Het gekste is misschien wel dat ze ermee ademen. De kieuwen van libellenlarven zitten namelijk in het achterste deel van hun darmen. Via hun anus halen ze iedere keer water naar binnen, waar dan door de kieuwen zuurstof uit wordt gehaald.” Daar houdt het verhaal nog niet op.
Alles wat leeft heeft zuurstof nodig. Maar hoe halen we de zuurstof uit de lucht? Reptielen, vogels en zoogdieren, dus ook mensen, gebruiken daarvoor longen. Als je inademt komt de lucht door je neus of je mond in de luchtpijp.
Wetenschappers hebben ontdekt hoe zeezoogdieren zo lang onder water kunnen blijven zonder zuurstof: ze hebben elektrisch geladen proteïnen in hun bloed. De potvis kan tot 90 minuten onder water blijven, op zoek naar voedsel, zonder te ademen.
Een vis heeft geen longen om dat te doen, maar kieuwen. Water stroomt in de bek van de vis, langs de kieuwen. Daar wordt de zuurstof uit het water gefilterd en komt het in het bloed van de vis.
Embed. Insecten hebben geen longen. Ze ademen via piepkleine gaatjes in hun skelet, dat aan de buitenkant zit.
Spinnen behoren tot de geleedpotigen en hebben dus geen longen zoals zoogdieren. Veel spinnen hebben zogenaamde boeklongen die de naam danken aan de vele bladachtige plaatjes die zuurstof opnemen. Veel soorten hebben ook vertakte buisjes die het lichaam van zuurstof voorzien, een zogenaamd tracheeënstelsel.
Boven water ademen insecten via openingen in de zijkant van hun lichaam. Lucht met daarin verse zuurstof komt via deze openingen terecht in buisjes, de tracheeën. Via deze buisjes verspreidt de lucht zich door het hele lichaam van het insect. De buisjes werken prima op het land, maar minder goed onder water.
Kangoeroes kunnen maandenlang leven zonder te drinken.
Het gaat hierbij om dieren zoals zeesterren, zee-egels, regenwormen, zeesponzen, kwallen, kreeften, krabben, insecten, spinnen, slakken, mosselen en inktvissen.
Het domste dier ter wereld
Het aller domste dier is namelijk de kakapo. Dit dier loopt zonder zorgen op zijn vijanden af. Lange tijd had de kakapo geen vijanden maar tegenwoordig zijn er hermelijnen, honden en ratten. Allemaal vijanden van de kakapo.
De Scydosella Musawasenis kever heeft een lengte van 0,325 millimeter en is bijna niet te zien. Het was al langer bekend dat deze kevers erg klein zijn, maar dit is de eerste keer dat de diertjes zijn gemeten in de natuur.
Haften leven het kortst van alle volwassen dieren.
Het antwoord op de vraag of de huid ademt, is in principe nee. Dat wil zeggen: je huid ademt niet zoals de longen dat doen. Het is dus niet zo dat wij (mensen) via de huid zuurstof opnemen voor de rest van ons lichaam.
Kikkers ademen via hun huid
Kikkers leven zowel op het land als in het water. Wanneer ze kopje onder gaan gebruiken ze niet hun longen maar wel hun huid om te ademen. Hun zeer dunne vel is zo goed doorbloed dat het zuurstof rechtstreeks uit het water kan opnemen.
Zeeleeuwen zijn zoogdieren. Net zoals de mens hebben zijn ze warmbloedig en ademen lucht via de longen.
Slakken reageren op pijnprikkels en onthouden dit een tijdje.
Wolven, coyotes en vossen
Ook bij wolven en coyotes kun je merken wanneer zij rouwen om het verlies van een soortgenoot. Deze hondachtige dieren leven immers nauw samen in roedels met een alfakoppel en hun nakomelingen. Hierdoor hebben ze ook een sterke band met elkaar en voelen ze het als een roedellid sterft.
Dat kán een aanwijzing zijn voor pijnbeleving. De pijnbeleving van insecten is al decennialang een twistpunt onder biologen. Insecten hebben in tegenstelling tot mensen geen centraal zenuwstelsel en kunnen dus simpelweg geen pijn voelen, zeggen sommige onderzoekers.
De kwal Turritopsis nutricula heeft een zeer praktische eigenschap: hij doet aan celvernieuwing in tijden van crisis. Zijn cellen kan hij terugbrengen tot hun oorspronkelijke vorm (ook wel 'poliepfase' genoemd), waarna zijn groeiproces opnieuw begint. Hierdoor kan dit kleine kwalletje mogelijk oneindig lang leven.
Kwal(letje)
De kwallensoort Turritopsis dohrnii heeft in theorie het eeuwige leven. Hij is zo'n 4,5 mm groot – de grootte van een pinknagel – leeft in alle wereldzeeën. Zijn unieke vaardigheid: hij kan zichzelf terug transformeren tot poliep. Vergelijk het met kippen die terug zouden kruipen in hun ei.
Paarden zijn bijvoorbeeld makkelijk te temmen, maar een zebra is dat zeker niet! Zodra het dier merkt dat je dichterbij komt, kan hij onvoorspelbaar en agressief reageren.
De ademhaling geschiedt middels een tracheeënstelsel, een netwerk van zeer fijnvertakte buisjes die men ook aantreft bij de insecten. Duizendpoten zijn gevoeliger voor droogte dan miljoenpoten, waardoor ze vaak 's nachts of na regen pas actief worden.
De openingen tussen de stekels op het lichaam worden gebruikt als waterbuffer, zodat de ingegraven zeester kan blijven ademhalen.
Kikkervisjes zien er uit als visjes met een lange staart. Met hun kieuwen halen ze adem, net als vissen. Na ongeveer 6 weken krijgen ze achterpootjes en daarna komen de voorpootjes. Langzaam verdwijnt hun staart en krijgen ze longen.