In het buitenland dekt uw basisverzekering de kosten voor de dokter of het ziekenhuis meestal. Wel zijn deze kosten vaak hoger dan in Nederland. Om deze kosten op te vangen kunt u een reisverzekering of aanvullende zorgverzekering afsluiten met dekking van medische kosten in het buitenland.
Als u op vakantie gaat naar het buitenland, blijft u verzekerd voor zorg. Iedereen die een Nederlandse zorgverzekering heeft, heeft werelddekking. Soms dekt uw zorgverzekering sommige kosten niet of niet helemaal. Misschien heeft u een aanvullende verzekering of reisverzekering nodig.
Je basisverzekering vergoedt medisch noodzakelijk zorgkosten overal ter wereld tijdens een vakantie of op (door)reis in het buitenland. Het gaat hier alleen om zorg, behandelingen of medicijnen die niet kunnen wachten tot terugkeer in Nederland.
Bel altijd de alarmcentrale van je zorg- of reisverzekering (nummer staat op de achterzijde van de zorgpas). Zij bieden hulp en geven advies. Medische kosten worden eerst vergoed via de zorgverzekering tot Nederlands tarief en eventuele resterende kosten worden vergoed via de reisverzekeraar.
Er zijn verschillende redenen om een vakantie te annuleren maar de meest voorkomende zijn: einde van een relatie, ziekte of ongeval van jezelf of ziekte/ongeval/overlijden van een naast familielid. Een vakantie annuleren is natuurlijk erg vervelend. Je hebt wellicht lang naar je vakantie uitgekeken en ervoor gespaard.
Meld je meteen ziek
Word je ziek tijdens vakantie, meld dit dan meteen aan je werkgever. Hanteer hiervoor dezelfde regels als altijd; vaak staan die in het verzuimreglement of personeelshandboek. Zo moet je je voor een bepaald tijdstip of bij een bepaald persoon ziek melden.
Als je tijdens een vakantie in het buitenland wordt opgenomen in het ziekenhuis, neem je steeds binnen de 48 uur contact op met de alarmcentrale. De alarmcentrale neemt dan contact op met het ziekenhuis om afspraken te maken over de behandeling en de betaling ervan.
Neem altijd uw Europese zorgpas (EHIC) mee als u naar het buitenland gaat. Deze kaart is het bewijs dat u verzekerd bent in een EU-land.
Spoedeisende zorg: de verzekerde is in het buitenland en heeft zorg nodig. Als een Nederlandse verzekerde naar het buitenland gaat bijvoorbeeld voor vakantie en in het vakantieland onverwacht zorg nodig heeft, dan is dat spoedeisende zorg.
Met de EHIC krijg je medische zorg in het buitenland* als je dat nodig hebt. Alleen bij een reis naar een EHIC-land kun je met een goede aanvullende verzekering de medische kosten (na goedkeuring van je zorgverzekeraar) grotendeels vergoed krijgen.
Als u in Nederland werkt, bent u verplicht een zorgverzekering in Nederland af te sluiten. Ook als u in het buitenland woont. U kunt dus gewoon uw Nederlandse zorgverzekering aanhouden. Als u in een verdragsland woont, moet u zich wel aanmelden bij een verzekeraar in uw woonland.
Reisverzekering met dekking voor geneeskundige kosten
Een ziekenhuisopname in het buitenland zorgt vaak voor extra niet-medische kosten, zoals reis- en verblijfskosten. Een reisverzekering dekt deze kosten wél. Een zorgverzekeraar kijkt altijd naar de medische noodzaak bij terugkeer naar Nederland (repatriëring).
Als een patiënt zijn Europese Ziekteverzekeringskaart vergeten of kwijt is, kan hij zijn zorgverzekeraar per fax of e-mail om een tijdelijk vervangingsbewijs vragen.
Heb je geen zorgpas bij de hand? Dan kan je zorgverlener ook vragen om jouw rijbewijs, id-kaart of paspoort om te zien hoe je bent verzekerd. Je kunt ook zonder zorgpasje naar de huisarts of het ziekenhuis. Tip: maak een foto of screenshot van je ziektekostenpas, zodat je deze altijd bij de hand hebt.
Hoe verkrijgt u een EZVK? Als u uw bijdrage voor de verplichte ziekteverzekering heeft betaald, kunt u de EZVK gratis afhalen bij uw ziekenfonds. Bij sommige ziekenfondsen kunt u de kaart zelfs online bestellen. Vraag de kaart tijdig aan, zodat u ze voor uw vertrek in uw bezit heeft.
Wat moet je nu doen als ziek wordt? Gebeurt er iets tijdens je reis in Spanje en heb je medisch hulp nodig dan waarschuw je binnen de 48 uren de de bijstandscentrale die vermeld staat achteraan op je EZVK kaart. De dienst werkt zeven dagen op zeven. en is 24 uur bereikbaar.
Je hospitalisatieverzekering komt wereldwijd tussen bij een onvoorziene hospitalisatie en zelfs bij een geplande ziekenhuisopname als je ziekenfonds hiervoor vooraf zijn akkoord heeft gegeven (bv. als een buitenlands ziekenhuis wereldwijd bekend staat voor een specifieke behandeling of ingreep).
80% van de dossiers komt uit de traditionele vakantielanden: Frankrijk, Spanje, Turkije, Oostenrijk, Italië, Marokko, Duitsland, Griekenland, Zwitserland en Nederland. Deze landen vormen de top 10 van de vakantielanden waar Mutas bijstand verleent. De overige 20% van de dossiers zijn gespreid over de hele wereld.
Normaal gesproken geldt dat wettelijke vakantiedagen van werknemers een half jaar na het jaar van opbouw vervallen. Een kortere vervaltermijn is verboden, een langere onder voorwaarden niet. Als een werknemer ziek is, blijft hij gewoon vakantiedagen opbouwen.
Het aantal ziektedagen dat aangemerkt mag worden als vakantiedagen is beperkt tot deze bovenwettelijke vakantiedagen. Wanneer u 40 uur per week werkt en per jaar recht heeft op 25 vakantiedagen dan heeft u dus 5 bovenwettelijke vakantiedagen en mogen alleen deze 5 vakantiedagen worden verrekend met ziektedagen.
Als schriftelijk is vastgelegd dat je werkgever vakantiedagen mag inhouden, als je ziek wordt tijdens je vakantie. Dan mag hij deze vakantiedagen afschrijven van je bovenwettelijke vakantiedagen. Als je zelf toestemming geeft om ziektedagen af te trekken van je vakantiedagen.
De medewerker van de reisorganisator gaat aan de slag en reserveert bijvoorbeeld een vliegtuigstoel en een hotel. De kosten die daarvoor gemaakt worden mogen door de touroperator bij jou in rekening worden gebracht. Je bent namelijk een overeenkomst aangegaan en deze kan je niet zomaar eenzijdig verbreken.
Soms mag u door corona een pakketreis zelf kosteloos annuleren. Dat mag als de situatie voor uw reis zo erg is, dat de reis niet door kan gaan (zie vraag 7). U hoeft dan niets meer te betalen. Als u al iets betaald had, hebt u recht op geld terug.
Ik wil mijn pakketreis annuleren
U mag de pakketreis altijd opzeggen. De reisaanbieder moet daaraan meewerken, maar hij mag wel kosten in rekening brengen. Hoe later u annuleert, hoe hoger de kosten. Deze kosten noemen we annuleringskosten.