Benamingen van schoolvakken, opleidingsonderdelen, vakgebieden en specialismen schrijven we in principe met een kleine letter. Woorden die volgens de spellingregels met een hoofdletter geschreven moeten worden, zoals namen van talen, krijgen wel een hoofdletter.
Wanneer gebruik je een hoofdletter? Hoofdletters gebruik je in twee situaties: aan het begin van een zin en bij namen. Je gebruikt ze bij namen van personen, bedrijven, instellingen, merken, wetten, boeken, aardrijkskundige plaatsen, talen, dialecten, volkeren, feestdagen en historische gebeurtenissen.
Moet havo met hoofdletters? Nee, afkortingen als havo, vmbo en vwo schrijf je met een kleine letter.
Correct zijn bachelor en master, met een kleine letter.
Academische titels en graden worden altijd met een kleine letter geschreven, of er nu een academische titel of graad, een opleiding of een persoon mee wordt aangeduid.
Alle onderwijstypen, dus ook hbo, worden trouwens met kleine letters geschreven: vmbo, havo, heao, mbo, pabo, enz.
Bacheloropleiding hbo of universiteit
Een voltijds bacheloropleiding duurt 4 jaar aan een hogeschool of 3 jaar aan een universiteit. Voor een bacheloropleiding aan de hogeschool heeft u minimaal een mbo- of havodiploma nodig. Voor een bacheloropleiding aan de universiteit heeft u een vwo-diploma nodig.
Hoofdletters of kleine letters? Het eenvoudige antwoord is: nee.Je schrijft geen hoofdletter bij onderwijssoorten; alle afkortingen zijn met een kleine letter. Daarbij is geen onderscheid naar niveau.
Juist is pabo (met kleine letters). Pabo ('pedagogische academie voor het basisonderwijs') krijgt kleine letters. Het maakt niet uit of het om het type onderwijs of om de school gaat: Wie lesgeeft in het basisonderwijs, moet een pabo-diploma hebben.
Waar staat pabo voor? De opleiding Leraar Basisonderwijs noemen we ook wel de pabo. Maar waar staat pabo eigenlijk voor? Pabo is de afkorting voor: pedagogische academie voor het basisonderwijs.
Exacte vakken zijn wiskunde, scheikunde en natuurkunde. Het zijn de vakken waarbij precieze berekeningen en een wetenschappelijke benadering de boven-toon voeren.
Het vakkenpakket van leerlingen op het vmbo en de mavo bestaat de eerste twee jaar uit Nederlands, Engels, geschiedenis, aardrijkskunde, economie, wiskunde, biologie, natuur- en scheikunde, verzorging, informatiekunde, techniek, lichamelijke opvoeding en culturele vorming (ckv).
Hoe schrijf je onderwijstypen zoals vwo, havo en pabo: met kleine letters of met een of meer hoofdletters? Alle onderwijstypen krijgen kleine letters – zowel de voluit geschreven vormen (voorbereidend wetenschappelijk onderwijs, hoger beroepsonderwijs e.d.) als de afkortingen (vwo, hbo e.d.).
De ramadan wordt met een kleine letter geschreven. Het is een gewoon woord, namelijk de naam van een maand op de islamitische kalender.
(1) De naam van een taal of dialect wordt met een hoofdletter geschreven. (2) Samenstellingen* en afleidingen* behouden de hoofdletter, maar werkwoorden en daarvan afgeleide zelfstandige naamwoorden schrijven we met een kleine letter.
Fijn dat je Onze Taal steunt
zijn ook juist. Een koppelteken is verplicht bij klinkerbotsing: mavo-examen, havo-instroom, pabo-onderwijs, heao-opleiding.
Velen schrijven de afkortingen van onderwijstypen in kapitalen, of startend met een hoofdletter. De enige juiste wijze is in kleine letters: hbo, mbo, vwo, havo, mavo en vmbo.
Elk onderwijstype schrijf je met kleine letters. Het is dus hbo, vmbo, havo, heao en mbo.
In Nederlandse teksten schrijf je elk onderwijstype met kleine letters: hbo, vmbo, havo, heao en mbo.
Alle onderwijstypen schrijf je met een kleine letter
Dat is makkelijk te onthouden dus. Sommige scholen schrijven in hun eigen naam hoofdletters. Die kun je dan natuurlijk overnemen.
Officiële namen van studierichtingen beschouwen we als eigennamen. Ze worden daarom met (een) hoofdletter(s) geschreven.
Hogescholen kunnen aan de titels Bachelor of Master termen toevoegen die staan in de regeling titulatuur hoger onderwijs. Bijvoorbeeld Master of Business Administration (MBA) of Bachelor of Social Work (BSW).
Doctorandus is de titel die je krijgt als je een universitaire master hebt afgerond. De afkorting van de titel is drs. Deze mag je voor je naam zetten. De titel wordt vooral gebruikt door mensen die voor 2002 zijn afgestudeerd.
Een Doctor/PhD heeft niveau 8 in het Nederlands kwalificatieraamwerk (NLQF ).