De islam kent twee grote stromingen: het soennisme en het sjiisme . Deze verschillende stromingen zijn ontstaan door onenigheid over de opvolging van de profeet. Volgens soennieten hoeft er geen bloedlijn te zijn van Mohammed naar de opvolger en volgens de sjiieten wel.
Waar soennieten geloven dat alleen profeten zonder zonden kunnen zijn. Sjiieten erkennen de hadith die de soennieten volgen niet volledig; wel aanvaarden ze enkele hadiths van de Ahl-bait. Daarnaast volgen ze enkele hadiths die door de soennieten als vals worden beschouwd. Verder hebben zij eigen hadith boeken.
Een synoniem voor moslim is islamiet. Zowel mannelijke als vrouwelijke moslims noemen zichzelf vaak 'moslim', al wordt door met name jongere zelfbewuste islamitische vrouwen tegenwoordig ook steeds vaker het woord moslima gebruikt. In het Nederlands werd lange tijd vaak het woord mohammedaan gebruikt.
Soennieten en sjiieten
De soennieten geloven dat de profeet niemand heeft aangewezen. De sjiieten geloven echter dat de profeet heel duidelijk was wie de leider moest zijn over de moslims na zijn dood, Ali ibn Aboe Talib (neef en schoonzoon van de profeet).
Waar in het soennisme Allah-Mohammed-de vier kaliefen centraal staan, is er in het alevitisme sprake van Allah-Mohammed-de Twaalf Imams. De twee stromingen werden pas definitief nadat imam Hoessein (Mohammeds kleinzoon) in 680 in de Slag bij Karbala (Irak) werd onthoofd door opstandelingen.
Vaak sluiten sjiitische vrouwen zo'n tijdelijk huwelijk met hun soennitische geliefde. Maar de afgesproken duur kan zo lang zijn dat het neerkomt op een permanente verbintenis. Sjiitische geestelijken hebben met een stevige fatwa geprobeerd deze praktijk te verbieden.
Daar worden die wetten zeer streng toegepast. Saoedi-Arabië: Hier worden ook de islamitische wetten strikt nageleefd.
Indonesië is het grootste moslimland ter wereld. Ruim 87 procent van de circa 278 miljoen inwoners is moslim. Gebed in de stad Srinagar, in het uiterste noorden van India. De inwoners van dat land zijn overwegend hindoeïstisch, maar onder meer in de regio Jammu en Kashmir wonen veel moslims.
Sjiieten zien hun ayatollahs als reflecties van god op aarde. Voor sommige soennieten is dit regelrechte ketterij. - De meeste sjiieten geloven dat op een dag de twaalfde imam (de Mehdi) zal verschijnen om het goddelijke plan te volbrengen. Ook herdenken ze jaarlijks de Asjoera, de dood van Hussein bij Karbala.
Wat beleven moslims aan de vastenmaand ramadan?
Het hindoeïsme heeft niet één enkele stichter, dus het is moeilijk te zeggen wanneer het precies is ontstaan. Het wordt echter vaak gezien als de oudste religie ter wereld, omdat het hindoeïsme is gebaseerd op geschriften die bijna 4000 jaar oud zijn.
In de Islam staat het geloof in Allah en zijn profeet Mohammed centraal. In dit artikel lees je wie Mohammed was, wat het heilige boek is van de moslims (ander woord voor Islamieten), en wat de grootste stromingen zijn binnen de Islam.
Daar komt nog eens bij dat van de Iraniërs die zich wel moslim noemen erg velen niet of gebrekkig de religieuze verplichtingen vervullen, zoals per dag driemaal bidden (niet vijfmaal, want Iraniërs zijn meestal sjiieten en die bidden driemaal en niet vijfmaal per dag zoals de soennieten).
De alawieten geloven dat Ali niet dood is en sommige geloven dat Ali een god is. Net als de meeste sjiieten erkennen ze een groot deel van de metgezellen van de profeet Mohammed niet. De alawieten geloven in de drie-eenheid van de profeet Mohammed, Ali Ibn Abi Taalib en Salmaan al-Faarisi.
De meeste bewoners vervullen nauwgezet hun religieuze plichten: ze bidden vijf maal daags, vasten tijdens de Ramadan, geven aalmoezen aan arme mensen en maken de hadj naar Mekka.
"Het idee dat Jezus de zoon van God is, is in strijd met de islam. Zijn geboorte dus ook", vertelt arabist Leo Kwarten. "Veel moslims vieren daarom geen Kerst." Harde cijfers zijn er niet, maar hij schat dat 30 tot 40 procent van de moslims toch iets doet: in de vorm van feestelijke verlichting of een boom.
Van de onderzochte, overwegend islamitische landen is Tunesië het minst religieus.
De laagste percentages worden waargenomen in het noordoosten: Zuidwest-Friesland scoort met 1,5 procent islamieten het laagst, direct gevolgd door Noord-Drenthe met 1,6 en Zuidoost-Drenthe met 1,7 procent.
Wat is de oorsprong van de islam? De islam is de jongste van alle wereldreligies en komt op in de zevende eeuw in het huidige Saoedi-Arabië.
Het allereerste begin was een minuscuul tribaal gebied in wat nu de provincie Fārs is, in het zuid- westen van Iran. In het Oudperzisch heette deze regio Pārs of Pārsa. Later ver- stonden de Grieken uit de oudheid dat als Persis. Vandaar Perzië.
Sharia (Arabisch: شريعة sjarī'a) is een Arabisch woord dat zoveel betekent als "de islamitische wet" of "de wet van God" en het betekent letterlijk 'weg naar de bron', ook: 'gebaande weg', 'wet' en 'rite'. Een Nederlandse term is islamitisch recht.
Dit vindt bijna altijd plaats tussen een man en meerdere vrouwen. Polygame huwelijken zijn in Nederland bij wet verboden.
Voor de wet met jezelf trouwen is niet mogelijk, maar er was wel iemand aanwezig die als trouwambtenaar het woord deed.
Het in ondertrouw is inmiddels niet verplicht meer in Nederland maar dat betekent dus niet dat je zomaar kunt trouwen. Je moet je huwelijk nog steeds aankondigen bij de gemeente maar dit kan nu gewoon via het internet. Dat scheelt tijd.