Een kookwekker of eierwekker is een hulpmiddel bij het koken of bakken. Het is een soort wekker die dient als geheugensteuntje om aan te geven wanneer een bepaalde tijd verstreken is en men weer aandacht aan het te bereiden gerecht dient te geven.
EierwekkerDeze eierwekker is niet zomaar een klokje dat afgaat. Deze egg timer verandert van kleur zodat je precies weet of je een hard of zacht ei hebt. Is het ei bijna helemaal rood dan is het een zacht gekookt ei. Is het tot de helf rood dan heb je een perfect medium eitje.
Een kookwekker kan bestaan uit een opwindmechanisme dat na instelling na een bepaalde tijd een signaal geeft. Kookwekkers worden gemaakt in allerlei ludieke vormen en modellen. Er bestaan ook digitale kookwekkers, deze werken op een batterijtje. Vaak hebben deze wat meer instelmogelijkheden dan een opwindbare wekker.
Doe de eieren met deze timer in de pan, breng ze aan de kook en houd de timer in de gaten. Wanneer de buitenrandjes zwart worden tot het streepje 'Soft' is het eitje zachtgekookt. Het zwarte randje komt naarmate de eieren langer koken steeds dichter naar binnen, en gaat dus via 'Medium' naar 'Hard.
Eierkoker: lekker zuinig
Maar zet je vaker gekookte eieren op tafel, dan is een eierkoker een milieuvriendelijk alternatief. Je verspilt met een eierkoker namelijk aanzienlijk minder water dan wanneer je een pan gebruikt en het elektriciteitsverbruik is portemonnee-vriendelijker dan de oven of op het gas.
Het eieren koken met een eierkoker is het alternatief voor het koken in een pannetje, en heeft als voordeel dat er niet op de tijd hoeft worden gelet omdat ze meestal vanzelf uitslaan als de eieren koken of dan een signaal afgeven. Het maximum aantal eieren dat in een keer gekookt kan worden is meestal 6 of 7.
Een eierprikker is een huishoudelijk apparaatje waarmee het barsten van eieren tijdens het koken kan worden voorkomen. In de bolle kant van het ei wordt een gaatje geprikt. Hierdoor kan tijdens het koken de lucht uit de luchtkamer ontsnappen. Warme lucht zet uit en zou anders de schaal het ei doen barsten.
De eierprikker voorkomt dat eieren tijdens het koken barsten. Met behulp van de eierprikker wordt een gaatje in de bolle kant van het ei geprikt, waardoor de lucht kan ontsnappen en het ei heel blijft.
Een eierkoker wordt gevuld met een hoeveelheid water, afhankelijk van de gewenste hardheid en het aantal eieren, dat vervolgens aan de kook wordt gebracht met een warme plaat. Als al het water is verdampt, slaat de eierkoker uit of geeft een hij een signaal af.
Je vult een eierkoker met een klein laagje water, de hoeveelheid is onder meer afhankelijk van het aantal eieren en hoe hard je ze wilt hebben. Dit water wordt aan de kook gebracht door een warme plaat onderin het apparaat. Zodra al het water is verdampt, hoor je een signaal.
Eierkoker: lekker zuinig
Maar zet je vaker gekookte eieren op tafel, dan is een eierkoker een milieuvriendelijk alternatief. Je verspilt met een eierkoker namelijk aanzienlijk minder water dan wanneer je een pan gebruikt en het elektriciteitsverbruik is portemonnee-vriendelijker dan de oven of op het gas.
Laat het water niet te hard koken, dan kan het ei breken. Prik eventueel met een eierprikker of stompe naald een gaatje aan de stompe kant van het ei. Daar zit een luchtkamer. Als je een gaatje daarin prikt kan de lucht eruit.
Als je een ei (m) in het water doet vanaf het moment dat het water kookt: Zacht ei 3-4 minuten. Halfzacht ei 5-6 minuten. Hard ei 8 minuten.
Eitje, kokend water en naar gelang u hem hard of zacht wilt de kooktijd instellen. Maar om een echt perfect ei te krijgen is nog iets nodig. Een gaatje in de eierschaal.
Als je tijdens het koken van eieren een scheutje natuurazijn toevoegt heb je namelijk nooit meer kapot kokende eieren. Als het ei barst zorgt het azijn ervoor dat het eiwit direct stolt en niet meer gaat schuimen. Ook je eitje wordt verder perfect gekookt.
Het handigst is om een eierprikker te gebruiken. Wil je geen gaatje prikken in je ei of wil je er 100% zeker van zijn dat je ei niet gaat barsten? Voeg dan wat zout aan het kookwater toe! Het zout zorgt er voor dat er minder druk op het ei komt te staan.
Als je een zacht gekookt ei gaat maken is het belangrijkste dat je het ei niet te kort kookt. Gebeurt dit wel, dan kan je deze eigenlijk weggooien. Je komt er namelijk pas achter als de schil eraf is en dan is het eiwit nog te zacht. Opnieuw koken is dan eigenlijk niet meer mogelijk.
Breng water aan de kook
Tip: Wilt u meerdere eieren tegelijkertijd koken, kies dan een pan waarin de eieren naast elkaar passen. Ze moeten namelijk wel allemaal onder water staan om gelijkmatig gaar te kunnen worden.
Met de Perfo eierprikker van Gefu kost je dit geen enkele moeite. Het gaatje zorgt ervoor dat er lucht kan ontsnappen waardoor de schaal tijdens het kookproces minder snel kan breken. Deze eierprikker is gemaakt van glanzend RVS en is voorzien van een voet van kunststof.
Wanneer de houdbaarheidsdatum van eieren verlopen is, kunt u ze een paar dagen erna nog eten, mits de eieren hardgekookt of goed doorbakken zijn.
Het voordeel van de eieren opzetten in koud water is dat de schaal minder snel barst door het temperatuurverschil. Door een gaatje te prikken in de bolle kant voorkom je barsten in de eierschaal. 2. Je doet de eieren pas in de pan wanneer het water volledig kookt.
Op de verpakking staat de houdbaarheidsdatum. Je kunt ze daarna nog enkele dagen hardgekookt of goed doorbakken eten. Je kunt een test doen als je twijfelt of eieren nog eetbaar zijn. Leg een ei in een bakje of groot glas water.