Voor lijm- en voegproducten op cementbasis ligt de ideale temperatuur voor verwerking op 15 tot 20 °C. Bij temperaturen tussen 5 en 15 °C zijn de producten nog goed te verwerken, maar reageren ze wel anders.
Je moet er gewoon vanuit gaan dat je aangemaakt voegmortel niet bevriest. Doordat onder andere het water gaat uitzetten tijdens bevriezing, krijg je een zeer slecht eindresultaat. Dus het maakt niet uit, maar ten allen tijde altijd zonder vorst voegen en de mortel moet kunnen uitharden zonder vorst.
Meestal is dit 24 uur. Controleer of de voegen vrij zijn van tegellijm. Dit is noodzakelijk om een goede hechting, een gelijkmatige drogingen een homogene kleur van de voeg te verzekeren.
Cementgebonden mortels hebben een temperatuur van minimaal 5°C nodig om te kunnen uitharden. Overdag moet deze temperatuur minimaal 2 tot 3 uur bereikt worden. Tijdens het metselen en het verhardingsproces van de mortel mag de omgevingstemperatuur niet lager zijn dan 5°C en niet hoger dan 30°C.
Bij een luchttemperatuur van 0 ºC of lager adviseren wij niet te metselen. Uitharding van de mortel komt onder het vriespunt niet tot nauwelijks tot stand wat hechtingsproblemen kan veroorzaken. Cementgebonden mortels hebben minimaal een temperatuur van 5 ºC nodig om enige vorm van verharding te laten plaatsvinden.
Metselen en voegen behoort te worden stilgelegd bij hevige regen en de metselstenen, de mortel en het verse voegwerk behoren dan te worden beschermd; Vers gevoegd metselwerk behoort te worden beschermd tegen de invloed van hevige regenbuien. '
Metselen in de regen is geen goed idee. Je loopt risico op het uitspoelen van het metselwerk, uitbloeiing en kalkuitslag. Die witte vlekken die je wel eens ziet op baksteenmuren zijn uitbloeiingen.
Bij een nieuwe muur is het verstandig om minimaal 2 weken na het metselen van de muur te wachten met voegen. Hiermee voorkomt u krimp- en zetscheuren of witte aanslag. Het kan ook zijn dat u een bestaande muur opnieuw wilt voegen. Dan kunt u beginnen zodra de oude voeg is verwijderd.
Uitvoeringsrichtlijn metselen bij lage temperaturen
Verwerking van de metsel- of lijmmortels bij temperaturen lager dan – 3 ºC ter plaatse van het metselwerk is niet toegestaan.
Bij het voegen in de zon moet extra aandacht worden • besteed aan het voorbevochtigen van het metselwerk en het nabehandelen door middel van afdekken of beneve- len. Het is beter om in de schaduw te werken, waardoor voortijdig uitdrogen van de voeg wordt voorkomen. Voegwerk is heel gevoelig voor vorst.
Voegmiddel wordt namelijk snel hard. Werk richting de deur en laat de vloer minimaal 2 uur drogen voordat je er weer overheen loopt. Beter is het om ca. 24 uur niet over de vloer te lopen, dus werk zoveel mogelijk naar de deur toe.
Deze 24 uur dient ervoor om de lijm goed te laten uitharden. Snel doorwerken is belangrijk, voegmiddel droogt snel. Zorg er dus voor dat u het op tijd van de tegels afhaalt.
Het belangrijkste voor het afkitten is, dat de voegen goed droog zijn. Als je gaat voegen, komt er weer water in de voegen, en dat moet eerst goed drogen. Meestal kun je 2 dagen na het voegen wel kitten, mits er geen bakken met water in de voeg gekomen is die je af moet kitten.
Voor het voegen wordt gebruik gemaakt van voegmortel. Voegmortel bestaat uit een mengsel van Portland cement, zand en water. De juiste verhouding van cement en zand is cruciaal om het beste resultaat te krijgen.
De chemische reactie van cement met water staat nagenoeg stil bij temperaturen onder 5 ˚C, het gevolg hiervan is dat er nagenoeg geen sterkteontwikkeling plaatsvindt. Bevriezing kan vervolgens tot vorstschade leiden.
Reacties. Na twee dagen is die voldoende uitgehard en kan je de gietvorm verwijderen, de totale sterkte bereikt het echter na 30 dagen.
Het uitgraven van de grond, het gieten van de bodemplaat en de kelder bouwen duren gemiddeld 3 weken. Daarna starten de metselwerken. Die gaan de grootste hap uit de volledige duurtijd nemen. Gemiddeld duurt deze periode 12 weken.
Wat kost een voeger per uur? Het uurloon van een voeger ligt gemiddeld tussen de € 20 en € 40 per uur. Het uurloon verschilt per voegbedrijf. We raden je daarom aan om gratis en vrijblijvend offertes aan te vragen om een beeld te krijgen van de totale kosten voor jouw project.
Gemiddeld betaal je een bedrag tussen de 35 en 40 euro per vierkante meter. Dit zijn de prijzen voor normaal voegwerk. Heb jij een woning met bijzondere voegen? Dan is de vakman langer bezig.
Let er ook op dat het bouwwerk dat je gaat voegen goed vochtig is. Dit is belangrijk omdat de voegspecie dan beter kan hechten. Heb je de muur schoon gemaakt, kun je de volgende dag beginnen met voegen. Ook belangrijk is dat het bouwwerk egaal nat is, maar maak het niet te nat, want dat werkt dan weer averechts.
Witte aanslag komt vaak naar voren als er te veel vocht door de bakstenen is opgenomen tijdens de bouw of opslag van de stenen. Hier ontstaat dan een sulfaatverbinding die door een chemische reactie en het vocht naar buiten worden gedreven. Als het vocht dan opdroogt, blijft de witte aanslag achter op de stenen.
Elke baksteen kan in een bepaalde tijd minder of meer water opnemen dan een andere baksteen. Als de mortel niet afgestemd is op het zuiggedrag van de steen, riskeer je constructieve en esthetische schade.
Maak de stenen nat
Besprenkel de stenen de dag voor het metselen met water. Laat dit intrekken tot de stenen de juiste vochtigheid hebben. Bij te droge stenen hecht de specie slecht, bij te natte stenen loopt de specie tussen de stenen uit.
De voegen in het metselwerk zijn na 1 tot 2 dagen uitgehard. Echter duurt het totale droogproces 2 tot 3 weken.