Sporten verhoogt niet alleen het serotonineniveau, maar ook de werkzaamheid van het gelukshormoon in de hersenen. Het maakt daarbij niet uit of u bijvoorbeeld een rustige yogales volgt of een rondje gaat hardlopen. Elke vorm van fysieke activiteit boost het serotonineniveau.
Dankbaarheid ervaren stimuleert de aanmaak van serotonine en dopamine. Eet voeding wat een positief effect heeft op je serotonine niveau. Denk aan bananen, chocola, kikkererwten, pompoen- en sesamzaadjes en bruine rijst.
Te weinig serotonine zorgt eveneens regelmatig voor minder zelfvertrouwen en onzekerheid over je eigen kunnen. En invloed hebben op je humeur. Mensen met een lager serotonineniveau noemen vaak symptomen als gevoelens van verdriet, onrust, agitatie of zelfs woede.
Fysieke aanrakingen, zoals handen vasthouden, knuffelen, masseren of seksuele activiteiten, stimuleren de afgifte van oxytocine. Een boost van dit stofje is ook te verkrijgen door gesprekken te voeren, iets voor een ander te doen of aandacht te besteden aan een huisdier.
Groenten en fruit
Bananen stimuleren de aanmaak van serotonine. Bosbessen zitten boordevol antioxidanten en vitamine C, die het cortisolniveau in het bloed verlagen en daarmee stress helpen voorkomen.
Angst gaat gepaard met allerlei lichamelijke symptomen. Dit wordt veroorzaakt door adrenaline. Maar waarom maakt je lichaam dit stofje aan en welk effect heeft dit op je lichaam, geest en gezondheid? Je leest het in dit artikel.
Neurotransmitters en depressie
Bij het ontstaan van een depressie zijn vooral serotonine, noradrenaline en dopamine van belang.
Het duurt bijna twee maanden voordat de serotonine-emmer weer helemaal is aangevuld.
Walnoten
Dit aminozuur bevordert de aanmaak van het feelgoodhormoon serotonine. Een handje noten per dag is dus een simpele manier om uw humeur te boosten.
Voor meer ontspanning kan een magnesium (voet)bad een optie zijn. Wij adviseren u magnesium te gebruiken bij een depressie of stemmingswisselingen. Magnesium spoort serotonine aan wat zorgt voor een beter humeur.
Vaak wordt een vitamine D-tekort als oorzaak van de depressieve klachten gezien.
Bovendien zou de combinatie van 5-HTP en XTC voor een teveel aan serotonine kunnen zorgen. Dit kan allerlei vervelende en zelfs gevaarlijke klachten geven (misselijkheid, overgeven, hoofdpijn, hart- en vaatproblemen). Er worden in de literatuur meer bijwerkingen genoemd, wees daarom voorzichtig met 5-HTP.
We kunnen ook een dip ervaren in ons serotonine gehalte als gevolg van psychologische oorzaken; dieet, lage eiwitinname, spijsverteringsstoornissen en ook stress, aangezien een hoog niveau van het stresshormoon cortisol ten koste gaat van ons serotonine gehalte.
Serotonine wordt in het lichaam aangemaakt uit tryptofaan [1]. Tryptofaan is een essentieel aminozuur, dat het lichaam niet zelf kan aanmaken maar binnenkrijgt door middel van voeding. Maar liefst 90 tot 95% van de hoeveel serotonine wordt aangemaakt in de darmen en de overige 5 tot 10% in de hersenen [2].
Serotonine dat vrijkomt in de hypothalamus, op het moment van ejaculatie, heeft voornamelijk een remmend effect op seksueel gedrag en seksuele functies. Serotonine werkt als een antagonist voor dopamine.
Progesteron is vooral een kalmerend hormoon dat het centraal zenuwstelsel tot rust brengt en de nachtrust bevordert.
Bij het serotoninesyndroom is er sprake van sterk verhoogde serotonineconcentraties in het brein. Xtc bevordert de afgifte van serotonine door zenuwcellen en zorgt ook dat serotonine niet teruggaat naar de zenuwcel. Hierdoor kan de hoeveelheid serotonine toenemen.
Dopamine is een stimulerende stof, ook wel het 'geluksstofje' genoemd. Tijdens het sporten maar ook bijvoorbeeld bij het eten gaat de hoeveelheid dopamine in het lichaam de hoogte in. Studies hebben aangetoond dat een een tekort aan dopaminereceptoren kan zorgen voor overgewicht.
“Tijdens seks komen stofjes vrij: onder andere dopamine, oxytocine en vasopressine. Dit zorgt voor verlangen, hunkering en obsessie. Als je seks hebt met iemand, raak je eigenlijk een beetje verslaafd aan diens aanraking. Elke aanraking wordt beloond met een shot aan deze stofjes.
Voeding met antidepressieve componenten als foliumzuur, ijzer, Omega 3 (EPA&DHA), magnesium, kalium, selenium, vitamine B1, B6, B12, C, A en zink bevat draagt volgens dit onderzoek bij aan een verminderd risico op depressies.
De enige manier om genoeg vitamine B6 binnen te krijgen zodat het gevoelens van angst en depressie vermindert, is om supplementen te slikken, zo schrijven de onderzoekers. De onderzoekers baseren zich op experimenten met jongvolwassenen.