IUI is de afkorting van 'intra-uteriene inseminatie'. Bij deze vruchtbaarheidsbehandeling vindt de bevruchting niet in het laboratorium plaats, maar in uw lichaam. Het sperma van uw partner bewerken we eerst, zodat er meer goede zaadcellen in zitten.
In de eileider ontmoeten de eicel en de zaadcel elkaar en vindt er bevruchting plaats. De eicel versmelt dan met één van de zaadcellen. De bevruchte en delende eicel wordt nu embryo genoemd en in ongeveer 4 dagen naar de baarmoeder vervoerd. In het slijmvlies van de baarmoeder vindt daarna de innesteling plaats.
De kans op een zwangerschap bij IUI is ongeveer 1 op de 10 behandelingen. Meestal vinden er drie tot zes behandelingen plaats. In deze folder vindt u meer informatie over Intra-uteriene inseminatie.
De resultaten van IUI lijken ten opzichte van IVF/ICSI erg laag te liggen. Toch is IUI vaak een goede optie, omdat het veel eenvoudiger is dan IVF/ICSI en omdat het binnen enkele maanden vaker achter elkaar kan worden uitgevoerd. Meer informatie over de behandeling IUI.
IUI: Intra Uteriene Inseminatie. Voor deze inseminatietechniek komen paren in aanmerking waarbij sprake is van verminderde zaadkwaliteit maar wel in ieder geval meer dan 1 miljoen beweeglijke zaadcellen bij het spermaonderzoek zijn aangetroffen.
De kostprijs wordt geraamd op 3.200 EUR voor de behandeling in het ziekenhuis met opname in een gemeenschappelijke kamer. Dit bedrag is exclusief de medicatie. Dit bedrag dient volledig en zonder uitzondering te worden betaald bij de start van de behandeling.
De IUI wordt gedaan door een echoscopist of een gynaecoloog. Via een dun slangetje wordt het bewerkte sperma in de baarmoeder gespoten. Dit is niet pijnlijk.
Soms is opname in het ziekenhuis nodig. Als er te veel eiblaasjes zijn gegroeid, raadt de arts u af om zwanger te raken. Dan zal de IUI niet doorgaan en krijgt u het advies om geen gemeenschap te hebben. Van de hormonen die gebruikt worden bij IUI is geen verhoogd risico op het ontstaan van kanker bekend.
HOE VAAK MOET IK NAAR HET ZIEKENHUIS KOMEN? Het aantal keren dat u naar het ziekenhuis moet komen, is afhankelijk van uw cycluslengte, het wel of niet gebruiken van stimulerende medicijnen en de groeisnelheid van uw eiblaasjes. Gemiddeld bedraagt het aantal bezoeken inclusief de dag van inseminatie twee tot vier.
Resultaten. De slaagkans hangt af van meerdere factoren, onder meer de leeftijd van de vrouw en de oorzaak van het vruchtbaarheidsprobleem. De kans op een zwangerschap bedraagt gemiddeld 10% per cyclus. De meeste zwangerschappen vallen voor tijdens de eerste 3 behandelingen.
De kans op een zwangerschap door middel van IUI ligt gemiddeld rond de 10% per poging, want de bevruchting moet nog plaatsvinden. Daardoor zijn vaak meerdere IUI-behandelingen nodig. 25% van de stellen die IUI hebben ondergaan waren na 3-6 behandelingen zwanger.
Denk aan variatie in groenten en fruit, afwisseling tussen vis of vlees en vegetarisch, en verschillende soorten volkoren producten. Zo krijg je de juiste voedingsstoffen binnen. Alcohol heeft invloed op de hormoonhuishouding. Je kunt hier het beste al mee stoppen als je weet dat je zwanger wilt worden.
Er zijn verschillende redenen waarom je een IUI behandeling kan krijgen: Het sperma is van slechte kwaliteit. Wanneer het zaad niet in staat is de lange weg naar de eileider af te leggen kan een IUI behandeling helpen. De zaadcellen hoeven dan immers een kortere weg af te leggen.
Hoelang je zwanger bent, ligt aan het moment waarop je begint met tellen. Vanaf het moment van de bevruchting duurt het 38 weken tot je uitgerekende datum. Tel je vanaf de eerste dag van je laatste menstruatie? Dan duurt het 40 weken tot je geschatte bevaldatum.
Indien IUI na 6 pogingen niet tot een zwangerschap leidt, kan IVF een goede optie zijn. Bij IVF start je met een hormoonbehandeling, zodat meerdere eicellen tegelijk rijpen. Dan komen zaadcellen en eicellen samen in een kweekschaaltje (IVF) en worden maximaal 2 embryo's teruggeplaatst.
Het opgewerkte zaad blijft voldoende lang in leven om ook een latere eisprong te benutten. Een eicel is ongeveer 12 uur te bevruchten. Het is dus niet nodig op het uur te plannen.
IUI is alleen zinvol als er na bewerking meer dan 1 miljoen beweeglijke zaadcellen zijn overgebleven.
eierstok en eileider Page 9 PATIËNTENINFORMATIE 9 9. Na de inseminatie Na de IUI zijn er geen bijzondere maatregelen nodig. Wanneer u niet zwanger bent geworden, krijgt u 10 tot 14 dagen (of soms iets later) na de IUI een menstruatie. Bent u over tijd, dan kunt u 18 dagen na de dag van IUI een zwangerschapstest doen.
Na de inseminatie moeten de zaadcellen een weg van 12 tot 17 cm afleggen, van de baarmoedermond, via de baarmoederhals en de baarmoeder naar de eileiders, waar de bevruchting plaatsvindt. Voor deze weg hebben de zaadcellen ongeveer 5 minuten nodig.
De arts kan zien of er een eisprong is geweest en of de voorwaarden voor een normale bevruchting en zwangerschap aanwezig zijn. Een prille zwangerschap zal steeds met een inwendige gynaecologische echografie worden bekeken. Vanaf de 5de week van de zwangerschap is een vruchtzak met dooierzak zichtbaar in de baarmoeder.
IUI of kunstmatige inseminatie (KI)
IUI is kunstmatige inseminatie en wordt volledig vergoed door de basisverzekering. De voorwaarde is wel dat de vrouw jonger is dan 42 jaar en dat er een verwijzing wordt gegeven door een arts. De kosten van een eventuele spermadonor worden niet vergoed.
U kunt zelfinseminatie tijdens het vrijen toepassen. De kans dat, bij een regelmatige eisprong en normale hoeveelheid zaad, met deze methode een zwangerschap ontstaat, is vergelijkbaar met de zwangerschapskans via gemeenschap en is ongeveer 15% per maand.
Ongeveer 40-50% van de bevruchte eicellen nestelen zich niet goed in. Dit is best een hoog percentage. Wist je dat je dit soms niet eens weet dat dit gebeurd is? Dit komt namelijk doordat een menstruatie lastig te onderscheiden is van een mislukte innesteling.
Die innesteling vindt ongeveer 8 dagen ná de bevruchting plaats en sommige vrouwen ervaren hierbij een innestelingsbloeding. Vanaf dit moment kan je ook een zwangerschapstest doen omdat deze het zwangerschapshormoon meet dat vanaf het moment van innesteling wordt aangemaakt.