De islam beschouwt het huwelijk niet alleen als een relatie tussen man en vrouw, maar het huwelijk heeft een groter doel. Enerzijds heeft het huwelijk binnen de islam als doel om een gezonde en veilige plek te bieden om kinderen op te laten groeien. Daarnaast is het huwelijk ook bedoeld om je te weerhouden van zonden.
De islam raadt het huwelijk ten sterkste aan. De profeet Mohammed, vrede zij met hem, zegt dat de mens die trouwt daarmee de helft van zijn geloof uitvoert. Iedere moslim die een vrouw kan onderhouden moet trouwen, zodat hij door het huwelijk beschermd wordt tegen wangedrag.
Als je getrouwd bent, heb je een aantal rechten en plichten ten opzichte van elkaar. Dat is wettelijk vastgesteld. Zo heb je bijvoorbeeld het verschoningsrecht waarbij je niet hoeft te getuigen tegen je echtgenoot in een rechtszaak. Maar ook om bepaalde beslissingen te nemen heb je elkaars toestemming nodig.
In vele islamitische culturen is de bruidsgave een manier voor de echtgenoot om te laten zien dat hij zijn verantwoordelijkheid wil nemen om zijn vrouw en toekomstige kinderen te onderhouden. Deze bruidsgave is naar islamitisch recht echter geen vrijwillige schenking maar een plicht van de man jegens de vrouw.
In Nederland wordt uitsluitend het burgerlijk huwelijk erkend. Een religieus huwelijk, zoals een islamitisch huwelijk, is slechts toegestaan nadat een burgerlijk huwelijk is voltrokken. Een islamitisch huwelijk heeft op zichzelf dan ook geen juridische gevolgen.
Als je het gevoel hebt dat hij met je gevoelens wil spelen en geen plannen heeft om te trouwen, dan adviseert de islam om zulke relaties te vermijden. De islam wil niet dat er met je gevoelens gespeeld wordt. Laat staan dat er seksueel contact is dat kan leiden tot het misbruiken van je lichaam.
Huwelijksnacht Islam
Ook geldt dit door de man. De eerste keer hoeft natuurlijk niet gelijk op de eerste avond na de bruiloft plaats te vinden, het belangrijkste is dat het kersverse koppel hier beide aan toe is. Voor sommige stellen is het fijn om tijdens de huwelijksnacht nog een gebed te doen.
In de Islam heeft een vrouw het recht om een scheiding aan te vragen als daar een geldige reden toe is. Als er geen geldige reden is, dient de echtgenoot toestemming te geven, maar kan hij financiële compensatie daarvoor vragen (bijvoorbeeld de bruidsschat). Zo'n scheiding wordt khul' genoemd.
Burgerlijk huwelijk niet verplicht. Allereerst kan men stellen dat het burgerlijk huwelijk islamitisch gezien geen waarde heeft en dat deze verplichting daarom genegeerd kan worden. Alleen het islamitische huwelijk wordt als geldig beschouwd, dus alleen hier wordt waarde aan gehecht.
Je kijkt er een leven lang naar uit, dus de verwachtingen zijn zo hoog dat het niet anders kan dan tegenvallen. Met stip op 1: je bent zo druk dat alles volledig langs je heen gaat én je hebt voor niemand echt tijd. Kun je elkaar echt beloven voor altijd van de ander te zijn?
Nadelen trouwen
Een scheiding brengt papierwerk met zich mee. Houd ook rekening met het inschakelen van een advocaat of mediator. Als je wilt scheiden, dan moet je naar de rechter. Komen jullie er zelf uit dan komt de echtscheidingsuitspraak van de rechter.
Trouwen gaat denk ik meer over wat het toevoegt aan de liefde tussen jou en je partner. De meerwaarde die ik zie is dat je je liefde voor elkaar bevestigd aan de wereld om je heen en dat je er een fantastische mooie en gezellige dag met al je dierbaren van kunt maken. Dat je weer even stilstaat bij jullie liefde.
