Fruitpap kan je bereiden met allerhande soorten fruit. Er wordt vaak gestart met appel, banaan en peer omdat deze zacht en neutraal smaken. Daarna kan je kiwi's of andere citrusvruchten toevoegen. De gemiddelde hoeveelheid fruitpap voor je baby bedraagt ongeveer 150 gram.
Start met enkele koffielepels fruitpap.
Geef in het begin na de fruitpap nog melkvoeding. Gaan de eerste hapjes goed, voer dan de hoeveelheid langzaam op tot gemiddeld 150 gram. Een kind geeft zelf aan als het genoeg gegeten heeft. Tegen de leeftijd van 1 jaar is dat 250 à 300 gram.
4 à 6 voedingen per dag. Richtlijn hoeveelheid per dag: 150 ml x gewicht in kg. Als je baby hieraan toe is: 1 à 2 keer per dag een paar lepeltjes vast voedsel (goed geprakt).
Voor een kindje tot 3 maanden oud wordt er uitgegaan van 130 ml, tot 4 maanden van 120 ml en tot 5 maanden van 110 ml. Bij kindjes van 6 maanden of ouder die volledig of met name borstvoeding krijgen, wordt er uitgegaan van 100 ml per kilogram.
Een baby van 5 maanden leert langzaam dat er meer is dan alleen borst- of flesvoeding. Rond deze leeftijd kan je starten met oefenhapjes met groente en fruit.
Slaapritme baby 5 maanden
Meestal gaan baby's van deze leeftijd tussen 18.00-20.00 naar bed. Het is ook belangrijk om een 'wakker moment' in de ochtend tussen 6.00-7.30 uur te hebben.
Rond deze leeftijd heeft je kindje min of meer zijn geboortegewicht verdubbeld. En hij zal deze maand nog zo'n 700 g aankomen. Hij weegt nu tussen de 5,5 kg en 8,5 kg. Je baby zal gemiddeld 2 cm groeien.
Oefenhapjes voor baby 5 maanden
Als jouw baby klaar is voor de eerste hapjes, kun je beginnen met het oefenen van groente en/of fruit geven. Borst- of flesvoeding blijft de belangrijkste voedingsbron, het zijn dus puur hapjes om te oefenen.
In de eerste 6 maanden krijgt je baby genoeg vocht uit de melkvoeding. Hij heeft geen extra water nodig. Vanaf 6 maanden stap je langzaam over van borstvoeding of flesvoeding naar vast voedsel. Dan kun je ook andere drankjes aanbieden, zoals water of lauwe (vruchten)thee zonder suiker.
200ml borst- of flesvoeding*. Voeg er ook eens 2 - 3 eetlepels (10 gram) Olvarit rijstebloem aan toe. Het advies is om maximaal 2 papflessen per dag te geven (dus 20 gram).
Droomvoeding is de voeding die je aan je baby geeft rond het moment dat jij gaat slapen. Normaal gaat het vaak zo: je baby drinkt om 19.00 – 20.00 uur de laatste fles van de avond.
Geef de groentepap liefst 's middags, zo kan die nog goed verteren. Kan het niet anders dan de maaltijd 's avonds te geven, geef dan een voeding die niet te zwaar is en doe dit niet te laat.
Fruitpap indikken? Dik fruitpap eventueel in met ongezoete kindermelen, -vlokken, -granen of -koek. Gebruik niet dagelijks kinderkoek, want dit leidt tot de gewoonte om op het moment dat fruitpap overgaat in stukjes fruit, ook nog een koek aan je kind te geven.
Starten met fruitpap
Begin met vruchten zoals banaan, appel, peer, meloen, perziken, pruimen… Een klassieke fruitpap bestaat uit 1/4 (koek of) meel, 1/4 geraspte appel, 1/4 geplette banaan, sap van 1/4 sinaasappel. Gaat dit goed, probeer dan gerust kiwi's, citrusvruchten, mango… Wissel gerust af.
Medisch gezien betekent doorslapen dat je baby van 4 à 5 maanden oud zo'n vijf tot zes uur achter elkaar slaapt. Dit is vaak van 0.00 uur tot 5.00 uur aan een stuk. Bij de meeste baby's van deze leeftijd is dit het geval.
Kies bijvoorbeeld voor gepureerd fruit, zoals peer, banaan, appel of mango. Als je zelf je groente- en fruithapjes maakt, verwijder dan de velletjes en pitjes voordat je het hapje pureert. Voeg geen extra zout of suiker toe. Laat je baby juist wennen aan de pure smaak van fruit en groente.
De eerste hapjes geef je naast de melkvoeding. Je hoeft dus maar een paar hapjes per dag te geven. Je baby moet namelijk nog genoeg trek hebben in zijn borst- of flesvoeding. Een goede richtlijn is om te beginnen met één of twee keer per dag drie à vier lepeltjes.
Na vijf of zes maanden lukt het baby's soms om even rechtop te zitten. Maar je moet je baby nog altijd blijven ondersteunen.
Geef je baby de kans om zichzelf te vermaken, wissel samen spelen af met alleen spelen. Vanaf een maand of zes is alles wat rinkelt en rammelt mooi speelgoed. Ook een (plastic) babyspiegel is leuk. Communicatie blijft erg belangrijk: gekke gezichten trekken, samen in de spiegel kijken, praten, zingen, etc.
Alles wat je baby in zijn handjes kan houden is welkom: rammelaars, muziekdoosjes, een zachte bal, een pop of knuffel en ringen. Maar ook alledaagse voorwerpen, zoals een felgekleurde (zak)doek of een onbreekbaar spiegeltje zorgen voor urenlang plezier.
Een baby van 5 maanden heeft nog best veel slaap nodig. Misschien maar goed ook... Gemiddeld slapen baby's van deze leeftijd iets van 12 tot 15 uur per 24 uur (per dag dus). Het gros van deze uurtjes slaapt je kleintje in de avond/nacht en dat is rond de 11 tot 12 uur.
Deze slaapregressie bij een baby van 5 maanden heeft vaak te maken met de fysieke en mentale ontwikkelingen die je kleinetje doormaakt. De meest baby's komen rond de 4,8,12,18 en 24 maanden in een tijdelijke slaapregressie maar omdat alle baby's anders zijn kunnen deze slaapregressies ook wat eerder of later ontstaan.
Tussen de 7 en 13 maanden leren de meeste baby's om zelfstandig te kunnen zitten. De rug- en nekspieren zijn dan sterk genoeg om zijn lijfje omhoog te houden. Je baby kan zich op dat moment vanaf de buikhouding opdrukken tot zit.