Kogelvissen eten slakken, als de voedselvoorraad op is moet de kogelvis bijgevoerd worden met gekweekte slakken! Als de kogelvis geen slakken krijgt dan begint de verveling toe te slaan. De kogelvis zal aan de vissen knabbelen en laat deze niet met rust.
Slakken etende vissen
Diverse zoetwater kogelvissen, zoals de Tetraodon Steindachneri of de kleine Chelichthus Asellus. Clownvissen, zoals de Botia Lahachata en de Botia Morleti. Leporinuzalmen, maar deze zijn niet geschikt voor een gezelschap aquaria. Sommige dwergcichliden.
De Anatome Helena kan in vrede leven met garnalen, maar kleine garnalen kunnen ten prooi vallen aan de slak. Bijvoorbeeld vuurgarnalen of Blue Velvet garnalen, ik zou het niet doen. Ben je van plan om garnalen te kweken, dan kun je de Anatome Helena beter niet in je aquarium introduceren.
Veelal komen slakken in jouw aquarium doordat je net een nieuwe vis of waterplant hebt gekocht. In de verpakking of in het water wat meegeleverd wordt zitten soms wel eens slakken verstopt. De oorzaak van slakken in jouw aquarium is dus dat je slakken meegeleverd kreeg bij de aankoop van een nieuwe vis of waterplant.
Na de paring legt elke slak (vanaf april) zijn eitjes af in slijm onder aardkluiten, boomschors, … Uit deze kleine, glazige bolletjes komen na een 3-tal weken kleine slakjes die zich onmiddellijk beginnen te voeden. Twee maanden later zijn ze volwassen.
De trosjes eieren kan je gemakkelijk met een papieren doekje opnemen of met een schepje oppakken en weggooien. Het is niet nodig – en simpelweg niet te doen – om alle slakkeneieren uit de omgeving te verwijderen. Een goede bestrijding van slakkeneieren is het weghalen van zoveel mogelijk verstopplaatsen.
Sterk ruikende planten zijn ouderwetse planten als salie, tijm, Oost-Indische kers, goudsbloem, geranium, lavendel, vingerhoedskruid, viooltjes, varens en klimop. Slakken hebben hier een hekel aan. Daarbij is het verstandig om de planten vroeg in de ochtend water te geven.
Aquarium slakken kunnen geen kwaad voor het aquarium. Sterker nog ze zijn juist enorm nuttig omdat ze algen, mulm en organisch afval eten. Slakken horen in je aquarium omdat slakken ook in een natuurlijk ecosysteem horen. Zonder slakken heb je niemand die de plantenresten en het mulm op eten.
De meeste slakken worden twee tot vijf jaar oud, maar in gevangenschap zijn sommige meer dan tien tot vijftien jaar oud geworden.
Een Helena slak eet ongeveer 1 slak per dag en legt slechts 1 eitje per keer, in tegenstelling tot andere slakken die in één enkele keer wel 30 eitjes kunnen leggen. Het is dus belangrijk om bij een slakkenplaag toch wel een groot aantal helena slakken in de bak te steken.
Wel wordt geadviseerd 1 slak per 10 liter water te houden. In een gezelschapsaquarium kan de slak-etende-slak zonder problemen samenleven, ze laten zelfs de kleine garnaaltjes met rust. Het is alleen niet verstandig om ze samen te houden bij andere slakkeneters zoals slaketende vissen.
Het dieet van de Anentome helena of slak etende slak zal geen verrassing zijn. Ze eten voornamelijk andere slakken zoals poelslakken, torenslakken, posthoornslakken, ramshoornslakken en appelslakken. Eigenlijk eten ze alle soorten wel behalve andere Anentome helena.
Veel slakken eten namelijk liefst helemaal geen groene planten, maar eerder dode bladeren, schimmels of algen: ze kunnen namelijk niet tegen de vies smakende chemische verdediging die veel planten in hun bladeren stoppen.
Ik heb appelslakken en sulawesislakken en met de reden dat ik ze beide erg leuk vind en voordeel is dat appelslakken boven water hun eitjes leggen. Dus wil je geen nakweek dan haal je de eitjes weg. Heb nog niet gemerkt dat garnalen ziek worden van slakken, dus mijn inziens kan het geen kwaad.
Ze leggen jaarlijks zo'n 300 eitjes; de jonge slakken die daaruit voort komen, zetten zich na 3 maanden op hun beurt aan het paren. En doordat slakken tweeslachtig zijn, leggen beide slakken na de paring eieren, wat al gauw tot een spectaculaire vermenigvuldiging leidt.
Een vrouwtjes appelslak kan het sperma maanden opslaan voordat ze bevruchten eitjes legt. Een vrouwtje kan elke week wel nieuwe eitjes leggen als alle omstandigheden goed zijn. Wat ik zelf ervaren heb is dat mijn vrouwtjes een paar weken achter elkaar eitjes leggen. Het gaat dan meestal om 3-5 eitjes.
Een slak kan dus niet tientallen meters achter elkaar kruipen zonder nieuw water en voedsel! Je kan ook zelf uittesten hoever een slak komt in een uur.
Bij de vuistregel om uit te rekenen, hoe veel dieren er in een aquarium passen (Regel: 1 cm vis per 1 L water) kun je voor de appelslakken met ca. 5-6 cm rekenen. Ook belangrijk is de waterhardheid van het water. De dieren hebben namelijk een bepaald kalkgehalte nodig om hun huisje op te bouwen.
Er zijn de verschillende Botia soorten (bv. Botia macracantha) die slakken eten, die minder veeleisend zijn dan kogelvissen. Het enige probleem is dat het groepsvisjes zijn, die je minimaal per vijf moet houden. Dat is leuk als je de ruimte hebt, maar voor de kleine aquaria is dit ook geen optie.
Ze lijken alle tamelijk veel op elkaar en sommige soorten kunnen wel tot 20 cm groot en meer dan 10 jaar oud worden!
Ze moeten echter nog wel paren om zich te reproduceren. Een gat in de buurt van de kop is de genitale opening waar de mee paart en ook van waar het zijn eieren legt. Water slakken kunnen zich zowel tweeslachtig als heteroseksueel voortplanten.
Zout: een afrader
Het is bovendien verboden, omdat het geen toelating heeft als middel om slakken te doden. Als zout in de bodem komt, is het ook schadelijk voor planten en zorgt het voor verzilting van het water.
Slakken bestrijd je met koffiedik
Slakken kunnen een vervelende plaag zijn wanneer ze je planten opeten. Gooi wat van de koffieprut rondom de planten die aangevreten zijn en de diertjes blijven weg. Ook gemalen koffie helpt slakken verjagen.
Huisjesslakken zijn iets “aangenamer” te vangen dan naaktslakken… Je kan ze doodtrappen of je kan ze ook “verdrinken” in heet water. Giet het op tijd weg want het begint al snel te stinken. Een plank op de grond leggen in de (moes)tuin zorgt er voor dat ze hieronder kruipen om overdag te schuilen.