Zo slaapt de grote bruine vleermuis het langst van alle dieren – maar liefst twintig uur per cyclus van 24 uur. Maar dat is niet omdat dit dier dat nodig heeft.
Olifanten behoren tot de grote zoogdieren die slechts twee tot vier uur per dag slapen. Hoewel ze erg groot in omvang zijn, moeten ze door hun plantaardig dieet het grootste deel van de dag blijven eten. Zo kunnen ze dagelijks wel 18 uur eten waarbij ze tot wel 300 kilo aan voedsel consumeren.
In geval van nood/extreme kou of iets anders, kan een slak 3 jaar zonder te eten slapen.
Luiaard (20 uur)
Klopt! Van de 24 uur in een dag, kan een luiaard er wel 20 van slapen! Dat doet de luiaard hangend in een boom. Bijna 90% van zijn leven hangt een luiaard een beetje rond in een boom…
Het korte antwoord is ja, vissen slapen. De manier waarop ze slapen is echter totaal anders dan bij mensen, zoogdieren en de meeste andere dieren. Tijdens het slapen komen de meeste vissen in een rusttoestand waarin ze stil blijven, een lagere stofwisseling hebben, minder ademhalen en minder hersenactiviteit hebben.
Een luiaard heet niet voor niets een luiaard: is heel erg lui. Hij slaapt wel zo'n 8 tot 9 uur per dag. En hij kruipt heeeel traag van tak tot tak.
Dolfijnen slapen met één oog open
Een dolfijn slaapt eigenlijk nooit helemaal, maar altijd met één oog open. Dit omdat dolfijnen ook tijdens de slaap goed moeten opletten voor roofdieren en ander gevaar. Ook moet een dolfijn nog naar de oppervlakte kunnen zwemmen voor adem.
Als ze echt slapen, gaan ze gewoon plat liggen, met de kop in rust. Onderzoeker van koeien bij de Wageningen Universiteit, Wijbrand Ouweltjes, vergelijkt de slaap van koeien met die van een paard. "Heel veel mensen denken dat koeien staand kunnen slapen, maar dat is niet zo. Paarden kunnen dat wel.
In de volksmond noemt men de relmuis ook wel de zevenslaper, omdat ze zeven maanden (of langer) in slaapstand vertoeft. Van oktober tot mei zinken deze muizen-met-pluimstaart weg in een diepe winterslaap, om zich de overige maanden te focussen op eten en het nageslacht.
Ook om elkaar niet kwijt te raken tijdens het slapen, hebben zeeotters nog een oplossing bedacht: ze slapen gewoon hand in hand. Vooral handig als je een jong in de buurt wilt houden. Drijvende zeeotters in Monterey Bay aan de Westkust van de VS.
Bij een bodemhaai, zoals een epaulethaai of luipaardhaai, is het wel duidelijk: die liggen 23 uur per dag op de bodem te slapen. Maar voor veel andere haaien wordt het wat vager. Vrij zwemmende haaien, zoals de zwartpunthaai, moeten wel degelijk zwemmen om te kunnen ademhalen.
Een koe ligt veel - zo'n tien tot vijftien uur per dag is ze aan het herkauwen, rusten, dommelen - maar ze slaapt slechts drie uur per dag en daarvan is ze een uur tot anderhalf uur in een diepe slaap, de zogeheten REM-slaap (1).
De gevolgen van een nacht niet slapen op het lichamelijke niveau zijn erg afhankelijk van je bezigheden gedurende de nacht. Als je veel gestaan of gedanst hebt dan zul je vermoeidheid voelen in je benen en rug. Zitten kan spanningen veroorzaken in de rug, schouders en nek.
Het wereldrecord staat op 11 dagen niet slapen
Het antwoord op de vraag 'hoe lang kan een mens zonder slaap' staat op 24 uur. Toch is er ooit iemand geweest die maar liefst 11 dagen niet geslapen heeft. Dit record is geplaatst in december 1963 door Randy Gardner en sindsdien nog nooit verbroken.
'Wanneer je twee uur slaapt zit je op het juiste moment van het circadiane ritme. In de eerste periode van dat ritme kom je in een diepe slaap terecht, en daarin breek je adenosine het snelst af. Na twee uur slaap heb je al meer dan 50 procent afgebroken.
Een paard slaapt tussen de 3-5 uur per dag en gedurende de nacht zal het meerdere keren korte periodes van 20-30 minuten slapen. Het spanzaagmechanisme in het achterbeen maakt het mogelijk dat een paard staand kan slapen. Een paard kan namelijk tijdelijk zijn knie op slot zetten, waardoor hij zijn been fixeert.
Ze slapen wel veel korter dan mensen. Niet alleen de REM-slaap neemt veel minder tijd in beslag, ook de diepe slaap duurt slechts een paar minuten. Zo doen kippen veel “hazenslaapjes”, kortstondige slaapjes achter elkaar. Nog een bijzonderheid: kippen kunnen, anders dan mensen, slapen met een oog open.
MENS: Mensen slapen meestal liggend, uit verschillende onderzoeken is naar voren gekomen dat, ongeveer 50% van de mensen bij voorkeur op hun zij slapen, iets meer op de rechter dan op de linker zij. Ongeveer 40% op de rug en zo'n 10% op hun buik. Mensen kunnen uiteraard ook zittend en sommigen zelfs staand slapen.
Luiaard. Een luiaard is gebouwd om zijn hele leven ondersteboven aan een tak te bungelen. Hij heeft geen normale handen, maar een soort kromme haken die om de tak passen. Een luiaard beweegt heel traag en daardoor valt hij niet op.
Wetenschappers hebben ontdekt dat krokodillen – net als sommige vogels en zeedieren – slechts één hersenhelft kunnen laten slapen. Doordat maar één hersenhelft slaapt, kan de krokodil het oog dat in verbinding staat met de hersenhelft die wakker is, open houden.
Giraffen slapen het minste van alle dieren. Ze slapen zo'n 5 minuten per keer en dat zo'n 6 keer per dag. Zelfs dan slapen ze niet diep en zullen alles nog kunnen horen en hebben altijd 1 oog open.
Luiaards doen hun ontlasting op de grond, want poepen vanuit een boom is natuurlijk niet zo praktisch. Om hun ontlasting te doen, kruipen de dieren één keer per week uit de boom.
De luiaard verdedigt zich vooral door heel stil te blijven hangen. Maar als het moet kunnen de klauwen ook als hele sterke wapens dienen. Dan halen ze hard uit en kan het een roofdier flink verwonden. Voortplanting Na een draagtijd van ongeveer een half jaar, wordt een jong van ongeveer 250 gram geboren.
Hoewel hij niets liever doet dan luieren en hangen, is een luiaard niet ongevaarlijk. Wanneer hij wordt aangevallen door een roofdier, bijt hij van zich af.