en maken plaats voor nieuwe huidcellen. En deze verkleuren sneller. Let wel op: door het scrubben verbrand je ook sneller, dus smeer je wel goed in als je gaat zonnen.
Je kunt dus niet op een natuurlijke manier in Nederland bruin blijven, hiervoor is de zonkracht in de winter te laag. Om bruin te blijven zul je onder de zonnebank moeten of smeerseltjes gebruiken.
Neem ongeveer een theelepel zelfbruiner per keer en werk vanaf je voeten naar boven. Smeer je armen en handen pas als laatste in. Breng de zelfbruiner aan met cirkelende bewegingen om strepen te vermijden. Sommige plekjes hebben wat extra aandacht nodig: op je voeten breng je de zelfbruiner aan op de bovenkant.
Zoals eerder geconstateerd, blijft een zelfbruiner minder lang zitten dan het kleurtje van de zon. Dit is zowel een voordeel als een nadeel. De kleur van de zelfgebruinde huid verdwijnt na enkele dagen. Het resultaat van een zelfbruiner is te zien binnen 3 tot 6 uur.
De kleurfilm in de zelfbruiners zorgt ervoor dat er een laagje bruine kleur op de huid wordt aangebracht en die ontwikkelt zich binnen 4 tot 6 uur tot een egale en bruine kleur op de huid zónder strepen en vlekken! Wel wordt aangeraden dit product in combinatie met de handschoen aan te brengen voor het beste resultaat.
Wat je wel moet doen bij zelfbruiner:
Aan te raden is om de spray aan te brengen na het douchen en voor het slapen gaan. De meeste spray tans en mousse tans zijn na 20 minuten droog, je kan er dus gerust mee slapen zonder dat het afgeeft.
Onder de zonnebank wordt je huid in een korte tijd blootgesteld aan een hoge dosis uv-straling. Meer uv-straling betekent meer risico op huidkanker. Op korte termijn is het resultaat een bruin kleurtje. Het bruine kleurtje verdwijnt, maar je de huid blijft beschadigd.
Daarna 2 tot 3 keer per week herhalen om het resultaat te behouden. Ook kan je tussendoor een verzorgende crème gebruiken om het resultaat langer te behouden. Scrub de huid dan alleen voordat je een zelfbruiner gebruikt.
De beste tijd om te zonnen is tussen 10 uur het 's morgens en 2 uur 's middags. Rond dit tijdstip zijn de zonnestralen het sterkste. Ook zal rond dit tijdstip de zon recht boven je schijnen, waardoor je hele lichaam wordt blootgesteld aan het zonlicht.
Is het waar dat je sneller bruin wordt in de buurt van water dan bijvoorbeeld in het park? "Ja, dat is waar. Water, maar ook stranden weerkaatsen uv-stralen.
Als je huid vochtig of nat is, word je sneller bruin. Dat komt doordat water eigenlijk werkt als een soort vergrootglas en omdat de zon gereflecteerd wordt door de waterdruppels op je huid.