De beschermingsduur van je vaccinatie is afhankelijk van het soort vaccinatie. De geldigheid varieert van een aantal weken tot mogelijk zelfs levenslang. Soms zijn meerdere vaccinaties nodig om een lange beschermingsduur te bereiken.
Neem dan zo vroeg mogelijk contact op met de GGD, bij voorkeur 7 maanden voor de reis. Ook als je korter voor de reis komt kunnen we je nog goed vaccineren, dus maak altijd een afspraak. Dit geldt ook als je gezondheidsproblemen hebt.
Een inenting tegen gele koorts biedt bij gezonde mensen in principe levenslange bescherming. Bij sommige mensen beschermt de gele koorts vaccinatie niet levenslang.
Atovaquon met proguanil (Malarone): Begin 1 dag voor u in het malariagebied komt. Slik elke dag 1 tablet. Bent u uit het malariagebied, slik dan nog 1 week door.
In een aantal gebieden varieert het risico volgens de seizoenen. Boven de 2.000 meter is malaria zeldzaam. Er overlijden naar schatting 1,5 tot 2,7 miljoen mensen per jaar aan malaria. De tijd tussen besmet worden en ziekte is gemiddeld tien tot veertien dagen.
Als men er tijdig bij is, is een malaria infectie, ook die met de gevaarlijke malaria tropica, goed te behandelen. Na behandeling is men gewoonlijk geheel vrij van parasieten. Na een effectieve behandeling van een malaria tropica infectie komen daarom de infectie en ziekteverschijnselen niet terug.
Thuisvaccinatie.nl adviseert de volgende vaccinaties voor Zuid-Afrika: DTP vaccinatie (tegen difterie, tetanus en polio) Hepatitis A vaccinatie. BMR vaccinatie (alleen aanbevolen wanneer u geen mazelen heeft gehad of nooit tegen de mazelen bent gevaccineerd)
Daarom hebben we uw vaccinatiegegevens bij elkaar gezet op MijnRIVM. Daar ziet u welk vaccin u heeft gekregen tegen COVID-19, de ziekte die wordt veroorzaakt door het coronavirus. In de toekomst kunt u hier ook informatie vinden over de kindervaccinaties die u heeft gehad via het Rijksvaccinatieprogramma.
Uw vaccinatiebewijs voor reizen binnen Europa is geldig tot 270 dagen na uw laatste prik uit de basisserie. De boostervaccinatie heeft nog geen geldigheid en verloopt dus nog niet.
Na het volledig afronden van de DKTP Difterie, kinkhoest, tetanus, polio (Difterie, kinkhoest, tetanus, polio)-hib-hepB, DKTP- en DTP-vaccinatie schema zijn kinderen voor lange tijd beschermd. Voor hepatitisB zelfs levenslang.
De tabletten worden voorgeschreven door een daarvoor opgeleide arts. Die weet precies welke tabletten er moeten worden voorgeschreven afhankelijk van uw bestemming en reisschema. Een aantal instellingen kunnen het malariarecept papierloos direct elektronisch aan ons doorgeven (digitaal malariarecept).
Reisvaccinaties worden niet vergoed vanuit de basisverzekering. Je kunt wel een vergoeding krijgen met een aanvullende verzekering. Ook de kosten voor preventieve geneesmiddelen zoals malariapillen worden met zo'n verzekering vaak vergoed. Let wel op het maximale bedrag en percentage dat je vergoed krijgt.
Thuisvaccinatie.nl adviseert de volgende vaccinaties voor Egypte: DTP vaccinatie (tegen difterie, tetanus en polio) Hepatitis A vaccinatie. BMR vaccinatie (alleen aanbevolen wanneer u geen mazelen heeft gehad of nooit tegen de mazelen bent gevaccineerd)
Difterie en tetanus voorkomen
De meeste mensen zijn als kind tegen difterie en tetanus gevaccineerd via het Rijksvaccinatieprogramma. Na de laatste vaccinatie op het negende jaar houdt de bescherming tegen deze ziektes tien jaar aan.
Malaria komt alleen voor in bepaalde (sub)tropische gebieden in Zuid- en Midden-Amerika, Afrika en Azië. Het risico is hoog in de rode gebieden. In de oranje gebieden is het risico matig en afhankelijk van de precieze locatie (stad of platteland), de activiteiten, de verblijfsomstandigheden en de duur van het verblijf.
Gele koorts is een zeldzame maar ernstige infectieziekte. Gele koorts wordt overgedragen via de speekselklieren van besmette muggen. Mensen kunnen de ziekte niet naar elkaar overdragen. Als een besmet persoon door een mug wordt gestoken, kan die mug het virus vervolgens verder verspreiden.
Als je geen mazelen of een vaccinatie tegen mazelen hebt gehad, wordt een BMR inenting aanbevolen voor Zuid-Afrika. Bij een verblijf van langer dan drie maanden worden voor Zuid-Afrika inentingen aangeraden tegen hepatitis B, rabiës (=hondsdolheid) en in sommige gevallen tuberculose.
Dan loopt u risico op malaria in de volgende gebieden: oostelijk laagland van de provincie Mpumalanga (incl. Krugerpark), het noordoostelijk laagland van Limpopo Northern Province en Kwazulu Natal (incl. Tembe- en Ndumu). Wilt u een persoonsgebonden malaria-advies voor Zuid-Afrika?
Zie het kaartje voor de malariagebieden in Zuid-Afrika. Er wordt aanbevolen om malariatabletten te gebruiken in dit gebied in de genoemde periode. De meest voorgeschreven malariamiddelen (niet per se in deze gebieden) zijn lariam, malarone en doxycycline.
Iemand die malaria heeft gehad, kan de ziekte opnieuw krijgen. Er is geen inenting om de ziekte te voorkomen. Ga je naar een gebied met malaria? Dan kun je wel malariatabletten slikken om de ziekte te voorkomen.
Natuurlijke Immuniteit
In gebieden waar malaria voorkomt kan vrijwel iedereen de ziekte krijgen. Continue herinfectie of langdurige infectie kan leiden tot een bepaalde graad van verworven immuniteit. Deze semi-immuniteit beschermt tegen ziekte, niet tegen asymptomatische infectie.
Bij het oplopen van malaria tropica (de gevaarlijkste en dodelijke variant) kan dit al binnen 48 uur dodelijk zijn. Bij overige varianten van malaria starten de malaria symptomen ongeveer tussen 10 dagen en 6 weken na de beet.