De meeste mensen met een koophuis zijn eigenaar doordat ze het gekocht hebben. Als je een huis koopt, dan is het pas van jou wanneer de akte van de notaris is ingeschreven bij het kadaster. Het eigensombewijs van je huis is de combi van de koopakte, de akte van levering en de inschrijving.
Heeft u een document waar leveringsakte op staat, dan heeft u uw eigendomsbewijs dus gevonden. Bent u uw eigendomsbewijs kwijt, kunt u het werkelijk nergens vinden? Dan kunt u bij het Kadaster - tegen betaling - uw eigendomsbewijs opvragen.
Met een eigendomsakte of eigendomsbewijs wordt een akte van levering bedoeld. Met het inschrijven van de akte van een woning bij het Kadaster krijgt de koper eigendomsrecht, en is daarmee eigenaar van de woning. De akte van levering is bij het Kadaster op te vragen.
In het eigendomsbewijs staat onder andere hoe de woning uw eigendom is geworden. Daarnaast vindt u er bijvoorbeeld informatie over de verkoper, de datum van de aankoop, de koper, de koopsom en de betrokken kadastrale percelen met hun oppervlakte. Ook staan eventuele eigendomsbelemmeringen in het eigendomsbewijs.
Bij Kadasterservice kunt u een afschrift (kopie) van de eigendomsakte aanvragen uit de Openbare Registers van het Kadaster. U ontvangt altijd de meest recente eigendomsakte.
Met alleen het ondertekenen van de hypotheekakte staat de woning nog niet op uw naam en is dus nog geen eigendom. Pas na ondertekening van de eigendomsakte (en inschrijving bij Kadaster) is de overdracht voltooid.
Geen paniek, je kunt een nieuw 'Eigendomsbewijs woning' opvragen bij het kadaster. Elke geïnteresseerde kan zo'n koopakte opvragen bij het kadaster.
Een eigendomstitel is in feite een document dat aantoont wie de wettelijke eigenaar is van een bepaald onroerend goed. In de meeste gevallen zal de originele verkoopakte worden gebruikt, maar soms heeft de eigenaar het goed op een andere manier verkregen, bijvoorbeeld door schenking of nalatenschap.
In de akte van levering wordt de eigendomsoverdracht van een woning vastgelegd. Anders gezegd: met de leveringsakte wordt het eigendom van een woning overgedaan naar de nieuwe eigenaar. De akte van levering wordt door de notaris opgesteld en door de koper(s) en de verkoper(s) ondertekend.
Je kunt geen woning kopen of verkopen zonder notaris. Deze zorgt er namelijk voor dat dit allemaal volgens de regeltjes gebeurt en dat de officiële documenten op orde zijn.
Alleen een geldig legitimatiebewijs (paspoort, identiteitskaart of rijbewijs). De rest van de stukken die nodig zijn voor de overdracht heeft de notaris al ontvangen. Volgens traditie worden de sleutels van de woning na de ondertekening bij de notaris overhandigd, dus vergeet deze niet mee te nemen.
Vanaf het moment dat de woning te koop wordt gezet duurt het gemiddeld 4,1 maanden tot het tekenen van de koopovereenkomst ('verkooptijd'). Daar komt nog eens gemiddeld 3,1 maanden bij tot de overdracht bij de notaris ('overdrachtsperiode').
De koopakte of koopovereenkomst is de overeenkomst van een koper en verkoper van een registergoed/onroerende zaak (bijvoorbeeld een huis) bij het sluiten van de koop van bijvoorbeeld het huis. Voor het overdragen van de eigendom is de inschrijving van een akte van levering noodzakelijk.
Gedaan met zoeken naar dat mapje met de aankoopakte van de woning. Voortaan kan elke burger via MyMinfin alle akten waarin hij betrokken partij is en die opgenomen zijn in de hypotheekregisters raadplegen en uiteraard downloaden.
De koopakte is de overeenkomst van de verkoper met de koper van een huis bij het sluiten van de koop. Een koopakte en akte van levering zijn dus niet hetzelfde, maar in beide akten staat bijna altijd dezelfde inhoud. Daarom wordt de ingeschreven akte van levering soms koopakte genoemd.
JUST Notarissen is het goedkoopste notariskantoor in Nederland. Wij werken met all-in prijzen, inclusief alle bijkomende kosten zoals kadasterkosten, recherchekosten, inschrijving Centraal Testamenten Register en de BTW.
Het passeren bij de notaris duurt gemiddeld meestal tussen de 30 minuten en een uur. Hierbij teken je de leveringsakte en meestal ook de hypotheekakte. Met het tekenen van de leveringsakte, ook wel transportakte genaamd, verandert de woning officieel van eigenaar.
De belangrijkste documenten en/of attesten zijn: het bodemattest, het stedenbouwkundig uittreksel, het postinterventiedossier (PID), een keuringsverslag van de elektrische installatie en het energieprestatiecertificaat (EPC).
Hoe weet ik wie de eigenaar is van een pand, woning, woonboot of een stuk grond? Neem contact op met het Kadaster om te achterhalen wie de eigenaar is van een pand, woning, woonboot of stuk grond (perceel).
De notaris, een makelaar of de koper en verkoper stellen een koopovereenkomst op. De koopovereenkomst kan worden ingeschreven bij het Kadaster. Het voordeel van inschrijving is dat de koper 6 maanden beschermd is. De woning kan dan worden overgedragen zonder nadelige gevolgen voor de koper.
Bij inschrijving van de koopakte ga je ermee akkoord dat al jouw gegevens en de details van de koop openbaar worden gemaakt. Het Kadaster is immers een openbaar register. De koopakte inschrijven biedt alleen bescherming als de overdracht van de woning binnen 6 maanden na de inschrijving plaatsvindt.
Nadat je het koopcontract hebt getekend, ga je – vaak met een hypotheekadviseur – op zoek naar een passende hypotheek. Ook wordt het huis getaxeerd en kun je een bouwkundige keuring uit laten voeren.
De belangrijkste zijn: De naam van de hypotheeknemer (de geldgever) De naam, geboortedatum en woonplaats van de hypotheekgever (de geldnemer, dat ben jij) De naam en standplaats van de notaris.
De koopakte is niet een notariële akte, maar een koopovereenkomst tussen de verkoper en de koper. Die akte wordt meestal opgesteld door een makelaar. Behalve in Amsterdam, daar doet een notaris dit meestal. Zodra je het eens bent over de koopprijs en andere koopvoorwaarden, teken je de koopakte.