Spanning kan zich op verschillende manieren uiten. De een krijgt last van zijn nek of buik, een ander gaat meer snoepen of kan slecht stilzitten. Soms merk je wel dat je je niet prettig voelt, maar besef je niet dat het door spanning komt. Probeer voor jezelf de bijbehorende signalen te herkennen.
Gespannen zijn hoort natuurlijk typisch bij de symptomen van stress en burn-out. Je hebt strakke spieren, gevoel van onrust en onbehagen. Hoewel gespannen zijn veroorzaakt wordt door stress, kun je ook stress gaan ervaren door spanning waardoor je je in een vicieuze cirkel bevindt.
Wat is een opgejaagd gevoel? Bij een 'opgejaagd gevoel' hoort een gevoel van rusteloosheid, spanning en stress, nerveus zijn en het gevoel dat je veel te veel moet doen in veel te korte tijd. Zo'n gevoel hebben we allemaal wel eens. Het gaat vanzelf weer over en kan op zich ook helemaal geen kwaad.
Wat is een onrustig gevoel? Een onrustig gevoel ervaar je door het hebben van een snelle hartslag en een hoge ademhaling. Het wordt vaak veroorzaakt door het hormoon cortisol, dat een stofje afgeeft waardoor je energielevel snel toeneemt.
Innerlijke onrust betekent gebrek aan rust. Het is een soort onvrede, een gevoel van onbehagen, ontevredenheid misschien. Het geeft spanning, maar ja waarover? Ben je onrustig over de toekomst?
Het belangrijkste verschijnsel van de gegeneraliseerde angststoornis is dat u continue klachten van angst en zenuwachtigheid heeft, zonder dat er voor u een duidelijke aanleiding is. U heeft dagelijks een gevoel van opgejaagdheid, gespannenheid en/of rusteloosheid.
Bewegen, schudden, trillen en ademen
Bewegen en trillen helpen bij het ontladen van opgebouwde stress en verdriet. Bij opkroppen van emoties zal je lichaam altijd een weg vinden om het eruit te gooien als jij dat zelf niet doet. Doe je dat niet, dan zet het zich vast, wat je voelt als spanning.
Kalmeringsmiddelen zijn medicijnen die uw emoties minder sterk maken. Ze helpen vooral tegen angst, zenuwen en stress. Bekende kalmeringsmiddelen zijn benzodiazepinen. Voorbeelden van kalmeringsmiddelen zijn alprazolam, bromazepam, diazepam en lorazepam.
Neem je rust
Zet op tijd je trein stil. Als je lichaam een opgejaagd gevoel aangeeft, is het vaak al te laat. Tijd om te reflecteren op jezelf: heb je de afgelopen tijd wel rustig(er) aan gedaan? Heb je je ontspanning en rust genomen?
Duizeligheid stress
Maar langdurige stress is ook een van de grootste oorzaken voor duizeligheid. Als je gestrest bent, is je lichaam meestal gespannen en zijn je hersenen overactief. Je reageert sterker op signalen en prikkels. Als je hersenen gebrekkige informatie ontvangen, zal dat sneller tot duizeligheid leiden.
Door een disbalans in het autonome zenuwstelsel is de energieregeling in het lichaam verstoord raakt. Vaak is de sympathicus te actief dat kan zich o.a. manifesteren in een onrustig, nerveus of opgejaagd gevoel een verhoogde hartslag. Je lichaam blijft te alert, je hartslag verhoogd en je kunt de slaap niet vatten.
De kleinste taken zijn al te veel gevraagd en dat kan zorgen voor gevoelens van falen. Als je een burn-out hebt, dan heb je vaak ook veel klachten die voorkomen bij een depressie. Zo voel je je vaak somber, lusteloos en heb je last van schuldgevoelens. De ziektebeelden zijn moeilijk van elkaar te onderscheiden.
Signalen dat je spanning optimaal is
Mensen die “in hun raampje” zitten, oftewel die een goed spanningsniveau hebben, herkennen vaak de volgende signalen: ontspannen spieren. rustige ademhaling, kalme hartslag. bewust zijn van de omgeving.
Stress kan leiden tot psychische klachten zoals slaapproblemen en moeheid, somberheid en psychose. Ook kan je last krijgen van lichamelijke klachten, zoals hartkloppingen, een gejaagd gevoel, een hoge bloeddruk en veel zweten. Dit zijn signalen dat de stress te veel wordt of te lang duurt.
Zowel mannen als vrouwen die een dosis paracetamol hadden ingenomen, vertoonden minder stress toen ze lazen over iemand die fysieke of emotionele pijn leed en ze voelden ook minder medelijden met die persoon in kwestie.
Serotonineheropnameremmers, ook wel SSRI's genoemd, regelen in de hersenen de hoeveelheid serotonine, een van nature voorkomende stof die een rol speelt bij stemming en emoties. Hierdoor verminderen de gevoelens van angst. Voorbeelden zijn citalopram, fluoxetine, fluvoxamine, paroxetine en sertraline.
Antidepressiva zijn medicijnen die kunnen helpen bij een depressie of angststoornis, vooral bij ernstige klachten. U merkt pas na 4 tot 6 weken of de medicijnen bij u goed werken. U kunt al wel eerder bijwerkingen krijgen, zoals slaperigheid en duizeligheid. Sommige mensen worden eerst tijdelijk meer angstig of somber.
De kijk op stress begint fundamenteel te veranderen. We kunnen ook onbewust aan stress lijden, tijdens onze slaap en overdag . Hoogleraar psychologie Jos Brosschot wijdt er op 2 december zijn oratie aan.
Wanneer er teveel spierspanning is, zal dit de flexibiliteit van het lichaam beïnvloeden. De spieren voelen stijver en strammer aan. Deze minder soepele spieren oefenen druk uit op de zenuwen met als resultaat tintelingen, slapende ledematen of een verdoofd gevoel.
Stress zorgt ervoor dat je spieren zich aanspannen. Het bindweefsel om je spieren gaat daardoor strakker om de spieren heen te gaan zitten waardoor je spieren niet meer optimaal kunnen bewegen. Ze zitten als het ware “gevangen” in het bindweefsel. De spieren reageren hier vervolgens op door nog meer aan te spannen.
Op momenten dat de angst overheerst, heeft u bijvoorbeeld last van: hartkloppingen, zweten, koude rillingen, duizeligheid, beven. benauwdheid, een vervelend gevoel in de borst. tintelingen of een doof gevoel in handen en/of voeten.