Wat is Acryl en waar komt het vandaan? Acryl is een sterke, zachte vezel die veel op wol lijkt. Acryl is een synthetische vezel, die wordt verkregen uit polymerisatie van
Acryl, of polyacryl, is een sterke en zachte synthetische vezel die veel op wol lijkt. In tegenstelling tot wol, is acryl isolerend. Als het warm is, kan transpiratievocht niet naar buiten.Je kan er dan inderdaad van gaan zweten.
Acryl (of polyacryl) is een sterke, zachte synthetische vezel die veel op wol lijkt, met als voordeel dat acryl minder snel slijt en bovendien goedkoper is. De vezels zijn sterk, bestand tegen slijtage (duurzaam) en niet kreukgevoelig.
Acryl stof is niet alleen aangenaam warm en comfortabel, maar ook vormvast. Dit houdt in dat de stof niet snel krimpt of vervormt in de was. Daar staat tegenover dat acryl kledingstukken minder ademend zijn dan kleding gemaakt van natuurlijke vezels.
Katoen is vaak zwaarder dinanderie garen, het voordeel daarvan is dat katoen erg vormvast is en dus duurzaam in gebruik. Acryl is geen dier-of natuurproduct en daarom vaak ook goedkoper. Het houdt meer warmte vast dan katoen en is daarnaast ook een stuk flexibeler. Acryl zit dus tussen wol en katoen in.
Acryl heeft een aantal nadelen ten opzichte van andere soorten textiel. Het kan snel slijten, kreuken en verkleuren in de zon. Ook is het minder duurzaam dan andere materialen. Acryl is dus niet de beste keuze voor kledingstukken die je vaak draagt of die je lang wilt bewaren.
Acryl isoleert de warmte goed, zelfs beter dan wol maar daarentegen kan het nauwelijks vocht opnemen. Je ervaart snel een broeierig gevoel en zult sneller luchtjes ruiken. De acrylvezel is goed bestand tegen licht en is zeer kleurvast. Kleuren zullen niet snel vervagen of verweren.
Van welke kleding zweet je het minst? Natuurlijke kledingvezels, zoals katoen en linnen, ademen over het algemeen het beste.
Katoen en linnen
In natuurlijke, plantaardige materialen zweet je het minst omdat ze lekker luchtig zijn. Ze 'ademen'. Ga daarom voor katoen of linnen in plaats van synthetische materialen. Een leuke linnen broek bijvoorbeeld, of een luchtig jurkje van dunne denimstof.
Dierlijke materialen
Merinowol heeft dunne vezels, waardoor het heel luchtig aanvoelt. En het absorbeert zweet. Daarnaast is merinowol ook vochtafvoerend en vochtregulerend, wat perfect is tijdens een hittegolf. Tot slot is ook zijde een fijne stof om te dragen tijdens warme dagen.
In verf met acrylaten als bindmiddel kunnen ook kleine hoeveelheden acrylaat-monomeren zitten. Bij sommige mensen kunnen die leiden tot een allergische reactie bij contact met de huid, maar meestal komt de allergische reactie met verf door andere stoffen die in de verf zitten.
Acrylaten vallen onder de synthetische plastics en harsen en staan erom bekend dat ze vaak tot een contactallergie leiden. Bij een contactallergie lokt een allergeen, in dit geval een acrylaat, een ontstekingsreactie van de huid uit. De allergene stof dringt de huid binnen en zorgt daar voor een allergische reactie.
Acrylaat heeft enkele voordelen ten opzichte van glas. Zo is Acrylaat 25 keer sterker en de helft zo licht in gewicht. Ook heeft deze kunststof een lichtdoorlaat van 92%, wat meer is dan dat glas heeft. Verder is het weersbestendig,heeft het een lange levensduur en het laat zich prima bewerken.
Voordelen synthetische stoffen
Je komt deze stof dan ook in outdoorkleding, visnetten en autobanden tegen. Acryl lijkt heel erg op wol, maar is sterker. Je kunt het heter wassen dan wol, het krimpt niet en rekt niet uit. Elastaan is uitzonderlijk elastisch, maar toch sterk en duurzaam.
We omschrijven de katoenen schildersdoeken graag als allround en toegankelijk. Ideaal voor acrylverf schilders en in het bijzonder voor starters.
Katoen draagt in de zomer lekker koel en neemt snel vocht op. Het nadeel hiervan is dat bij zeer warm weer of tijdens het sporten, de stof vochtig wordt van het zweet en gaat plakken. Daarom wordt sportkleding ook niet van katoen gemaakt en is het geen aanrader om in een katoenen shirt intensief te gaan trainen.
Omdat katoen gemaakt is van een natuurlijke vezels, ademt de stof beter. Zo wordt transpiratievocht snel opgenomen en blijft je katoenen kleding de hele dag fris. Polyester is daarentegen geen ideale stof voor hoge temperaturen. Pure polyester neemt vocht namelijk slecht op, waardoor de stof zweterig kan aanvoelen.
Polyester, de stof die bij uitstek niet kreukt
Polyester is de kreukvrije stof bij uitstek.
Wol verkoelt en ventileert namelijk. Daarnaast absorbeert het vocht, waardoor het tot wel 35% van zijn eigen gewicht aan vocht kan opnemen zonder nat aan te voelen. Naast wol zijn katoen, zijde en linnen ook echte aanraders op een warme zomerse dag. Katoen staat bekend om het ademende effect en vangt weinig hitte op.
Kledingstukken met een hoog percentage polyester zijn niet geschikt om bij hoge temperaturen te dragen. Pure polyester neemt namelijk geen vocht op en kan dus zweterig gaan aanvoelen. Daarnaast ontstaat er bij een hoog percentage polyester elektrificatie. Je kleding gaat er dus van knetteren.
Nadelen van viscose
Beperkte duurzaamheid: Viscose kan minder duurzaam zijn dan sommige andere stoffen, omdat het niet slijtvast is bij veelvuldig dragen en wassen. Vochtgevoeligheid: Viscose heeft de eigenschap om vocht op te nemen, wat kan resulteren in een klam gevoel bij overmatig zweten.
Hoewel polyester een stevige stof is, voelt het toch licht aan om te dragen. En ook fijn: het is gemakkelijk schoon te krijgen. Katoen en linnen zijn geliefde stoffen omdat ze goed vocht opnemen en lekker aanvoelen op het lichaam, maar ze zorgen wel voor natte, donkere vlekken.
Wol, acryl, polyester en viscose zijn erg gevoelig voor pluisjes. Wanneer je het stuk draagt en wast ontstaat er wrijving en bijgevolg dus loshangende bolletjes en pluisjes.
Onze beste acrylverven zijn bijvoorbeeld Golden en Golden Open. Ook zeer goede verf is Ara of Amsterdam Expert. De voordeligste acrylverf is bijvoorbeeld Amsterdam acryl of Galeria acrylverf. Acrylverf droogt lekker snel.
Synthetische stoffen zoals nylon, polyester en acryl worden gemaakt van olie en is daarom niet opnieuw te hergebruiken. Ook zijn ze niet biologisch afbreekbaar en dragen daarom echt bij aan de vervuiling van onze aarde.