12 ministeries en 20 ministers
De ministeries staan onder politieke leiding van een minister en een staatssecretaris. Dat betekent dat de ministers en staatssecretaris politiek verantwoordelijk zijn voor de ministeries.
De tien beleidsdomeinen van de Vlaamse overheid zijn: beleidsdomein Kanselarij, Bestuur, Buitenlandse Zaken en Justitie (KBBJ) beleidsdomein Financiën en Begroting (FB) beleidsdomein Economie, Wetenschap en Innovatie (EWI)
Salaris minister-president en minister
Het salaris van de minister-president is € 170.910 inclusief vakantiegeld en eindejaarsuitkering (2020). Daarnaast heeft de minister-president recht op een vaste onkostenvergoeding en een aantal andere tegemoetkomingen en voorzieningen.
Sinds 10 januari 2022 is Dilan Yeşilgöz-Zegerius (VVD) minister van Justitie en Veiligheid. Franc Weerwind (D66) is minister voor Rechtsbescherming op het departement, en Eric van der Burg (VVD) is staatssecretaris voor Asiel en Migratie.
De Rijksoverheid maakt beleid, vaardigt wetten uit en ziet toe op naleving. Daarnaast bereidt het Rijk plannen van de regering en het parlement voor. En voert het deze plannen uit.
Het Rijk is de hoogste bestuurslaag. De andere twee bestuurslagen zijn provincie en gemeente. Het Rijk heeft twee democratisch gekozen organen, te weten de Tweede en Eerste Kamer. Zij controleren de regering (koning en ministers) en maken samen met de regering wetten.
Het Rijk wordt gevormd door alle ministeries, de uitvoeringsorganisaties die onder de verantwoordelijkheid van een ministerie vallen, inspecties en Hoge Colleges van Staat, en houdt zich bezig met de voorbereiding en de uitvoering van plannen van de regering en het parlement.
Een ministerie of departement is een afdeling van een overheid waar het beleid van de regering wordt voorbereid en uitgevoerd. Aan een ministerie wordt leiding gegeven door een minister.
Wanneer iemand wordt verdacht van het plegen van een strafbaar feit, krijgt hij of zij met het Openbaar Ministerie te maken. Het OM zorgt ervoor dat strafbare feiten worden opgespoord en vervolgd. Daarvoor wordt samengewerkt met de politie en andere opsporingsdiensten.
Het parlement (de Staten-Generaal) controleert de regering. Ministers leggen in het parlement verantwoording af over hun beleid.
Het kabinet-Rutte IV is sinds 10 januari 2022 het Nederlandse kabinet, als opvolger van het kabinet-Rutte III. Het wordt gevormd door de partijen VVD, D66, CDA en ChristenUnie na de Tweede Kamerverkiezingen van maart 2021 en de daaropvolgende kabinetsformatie. Mark Rutte is de minister-president.
De VVD leverde zes ministers en drie staatssecretarissen, het CDA en D66 beide vier ministers en twee staatssecretarissen en de ChristenUnie twee ministers en één staatssecretaris. Door mutaties is dit in de loop van het kabinet gewijzigd. Aanvankelijk waren er vier ministers zonder portefeuille.
In het algemene belang van alle Belgen beheert de federale staat bij voorbeeld financiën, leger, justitie, sociale zekerheid, buitenlandse zaken evenals belangrijke delen van volksgezondheid en van binnenlandse zaken, ... Hierover is dus de federale overheid bevoegd.
Een federale staat ofwel bondsstaat bestaat uit één centrale overheid en een aantal deelgebieden. Deze hebben alle eigen bevoegdheden die niet door het centrale gezag ingeperkt kunnen worden, een eigen volksvertegenwoordiging, en een eigen regering. Dit machtsevenwicht is steeds grondwettelijk vastgelegd.
Zo spreekt men van nationale ("landelijke" of "rijks-" in Nederland - "federale" in België), provinciale, gemeentelijke of gewestelijke overheid. Meestal wordt ook de rechterlijke macht tot de overheid gerekend.
De korpschef heeft de leiding over de nationale politie. De minister van Justitie en Veiligheid (JenV) is eindverantwoordelijk voor het goed functioneren van de politie. De Inspectie Justitie en Veiligheid ziet erop toe dat de politie haar taken goed uitvoert.
De FOD Justitie verwelkomt Vincent Van Quickenborne als nieuwe minister van Justitie. Hij neemt eveneens de functie op van vice-premier en wordt belast met de Noordzee. De beleidscel is gevestigd in de Financietoren, Kruidtuinlaan 50, 1000 Brussel.
Dilan Yeşilgöz-ZegeriusMinister van Justitie en Veiligheid.