Hoe ziet een familiewapen eruit? Een familiewapen bestaat in principe uit een schild, helm met helmteken, helmkleden en een wrong (opgerolde doek). Soms zie je ook nog schildhouders, een voetstuk en een spreuk op een lint. Maar het belangrijkste is het schild, dit vond je ook terug in de wapenschildboeken.
In CBG Familiewapens zijn familiewapens digitaal ontsloten. De website bevat afbeeldingen van moderne en historische familiewapens en beschrijvingen van familiewapens. Het is een eenvoudig hulpmiddel om na te gaan of er een familiewapen is voor de familie die je onderzoekt.
In de heraldiek is een wapen of blazoen een meestal symbolische voorstelling op een (wapen)schild, eventueel uitgebreid met een of meer attributen uit de zogeheten schilddekking, zoals een helm, een kroon, een of meer schildhouders, een motto en een wapentent, wapenmantel of dekkleed.
Het is niet elitair en ook niet voorbehouden aan de adel. ,,Er zijn 324 adellijke geslachten in Nederland en er zijn 150000 wapens, op z'n minst. Iedereen mag gewoon een familiewapen voeren.
Iedere burger heeft het recht een familiewapen samen te ontwerpen.Je kunt dat zelf doen ,of met behulp van een deskundige in de heraldiek en laten uitvoeren door een artisanaal atelier.
Indien u een nieuw familiewapen wilt (laten) ontwerpen, is het raadzaam contact op te nemen met het College van Herauten ([email protected]). Het college kan u adviseren over de ontwerpcriteria en u de weg wijzen naar professionele wapenontwerpers en wapenschilders.
Het rood […] laat het vurige verlangen naar deugd kennen; de kleur van het morgenrood en betekent derhalve overwinnende kracht, triomf en heerschappij; tevens kleur van het recht. Blauw, de tweede kleur, van het hemelblauw afgeleid, betekent trouw, bestendigheid en deemoed.
Onze familiewapen maker heeft honderden sjablonen voor schilden en symbolen. Je kunt in de bibliotheek van onze app als creator bladeren of naar voorwerpen zoeken. Je kunt alle elementen kleuren en combineren. Onze heraldiek generator maakt het heel gemakkelijk om je wapenschilden te maken.
Familiewapen. In de Middeleeuwen ging de Duitse familie Nassau de leeuw als symbool in hun familiewapen gebruiken. Dit gebruik werd door meer families overgenomen. Tijdens de opstand tegen de Spanjaarden werd de leeuw met een zwaard in zijn klauw het symbool van Holland en Zeeland.
Symboliek wapen
De leeuw is afkomstig uit het wapen van het Huis Nassau, het zwaard en de pijlenbundel van de Statenleeuw. De Statenleeuw stond op het wapen van de Staten-Generaal tijdens de Republiek der Verenigde Nederlanden. De pijlen staan symbool voor de zeven provinciën.
Wapenschild kan verwijzen naar: Het schild van een Wapen (heraldiek) Wapenbord, een plaat van hout of metaal waarop het wapen van een persoon of instelling is geschilderd.
het wapenschild
wapenschilden (meerv.) bord of schild met daarop een symbool dat verwijst naar een adellijke familie, een stad, een land etc. , schild waarop een teken (figuur) geschilderd is. Onderscheidingsteken, blazoen.
Een ridder droeg bij een gevecht altijd een schild. Daarmee beschermde hij zich tegen aanvallen van steek-wapens, zoals de lans. Aan het wapenteken, het teken op het schild, kon je zien wie de ridder was. Tijdens het vechten kon het schild wel eens onder de modder komen.
Op de Nederlandse Familienamenbank vind je de herkomst van een achternaam en ook waar die in Nederland het meeste voorkomt. Op Geneanet kan je je achternaam traceren in heel Europa. Hou bij Geneanet wel in gedachten dat de verspreiding van een naam uit de database komt van de stambomen in dat systeem.
Ga je op zoek naar Duitse genealogische bronnen, weet dan dat er geen centrale index voor heel Duitsland bestaat, zoals de site van het Rijksarchief in België of Open Archieven. Het loopt van deelstaat tot deelstaat uiteen wat je wel of niet digitaal gaat vinden.
Heraldiek of wapenkunde is de gewoonte die in onder meer in de loop van de twaalfde eeuw in Europa is ontstaan om wapenuitrustingen van ridders te versieren met symbolische voorstellingen, emblemen waaruit later de wapens zijn ontstaan.
Het prijskaartje voor een mannetjesleeuw start vanaf 18.000 (ook in het dierenrijk heerst seksisme) en kan oplopen tot 81.000 euro als het om een groot dier met lange zwarte manen gaat. De klant kan zijn doelwit op voorhand aan de hand van foto's uitkiezen.
Een mannetjesleeuw heeft per dag ongeveer 7 kg vlees nodig. Een vrouwtjesleeuw heet een leeuwin, de jongen zijn welpen. De brul van een leeuw is tot wel 8 km verder hoorbaar.
De meeste Europeanen hadden destijds nog nooit een leeuw gezien, wat wel is af te zien aan veel afbeeldingen van de dieren. De Oranjes hielden van hun inteeltleeuw, en in 1815 werd die ook tot nationaal symbool gekozen.
Een schild van sabel (zwart) met daarop een klimmende leeuw in goud, getongd en geklauwd in keel (rood). Twee aanziende leeuwen die elk een Belgische nationale vlag vasthouden. Het wapen is bedekt door een hermelijnen mantel, uitgevoerd in rood en opgeknoopt met gele touwen; die moet de monarchie voorstellen.
Dit is de officiële vlag van de provincie Oost-Vlaanderen: Een zwarte leeuw met rode klauwen en een rode tong. Groene en witte banen op de achtergrond. Het groen verwijst naar de zorg voor het milieu en het wit naar de Oost-Vlaamse waterlopen.
De beschrijving van het wapen (met heraldische kleuren): In goud (= geel) een leeuw van sabel (= zwart) getongd en geklauwd van keel (= rood). De leeuw wordt op zijn achterpoten staand en klauwend afgebeeld, met het gezicht naar heraldisch rechts, dit is links voor de toeschouwer.
Het oppervlak van het schild wordt het veld genoemd. Alles wat daarop voorkomt noemt men stukken. De beschrijving van het schild heet met een mooi woord de blazoenering.
Wapens en nationale emblemen zijn symbolen die door landen worden gebruikt om hun eigen identiteit uit te drukken. Zie ook het overzichtsartikel Heraldische wapens van de wereld en de categorie:Vlag naar land.
Heraldiek of wapenkunde is de wetenschap die zich bezighoudt met het ontstaan, de ontwikkeling en het gebruik van wapens.