Op basis hiervan krijgen duim en vingers de volgende snaren: duim drie bovenste snaren, wijsvinger vierde snaar, middelvinger vijfde snaar en ringvinger zesde. Daarnaast speel je van boven naar beneden, beginnende bij de eerste bassnaar. Gitaar tokkelen is op deze manier het eenvoudigst.
Voor een 6-snarige gitaar is de bovenste of dikste E-snaar, snaar nummer 6. Vanaf de bovenste snaar (dikke snaar) wordt dit E (6), A (5), D (4), G (3), B (2) en E (1). De zesde en de eerste snaar zijn beide de letter of noot E (mi).
Zet je vingers recht op de gitaarhals, helemaal haaks dus. Zo zorg je dat je geen andere snaren raakt met je vinger. Zet je vinger voorin het vakje voor de beste klank. Dat is dus het dichtst bij het klankgat van de gitaar.
Bij fingerpicking 'pluk' je met je vingers aan de snaren. Deze manier van gitaar spelen is uit Amerika overgewaaid en laat eigenlijk het werk van twee gitaren door één gitaar uitvoeren. De melodie wordt hierbij op de 3 hoogste snaren gespeeld. Je gebruikt hiervoor drie vingers, je pink wordt niet gebruikt.
De E , eerste snaar A, tweede snaar, D, derde snaar, G vierde snaar, B vijfde snaar en E de zesde snaar. De duim bespeelt snaar 1 tot en met 3. De wijsvinger speelt de vierde snaar, de ringvinger de vijfde snaar en de pink de zesde snaar. Wanneer je dit gaat onthouden dan is het makkelijker om te leren tokkelen.
Start nooit op een gitaar met ijzeren snaren
Ijzeren snaren zijn scherp en snijden in je vingers, waar zich nog geen hard laagje heeft kunnen ontwikkelen. Start daarom altijd op een klassieke houten gitaar met nylon snaren. Dit speelt als beginners niet alleen veel lichter, maar is ook nog eens vele malen goedkoper.
Met het tokkelen van een akkoord, sla je de snaren van een akkoord los van elkaar aan. Je hoort dus niet alle tonen tegelijk, maar opeenvolgend achter elkaar in een soort patroontje. Met tokkelen krijgt de begeleiding van een liedje meer, rust, diepgang en komt meer naar voren.
Manier 1: leg het plectrum op het topje van je wijsvinger en klem het zachtjes met je duim vast. Manier 2: leg het op de zijkant van je wijsvinger en doe je duim erop. Wanneer je let op de plectrumtechniek van je favoriete gitaristen in de stijlen die je wilt spelen, kom je variaties op deze methodes tegen.
De plectrums van dit kaliber worden vooral gebruikt door jazz gitaristen of voor elektrische gitaren. De gitarist heeft dan namelijk veel meer controle over zijn tokkelplaatje.
Speel je gitaar zonder plectrum, dan gebruik je je vingers. Dit wordt ook wel 'fingerstyle' of 'fingerpicking' genoemd. Een belangrijk voordeel daarvan is dat je meerdere gitaarsnaren precies tegelijk kunt aanslaan (hoewel plukken dan een beter woord is). Bovendien geeft het een iets warmer geluid.
Fingerpicking kan het beste worden toegepast op een gitaar met nylon snaren, omdat stalen snaren ervoor kunnen zorgen dat je vingernagels beschadigen.
Om gitaar te spelen gebruikt u beide handen. Maar als we toch beide handen gebruiken, waarom zijn er dan rechtshandige en linkshandige gitaren? Dit komt omdat u namelijk uw linkerhand op een hele andere manier gebruikt dan uw rechterhand tijdens het gitaarspelen.
Een capo (ook wel capodaster of capodastro genoemd) is een handige klem waarmee je in verschillende toonsoorten kunt spelen zonder daarvoor nieuwe grepen te hoeven leren. Dit doet de capo door als het ware de toets en de snaren van je gitaar te verkorten.
Er zijn tienduizenden gitaarakkoorden, gelukkig zijn 4 akkoorden al voldoende om de meeste liedjes te kunnen spelen. Een aantal bekende of minder bekende akkoorden kunnen zijn: Am, E7, Bsus4 en het Edim gitaarakkoord.
- E-snaar (dunste snaar)
Als je een gitaar op de gebruikelijke manier stemt is de stemming van laag naar hoog: E A D G B E (laag betekent in dit geval de snaar die het laagste klinkt, dit is de bovenste snaar) Om dit makkelijk te onthouden kun je gebruik maken van het ezelsbruggetje Een Aap Die Geen Bananen Eet.
Ik adviseer een beginnende gitarist altijd te starten met een medium plectrum. Een plectrum kost vaak slechts 1 euro. Koop er direct een setje (of los) van verschillende medium diktes. Dan kan je direct testen welke voor jou het fijnst speelt.
Een plectrum gebruik je over het algemeen veel in het strummen van akkoorden. Strummen dat is van boven naar beneden en vice versa aanslaan van akkoorden. Je kunt met een plectrum ook tokkelen maar dat zullen we in een andere les behandelen. Het tokkelen is het spelen van de losse snaren met de vingers.
Het woord Humbucker betekent To buck the hum, oftewel om de brom en ruis te onderdrukken. Een bijeffect van een humbucker is wel dat het geluid voller en steviger is. Een humbucker wordt dan ook veel gebruikt voor het stevige rockwerk.
Een dun plectrum is 0.46 mm dik. Dikke plectrums heb je voor gitaar en voor basgitaar. Voor gitaar is een ik plectrum 0.96mm of 1.2mm dik. En voor basgitaar 1.5mm (of eventueel nog dikker).
We kunnen stellen dat harde plectrums regelmatig voor het genre harde metal gebruikt worden. Deze plectrums zijn tussen één en anderhalve millimeter dik. Je gebruikt deze vooral als jouw technisch niveau al redelijk hoog is want deze plectrums vragen een hoge precisie.
Prijs per plectrum inclusief bedrukking al vanaf 0,29 eurocent per stuk!
Strumming is het aanslaan van de snaren volgens een bepaald slagritme. Als je goed luistert naar de verschillende soorten muziek dan ben je op een gegeven moment in staat om het strumming pattern te identificeren.
Het verschil tussen tokkelen en ziplinen.
Je gaat vanuit het klimparcours de zipline routes in en komt uiteindelijk beneden uit. Bij Tokkelen klim je via touwnetten naar 18 meter hoogte en vanaf daar begeleid de instructeur elke stap tot je naar beneden tokkelt.
Na tientallen plectrums kwijt te raken, stappen gitaristen vaak over naar de fingerstyle-techniek - ook wel tokkelen genoemd. Tokkelen houdt in dat je de snaren van de gitaar plukt van met je vingers. De meeste nummers worden zo gespeeld - en dat heeft een reden.