Doe hiervoor één of twee scheppen schoonmaak soda met kokend water in de aangebrande pan en kook het nog even een paar minuutjes door. Of maak een papje van baking soda met water, smeer dit op aangekoekte resten en laat het een uurtje staan. Hierna schrob je de vetresten er zo weer af!
De onderkant kun je schoonmaken met baking soda en een schuursponsje. Maak een mengsel van water en een lepel baking soda en doe dit op een schuursponsje. Afhankelijk van het materiaal is het wel van belang dat je niet té veel druk zet, te veel druk kan voor beschadigingen aan de pan zorgen.
Voor het grove werk doe je een vaatwastablet met heet water in de getroffen pan.Even laten staan, of zet op het vuur om de aangebrande resten los te weken. Ook zout, baking soda en citroensap helpen: doe het met wat water in de pan en laat het vuil loskoken. Of doe als oma een aardappelschil in de pan met wat water.
Schoonmaken kan gewoon met warm water en een afwasmiddel. Als etensresten erg aangekoekt zijn dan kan je een sopje een halve dag laten in de pan laten staan om de resten los te weken.
Dit doe je gemakkelijk door het gietijzer te verwarmen tot het handwarm is.Het smelt weg en je kunt het eventueel met een keukenpapiertje schoonvegen. Je kunt het gietijzer daarna meteen gebruiken maar let op: het is relatief droog nu dus na gebruik invetten.
Verwijder kleine of hardnekkige vlekken op gietijzer met een schuurmiddel, zoals Cif. Behandel het gietijzer na met schoon water en droog af met een schone theedoek. Poets met vaseline, dat reinigt en geeft een mooie donkere glans. Zorg ervoor dat je het goed napoetst en de overtollige resten verwijdert.
Vermijd het koken van delicate vis in je gietijzeren pan
Ideaal bij het dichtschroeien van biefstukken en stukken kip, maar niet geschikt voor delicate witvis of zelfs de wat stevigere zalm. De meeste echte vispannen beschikken dan ook over een anti-aanbaklaag of zijn vaak van gehard aluminium of rvs.
Doe hiervoor één of twee scheppen schoonmaak soda met kokend water in de aangebrande pan en kook het nog even een paar minuutjes door. Of maak een papje van baking soda met water, smeer dit op aangekoekte resten en laat het een uurtje staan. Hierna schrob je de vetresten er zo weer af!
Samen met azijn is baking soda een krachtig ontstoppend middel. Doe rustig een kop baking soda en giet daarna rustig een kop azijn in de gootsteen. Het mengsel zal een beetje gaan schuimen. Maak het weer schoon met wat heet water en de gootsteen is weer helemaal ontstopt.
Baking soda heeft als chemische samenstelling NaHC03 – dit is Natriumbicarbonaat, oftewel Baking Soda of zuiveringszout. Baking Soda kan je goed gebruiken voor de schoonmaak, maar ook bij voedselbereiding en het maken van persoonlijke verzorgingsproducten.
Hardnekkig vuil verwijderen met zout
Er is namelijk een trucje om de aangekoekte etensresten te verwijderen. Doe een klein handje grof zeezout in de pan en scrub vervolgens de pan voorzichtig schoon met een vochtig doekje of een vochtige spons.
Het kan voorkomen dat er aangekoekte etensresten in de pan blijven zitten. Gebruik geen schuurspons, maar maak de gietijzeren pan schoon met zout of baking soda. Kies je voor zout, gebruik dan grotere korrels zoals zeezout. Wrijf het zout met een schone doek langs alle aangebakken resten.
Vastgezette resten kunnen het beste worden verwijderd door uitkoken met water, waaraan wat soda of afwasmiddel is toegevoegd. Kalkaanslag in bijvoorbeeld een fluitketel kan verwijderd worden door uitkoken met een mengsel van water en een kopje azijn, of met een citroenzuuroplossing.
Als je antiaanbaklaag nog steeds niet het gewenste resultaat geeft, raden we aan om de pan schoon te maken met een melamine spons. Je kunt deze spons gebruiken met een beetje water en de carbonisatievlekken zouden moeten verdwijnen, waardoor de antiaanbaklaag van de pan wordt hersteld.
Om de pan schoon te maken, adviseren wij alle pannen met een anti-aanbaklaag met de hand af te wassen. Wanneer je pannen in de vaatwasser wast, kunnen er bobbels in de laag ontstaan, kan de anti-aanbaklaag loslaten of de aluminium disc kan loslaten.
Zo goed als alle pannen en potten kun je schoonmaken met baking soda, behalve degenen die gemaakt zijn van aluminium. Terwijl zuiveringszout veilig is voor metalen oppervlakken, kan aluminium er juist door gaan roesten of verkleuren.
Baking soda kopen is zeker een aanrader in een duurzaam leven, het namelijk is een natuurlijke, milieuvriendelijke stof. Omdat het ontvettend en reinigend werkt, wordt het ook wel gezien als groen alternatief voor chemische schoonmaakmiddelen. Schoonmaken met baking soda is een stuk beter voor het milieu.
Je kunt ervoor kiezen om baking soda in dezelfde hoeveelheid te vervangen door bakpoeder, maar het deeg zal hierdoor wel iets minder luchtig worden. Beter is dan om 3 keer zo veel bakpoeder te gebruiken als dat er voor baking soda wordt aangegeven. Zo vervang je 1 theelepel baking soda dus door 3 theelepels bakpoeder.
Bij het inbranden van een pan verhit je deze tot olie wordt opgenomen in de poriën van het ijzer van de pan. Op deze manier verkrijg je een natuurlijke anti-aanbaklaag.
Normaal onderhoud: Na het bakken, doe een laagje water in de pan en laat het 10 minuten weken.Gebruik daarna een zacht groen schuursponsje en wat afwasmiddel om de pan voorzichtig schoon te maken. Spoel de pan af met water en hij is klaar voor gebruik.
Gebruik in ieder geval geen olijfolie, hierdoor kan het gietijzer groen uitslaan. Onderhoud: Maak gietijzer altijd direct na gebruik schoon met water en een afwasborstel. Smeer het metaal in met plantaardige olie die bestand is tegen hoge temperaturen (bijv.
Als je water gebruikt, let dan goed op.. gooi nooit ijskoud water in je hete pan of kokend water in een ijskoude pan.Gietijzer breekt snel en je pan zal gegarandeerd barsten.
Gietijzeren pan
Ook je gietijzeren pan mag nooit in de vaatwasser. Het is veel beter om deze met warm water af te spoelen en hem droog te maken met keukenpapier. Het is overigens helemaal niet erg als de binnenkant van de pan vet aanvoelt. Dat is alleen maar goed, zo verbrandt je eten de volgende keer minder snel.