Jij hebt het zonder kleren niet te warm en niet te koud bij een temperatuur tussen de 28 en 30 graden Celsius, dat is jouw thermo neutrale zone. Voor een ongeschoren paard met wintervacht ligt deze zone tussen de -5 en +15 graden. De comfortzone bij een paard met zomervacht ligt tussen de 5 en 25 graden.
Paarden hebben van nature een prima mechanisme om zich tegen kou te beschermen. Ze hebben een vetlaag op hun huid (huidsmeer) met daarop haar. Wanneer ze hun haren rechtop zetten kan er lucht tussen komen. Deze lucht werkt isolerend.” Bij geschoren paarden is deze natuurlijke isolatie weggehaald.
Als je paard het echt koud heeft staat hij te rillen. Hierdoor brengt hij spieractiviteit op, door dit te doen gaat de kerntemperatuur weer omhoog. Controleer met behulp van een thermometer zijn temperatuur. Zo weet je tenminste de normale temperatuur van je paard.
Niet ieder paard heeft het even snel koud, koudbloeden kunnen vaak beter tegen de kou dan warmbloeden, maar ook dit zegt niet alles. Welke temperatuur een paard prettig vindt kan erg verschillen. Over het algemeen ligt de temperatuur waarbij een paard zich fijn voelt tussen de -5 en 15 ºC.
Tussen de 10 en 15 graden kan je een dunne deken gebruiken. De voorkeur gaat uit naar een 0 of 100 grams deken. Of als het weer er naar is bijvoorbeeld een regendeken. Tussen de 0 en 10 graden kan je een wat dikkere deken gebruiken.
Een uitrijdeken beschermt de nieren van je paard tegen koude en tocht tijdens het rijden. Vooral kwetsbaardere paarden die bijvoorbeeld geschoren zijn, hebben een uitrijdeken nodig. Ook tijdens het uitstappen kan een uitrijdeken nuttig zijn.
Als regel zou moeten gelden dat alle dieren in een weiland schuilgelegenheid hebben. Paarden zijn niet dol op regen en hagel, maar ze zullen er niet aan doodgaan. Over het algemeen trekken ze zich wat minder aan van sneeuw. Het is in ieder geval goed dat ze voer en vers drinkwater krijgen.
Paarden zijn warmbloedige dieren met een constante lichaamstemperatuur van 37,2 tot 38,2 graden Celsius. Ze kunnen hun warmte goed reguleren bij temperaturen tussen de 5 graden onder nul en 25 graden.
Wollen dekens en fleecedekens worden vaak voor hetzelfde gebruikt: het warm houden van een paard na de rit (of na het wassen). Beide dekens absorberen zweet en vocht, waardoor het paard opdroogt en tegelijkertijd warm blijft.
Een trillend paard is te lang nat geweest. De oorzaak kan een verkeerde deken zijn, zoals een staldeken in de wei. Een staldeken absorbeert namelijk water, waardoor het vocht langer contact maakt met de huid van jouw paard.
Een geschoren paard heeft in de winter een winterdeken nodig. Niet geschoren paarden hebben in de regel pas een deken nodig als de buitentemperatuur onder de -5 graden komt. Let wel goed op, want de gevoelstemperatuur kan door de wind (en regen) aanzienlijk lager zijn dan de daadwerkelijke temperatuur.
Paarden zijn visuele denkers, ze denken niet in woorden zoals de meeste mensen, maar in plaatjes. Het is veel enger als je je angst in beelden voor je ziet dan in woorden, daarom hebben paarden meer angsten. Bovendien kan een paard niet rationeel over zijn angst nadenken zoals mensen doen.
De normale lichaamstemperatuur van een volwassen paard ligt tussen de 37.4 – 38.0 graden Celsius. Voor jonge veulens ligt de normale lichaamstemperatuur gemiddeld iets hoger: Voor een pasgeboren veulen ligt de normale lichaamstemperatuur tussen de 38.5 -39.5 graden Celsius.
Een zweetdeken (ook wel fleece deken genoemd) neemt het vocht van je paard op, waardoor hij sneller opdroogt. Tegelijkertijd zorgt de zweetdeken er ook voor dat je paard niet te snel afkoelt en daardoor geen blessures krijgt. Tegenwoordig is er zoveel keuze in zweetdekens.
Met een dikkere deken heeft een ongeschoren paard het op stal al gauw te warm. Voor geschoren paarden is een dikke outdoordeken het meest geschikt.
Als het te lang en met te koud water in aanraking komt, kan dit leiden tot schade aan het weefsel met betrekking tot warmte. Watertemperatuur tussen vier en tien graden is volgens Merz ideaal voor het wassen van een paard.
Het verschil tussen wol en fleece zit in de afvoer van het zweet: Wol neemt water op en creëert door de warmte van het paard een natuurlijk proces zodat het water kan verdampen, Het vocht gaat door de deken heen en slaat aan de bovenkant op de deken, Zo droogt het paard snel op en blijft warm.
Productomschrijving. De Harry's Horse Jersey Cooler deken is een deken van Jersey (100% polyester fleece). Dit materiaal is licht, absorbeert goed en voert zweet snel af.
Het woord fleece is afkomstig uit het Engels en betekent letterlijk vertaald niets anders dan vacht. Deze naam is echter misleidend omdat fleece niet gemaakt wordt van wol, maar volledig bestaat uit kunstvezels (polyester). Het zachte materiaal doet echter wel degelijk denken aan wol.
Help, geen schaduw!
Schuilmogelijkheden helpen ook tegen de vliegen. Wanneer je paard alleen overdag buiten staat, is het ook aan te raden om hem nu juist 's nachts buiten te zetten en overdag binnen. Ze hebben dan minder last van de warmte en de vliegen/dazen.
Het is dus niet nodig om de hoeven van je paard te beschermen tegen de vrieskou. Doordat paardenhoeven warm zijn, smelt de sneeuw eronder weg en blijven er geen klonten ijs onder hangen. Je paard kan daarom prima op blote hoeven naar buiten in de sneeuw.
Paarden en pony's ontwikkelen een wintervacht wanneer ze gewend zijn om vaak buiten te lopen. Zonder heftige wind en sterk vriezen is het voor deze dieren geen probleem. Paarden/ pony's die een laag sneeuw op hun rug hebben ervaren dan ook geen problemen, de sneeuw werkt zelfs isolerend.
Rotstraal en mok
Natte weilanden en modderige bodems kunnen op de lange duur zorgen voor vervelende kwaaltjes. Doordat de paarden lange tijd in de vochtige grond staan, worden hoeven en huid week. Hierdoor hebben bacteriën meer kans om door de natuurlijke afweer barrière van de huid te breken.
Een paard dient minimaal 2 keer per dag buiten de stal te komen. Bijvoorbeeld een keer voor de training en een keer minimaal 1 uur weidegang of vrije beweging in een paddock. Indien er geen training plaatsvindt, dient er sprake te zijn van minimaal 2 uur weidegang of paddock.
Waarom rusten paarden staand uit? In het wild moeten paarden altijd alert zijn op roofdieren. Als ze dan gaan liggen om te slapen, komen ze nooit op tijd weg als er een roofdier aan komt gesprint. Daarom hebben paarden een mechanisme dat zorgt dat ze ook staand kunnen rusten.