De meeste siergrassen verdragen zure tot licht alkalische bodems het beste. Wanneer je siergrassen in de tuin plant, is een speciale plantenaarde het meest geschikt.
Siergrassen vragen weinig verzorging. Geef ze goed doorlatende grond. De grond houdt u in conditie door deze in de winter of het vroege voorjaar te verbeteren met wat compost en eventueel koemestkorrels.
Siergrassen hebben niet veel behoefte aan water. Geef liever te weinig dan te veel water. Wanneer de bodem goed doorlatend is heeft de siergras plant alleen bij extreme droogte water nodig (minimaal één keer week). Wanneer je siergras net geplant hebt is het goed om de eerste periode regelmatig water te geven.
Siergrassen gedijen over het algemeen op vele bodemsoorten en hebben daarom niet veel bemesting nodig. Een beetje gedroogde koemest bij het aanplanten van jonge siergrassen is echter niet verkeerd. Hierdoor krijgt de jonge plant een goede start.
Siergrassen bemesten - voor een goede start in de zomer
Meestal is het gebruik van een traag werkende meststof bij de aanplanting voldoende. Daarna kan je eventueel bijbemesten als het siergras bijzonder hongerig is of als de tuinbodem heel weinig voedingsstoffen bevat.
Siergrassen zijn sterke tuinplanten die weinig verzorging nodig hebben. Green living is nog nooit zo makkelijk geweest! Deze beauties staan graag op een zonnige plek; verder kun je ze bijna overal bij of tussen zetten.
Nee, van nature hoef je gras niet te snoeien. Door de oude halmen elk jaar terug te snoeien, worden ze in het voorjaar mooier en groeien de siergrassen dichter en weelderiger, omdat de jonge scheuten meer licht en ruimte hebben om uit te lopen.
Geel gras door te veel of te weinig water
Het gras krijgt veel klappen te verduren tijdens gortdroge zomers. Om te voorkomen dat het gras uitdroogt, is het van belang om het gras regelmatig te bewateren met bijvoorbeeld een tuinsproeier. Het is ook niet goed dat er te veel water op het gazon belandt.
De eenjarige siergrassen sterven na een jaar af.Meerjarige grassen gaan veel langer mee. Soms worden ze ook overblijvende grassen genoemd.
Bemesting van siergrassen
U bemest siergrassen 1 maal per 100 dagen met als startdatum half maart.
Siergrassen planten
Vele soorten siergrassen - en zeker deze die goed tegen de droogte kunnen - hebben een diep wortelgestel. Met deze gedachte in het achterhoofd moet de bodem 2 maal zo diep bewerkt worden als de wortelkluit van de nieuwe aanplant.
Heb je een zonnig plekje om te vullen? Kies dan voor een Helictotrichon of sierhaver: een elegante blauwe grassoort die het goed doet in de volle zon en een droge, goeddoorlatende bodem. Je kan deze zomerbloeiers perfect als accentplant gebruiken, want ze kunnen tot 150 cm hoog worden.
Siergrassen planten kan je het hele jaar door. Het voorjaar is de beste periode omdat de grond dan warmer en losser is.
Je vraagt je misschien af: hoe ver zet je siergras uit elkaar? De vuistregel is om ongeveer 30 tot 40 cm afstand te houden tussen de planten.
Kleine siergrassen zoals Zegge en Leliegras doen het prima in kleinere bloembakken met een diameter van 40 cm. Kies je voor grotere siergrassen in je bloembakken buiten (zoals Pampasgras of Japans Bloedgras)? Koop dan een stevige grote bloembak.
Andere sterke vaste planten die goed combineren met siergrassen zijn bijvoorbeeld duizendblad (Achillea-soorten), rode zonnehoed (Echinacea), herfstasters en duizendknoop (Persicaria amplexicaulis en P.polymorpha).
Carex foliosissima is een van de beste en sterkste bodembedekkende grassen, dat met z'n uitlopers de bodem binnen de kortste keren bedekt.
Plant de siergrassen even diep als ze in hun kweekpot staan en verwerk bodemverbeteraar door de grond. Geef na het planten voldoende water. Sommige soorten kunnen op een schaduwrijke plaats staan maar de meeste verkiezen om in halfschaduw of volle zon te staan.
Siergrassen verplanten
In het voorjaar, wanneer het gevaar voor de vorst is geweken, kun je het beste siergras verplaatsen of herplanten. Geef het gras na het verplanten ruimschoots water.
Wanneer siergrassen snoeien? Alle siergrassen die in de winter boven de grond afsterven, snoei je eind februari of begin maart diep terug. Wacht daar niet te lang mee, anders beschadig je misschien de jonge, groene scheuten die tussen de dorre stengels opkomen. Knip siergrassen liever niet af vóór de winter.
Op een te koude plek en in de schaduw kan het voorkomen dat de plant niet gaat bloeien. Meestal komen in het eerste jaar na aanplant nog geen bloempluimen tot ontwikkeling. Eenmaal goed aangeslagen wordt droogte goed verdragen, is het echter extreem droog geef dan extra water.
Veel soorten siergras zijn geel of bruin in de winter omdat de stengels zijn afgestorven. Geen rede tot paniek, het wortelgestel is namelijk springlevend. In maart ga je de stengels knippen en vervolgens zullen nieuwe groene stengels opkomen.
Niet wintergroene siergrassen
Dat lijkt misschien drastisch, maar maak je geen zorgen: in een mum van tijd staan ze weer te stralen. Net door de snoeibeurt zal het hart van de plant sneller opwarmen en terug beginnen te groeien, wel tot 3 weken sneller dan wanneer je niet zou snoeien.
Hoeveel zonlicht heeft siergras in de schaduw nodig? Siergras dat weinig zonlicht nodig heeft doet het vaak goed in de schaduw. Hoeveel zonlicht elke tuin plant nodig heeft is afhankelijk van het soort. Siergrassen die het goed doen in de schaduw hebben over het algemeen genoeg aan 2- 4 uur direct zonlicht per dag.
Na het snoeien kun je eventueel je pol siergras splitsen. Neem een pol die een jaar of drie oud is en hak de plant met een scherpe spade in twee of drie stukken. Maak de stukken niet te klein want dan is de kans op succes kleiner. Is het hart van de plant kaal, dan kun je dit stuk weggooien.