De profeet Allahs vrede en genade zij met hem verklaarde dat zina de grootste zonde is na shirk (iemand anders aanbidden naast Allah swt) hij zei: "Er is na shirk geen grotere zonde in de ogen van Allah swt dan een druppel zaad, die een man in de schoot uitstort die niet wettig is voor hem. " (Alboekharie).
De rol van de imam. Zoals uit de beschreven wijze van huwelijksvoltrekking blijkt, is de aanwezigheid van een imam niet vereist bij de sluiting van een islamitisch huwelijk. In ieder geval is hij geen formeel vereiste voor de totstandkoming van het islamitische huwelijk.
De bruidsschat zijn de cadeaus die de bruid meekrijgt van haar familie om haarzelf, haar man en haar nieuwe familie te onderhouden, waar zij na het huwelijk bij intrekt. De hoogte van de bruidsschat is afhankelijk van de kaste van de bruidegom, zijn inkomen en de behoeftes van zijn familie.
Recht voor de vrouw om te scheiden
De Islam geeft de vrouw het recht om te scheiden (iftida). Wel is de echtscheidingsprocedure wel zo ontworpen om elke kans op verzoening mogelijk te maken. De echtscheiding (talaq) moet driemaal uitgesproken worden met tussenpozen van een maand.
Ze kan zelf haar echtgenoot kiezen, en kan zelf bepalingen in een huwelijkscontract laten opnemen. Het huwelijk is volgens het Islamitisch recht een verbintenis tussen gelijken. De man kan niets van de vrouw eisen, ook geen dienstbaarheid, terwijl de vrouw van de man wel zorgplicht kan eisen.
LIEGEN EN BEDROG
In de Islam is het verboden om te liegen of hypocriet te zijn. Liegen is een slechte gewoonte en een grote zonde. De persoon die liegt, kan in de maatschappij als minderwaardig worden gezien. Omdat hij gekend is om zijn leugens, zal men hem niet geloven, zelfs wanneer hij de waarheid spreekt.
Seks hebben voor het huwelijk is een zonde, schrijft Alariachi in het boekje 'Jongeren, seks en islam'. „Maar wat als je een zonde hebt begaan? Allah is vergevingsgezind, waarom zou jouw omgeving dat niet zijn?”, voegt ze er aan toe.
Volgens de sharia mag een moslim-man wel trouwen met een christelijke of joodse vrouw, maar het omgekeerde, een huwelijk van een moslimvrouw met een christelijke of joodse man, is niet toegestaan.
Maagd tot het huwelijk
Een groot aantal jongeren streeft er naar maagd te blijven tot het huwelijk. Bijvoorbeeld vanwege cultuur, geloof of omdat ze er nog niet aan toe zijn. Omdat in veel Islamitische landen jongeren zeer jong trouwen is het daar niet zo moeilijk als hier. Of je echt wil wachten, bepaal je zelf.
De meeste moslims vermijden echter uit voorzorg kaas waarvan niet bekend is of deze vegetarisch is. Wel wordt stremsel uit (halal-)slachterijen in Nederland gebruikt voor export naar moslimlanden: de meeste kalveren in Nederland worden halal geslacht en daarmee is de meeste kaas ook halal.
Volgens Asrami staat er niets expliciet in de Koran over muziek, ook niet tijdens de ramadan. Wel zijn er theologische bronnen die ingaan op muziek in het algemeen. "Zo zijn er bronnen die aangeven dat naar de trommel luisteren oké is.'' Deze teksten bieden volgens haar ruimte voor interpretatie.
Halal keurmerken staan op vlees van dieren die geslacht zijn volgens de Islamitische wetten. Dat houdt onder meer in dat het dier moet sterven door een snede in de hals met een scherp mes. Vlees dat volgens de Islamitische eisen is geslacht wordt halal genoemd.