Wat is een aansprakelijkheidsverzekering? De aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP) is een verzekering waarmee je je verzekert voor schade die je (per ongeluk) veroorzaakt bij anderen. Bijvoorbeeld als je een vaas omgooit bij de buren of een kop koffie omstoot over de laptop van je oom en tante.
De enige dekking die u kunt kiezen om schade aan uw auto door eigen schuld vergoed te krijgen, is de volledig casco verzekering. Dit is namelijk de enige soort verzekering die alle schades vergoedt, met uitsluiting van wettelijk uitgesloten gevallen (zoals dronkenschap).
Alleen schade die je aan een ander of andermans spullen hebt veroorzaakt én waarvoor je als particulier aansprakelijk bent wordt door je aansprakelijkheidsverzekering vergoed. Deze verzekering dekt dus geen schade die je veroorzaakt hebt aan je eigen spullen.
Schade door derden claimen bij aansprakelijkheidsverzekering
Als iemand per ongeluk schade aan je woning veroorzaakt of iets stuk maakt dat van jou is, kun je degene aansprakelijk stellen voor de schade. Als deze persoon een aansprakelijkheidsverzekering heeft, dekt die de schade aan je woning of spullen meestal.
Als er gewonden zijn of wanneer de schade heel ernstig is, bel je de politie of de ambulance. Als de auto's het verkeer blokkeren en kunnen rijden, zet je de auto's aan de kant van de weg op een veilige plek neer. Ga zelf niet op de vluchtstrook staan, maar achter de vangrail of in de berm.
Kras op auto verzekering
Als u een Allrisk autoverzekering heeft, wordt lakschade wel vergoed. Als de dader van de lakschade bekend is, verhaalt de verzekeraar de schade zelf op de tegenpartij. U hoeft hier zelf niets voor te doen. Als de dader onbekend is, keert de verzekeraar ook gewoon een vergoeding uit.
Een All Risk autoverzekering dekt de schade aan de eigen auto, ook als deze schade door eigen toedoen wordt toegebracht. Denk daarbij aan schade die ontstaat als gevolg van een aanrijding, omslaan van de auto, slippen, diefstal, brand en blikseminslag of stormschade.
Een Aansprakelijkheidsverzekering vergoedt de schade die je veroorzaakt aan spullen van anderen, zoals een vaas die je per ongeluk omstoot bij vrienden. Of als iemand anders door jouw schuld letsel oploopt. Met onze Aansprakelijkheidsverzekering worden grote en kleine schades aan anderen uitgebreid gedekt.
Wie betaalt de schade? Eén van de meest gestelde vragen na een ongeluk is: `Wie is er aansprakelijk en betaalt mijn schade?' . De regel is dat ieder zijn eigen schade draagt, tenzij er iemand anders aansprakelijk is.
De verzekerde som, die bij het aangaan van de verzekering vastgesteld wordt en het bedrag aangeeft waarvoor de verzekerde zijn belang wenst te dekken, is het maximum tot waar schade wordt vergoed en geeft het bedrag aan waarover de premie wordt berekend.
Wat buiten de dekking valt
Niet alle schade valt onder de aansprakelijkheidsverzekering. Als je bijvoorbeeld opzettelijk iets stuk maakt, dan is dat niet verzekerd. Maar ook als jij per ongeluk iets van een huisgenoot (dus geen gezinslid) stuk maakt, valt dat niet onder te dekking.
Een Inboedelverzekering dekt schade aan spullen in je huis door bijvoorbeeld diefstal, lekkage of brand. Onder inboedel verstaan we alle spullen in huis die niet vastzitten. Ze zijn dus te verhuizen. De keuken valt niet onder een Inboedelverzekering, maar het keukengerei wel.
De aansprakelijkheidsverzekering biedt geen dekking voor: schade aan gehuurde spullen. schade die je met opzet hebt veroorzaakt. schade ontstaan tijdens je werk.
Meestal is je werkgever aansprakelijk voor de schade die je tijdens werktijd veroorzaakt aan een ander of spullen van een ander. Je bent dan niet verzekerd op je eigen aansprakelijkheidsverzekering. Jouw werkgever heeft daar zelf een verzekering voor afgesloten.
Welke autoruitschade vergoedt de autoverzekering? Bij ruitschade gaat het om schade aan de ruit zelf én gevolgschade door ruitscherven. Ruitschade is niet gedekt met een WA-verzekering. Maar meestal kun je ruitschade wel zonder gevolgen claimen op de beperkt cascodekking (WA+-verzekering).
Dit type verzekering dekt bijna nooit glasschade maar controleer voor alle zekerheid je verzekeringspolis. Dus zoek je polis en check of glasbreuk voorzien is in je polis. Vind je hem niet meteen terug? Contacteer dan je makelaar of verzekeraar.
Bij verkeersongevallen geldt de hoofdregel dat de degene die schade claimt, zal moeten bewijzen dat de andere partij een of meer fouten heeft gemaakt of om een andere reden verplicht is om de schade te vergoeden. De bewijslast rust dus in principe op degene die schade gecompenseerd wil krijgen.
Officieel gezien moet je schade die jij toebrengt aan een ander binnen drie dagen ná de aanrijding of het ongeval bij de eigen WAM-verzekeraar melden. Wordt de verzekeraar niet tijdig op de hoogte gebracht, dan kan met in theorie uitkering weigeren.
Als je schade claimt, onderzoekt de verzekeraar wie schuldig is, wat voor dekking je hebt en hoe hoog het schadebedrag is. Kan de verzekeraar de schade niet op iemand anders verhalen? Dan vergoeden zij het schadebedrag, maar val je terug in schadevrije jaren.
Zo keert een aansprakelijkheidsverzekering uit wanneer u schade bij iemand anders veroorzaakt als u niet in een auto of ander motorvoertuig rijdt. De WA-verzekering vergoedt juist schade die u met uw auto veroorzaakt bij een ander.
Voorkom financiële problemen. Veroorzaak jij een schade, dan ben je volgens de wet aansprakelijk voor die schade. Jij moet er voor zorgen dat de schade hersteld wordt. Ben je hiervoor niet verzekerd via een aansprakelijkheidsverzekering, dan moet je de schade uit eigen zak betalen.
Een verzekering of assurantie is een overeenkomst tussen een verzekeringsmaatschappij en een verzekeringnemer. Met een verzekering poogt de verzekeringnemer de financiële gevolgen van een risico af te dekken die hij zelf niet kan of wil dragen. Een verzekering kan verplicht zijn, of vrijwillig (optioneel).
Ben je niet in staat om eventuele schade zelf te betalen of de auto te vervangen bij hoge reparatiekosten of total loss? Dan is een allrisk autoverzekering een goede keuze. Ben je wel in staat alle kosten zelf te dekken, dan is een andere vorm van verzekeren geschikter.
Heb je een gloednieuwe auto of één die nog veel geld waard is? Dan is een all risk autoverzekering afsluiten een goed idee! Je krijgt hiermee vrijwel alle schades aan je auto vergoed, ook als het je eigen schuld is. Bovendien krijg je bij total loss of diefstal dan genoeg vergoed om dezelfde auto opnieuw te kopen.
Een inzittendenverzekering is niet meteen nodig. Maar het is wel een verzekering om over na te denken. Passagiers kunnen schade altijd claimen op de WA-verzekering van degene die het ongeval veroorzaakt. Dit kan de bestuurder of een tegenpartij zijn.