De Consumentenbond onderzocht 62 gehaktvarianten van 12 supermarktketens. Slechts 5 varianten blijken minder dan 10% vet te bevatten: Lebon mager gehakt van het rund (Ekoplaza/Marqt), Dirk 1de beste rundergehakt extra mager, Lidl Extra mager rundergehakt, Aldi Extra mager rundergehakt en Spar magere rundergehakt.
Rundergehakt wordt meestal puur verkocht. Heel lekker is americain of steak haché. Rundvlees is mager en kan je ook rauw consumeren (rundertartaar). Rundergehakt is meestal niet gekruid, dus mag je best wat bijkruiden.
Het Hoofd Kwaliteit van Albert Heijn geeft uitsluitsel: het meeste Nederlandse gehakt komt van de bultrugkoe uit Botswana. Op dat punt aangkomen wil het team van de keuringsdient ook alles van het vlees weten, dus wordt de importeur opgezocht.
De hogere prijzen voor vlees komen vooral doordat veevoer heel veel duurder is geworden, zegt Thijs Geijer, sectoreconoom Food bij ING. Grondstoffen die in veevoer zitten, zoals graan, mais en soja, bepalen tussen de 60 en 80 procent van kosten voor varkens- of pluimveehouders, aldus Geijer.
Nettorama domineerde het vleesgedeelte van het onderzoek vorig jaar met eerste plaatsen op vier aspecten. Op kwaliteit/versheid en deskundigheid neemt Poiesz de 1e plek over en de noordelijke formule doet dat ook op de hele ranglijst (van 7,20 naar 7,46).
Het Beter Leven varkensvlees van Lidl komt van circa 200 boerderijen uit Noord-Brabant, Limburg of nét over de Belgische grens.
Varkensgehakt is vers gemalen varkensvlees. Men gebruikt niet de meest dure vleessoorten voor gehakt. Het taaie nekvlees is perfect voor gehakt.
Vlees van de slager = beter vlees
Het resultaat: hun vlees is vaak beter en smaakvoller. Door je vlees bij de slager te kopen, kun je ook makkelijker de afkomst van het vlees achterhalen, zodat je lokaler en bijgevolg duurzamer vlees kunt kiezen.
Slagers blijken gehakt te verkopen dat minder vet is dan dat van veel aanbieders in de supermarkt (waar varkensgehakt vaak niet verkrijgbaar is). Varkensgehakt is vaak van de slager, dat magerder is dan rundergehakt, dat bij slagers én bij de supers volop te krijgen is.
Het oer-Hollandse weiderundvlees bij Jumbo is afkomstig van veehouders die zich hebben toegelegd op weidegang. Robotmelker Hans van Middelaar uit het Brabantse Sterksel is een van de veehouders die weiderund aan Jumbo gaat leveren.
Gehakt dat uit rundvlees bestaat heeft een pittigere smaak ten opzichte van bijvoorbeeld varkensgehakt. Het vlees heeft een donkerrode kleur en is onder andere afkomstig van de borst van de koe. Rundergehakt mag per 100 gram maximaal 25 gram vet bevatten. 100 gram rundergehakt bevat ongeveer 236 kcal.
Gemalen varkensgehakt van Belgische oorsprong met peterselie en kruiden: de ideale basis voor je gerechten. Kwaliteitsvlees van Belgische varkens, kruiden en ei. Meer heeft dit topvlees niet nodig.
Kippengehakt komt op de derde plaats. Het is iets vetter dan kalfs- of rundergehakt, maar is ideaal ter afwisseling. Het is zonder twijfel ook een betere keuze dan gemengd, lams- of varkensgehakt.”
Sameneenkoekopen.nl biedt je de mogelijkheid een eigen stukje duurzaam vlees te kopen. Het vlees van sameneenkoekopen.nl is van echte vleesras koeien, die gedurende hun comfortabele leven in een grote wei hebben gestaan en goede voeding hebben gehad, zonder antibiotica.
Waar kun je onbewerkt vlees kopen
Je kunt dus bij Vleesch.nl genieten van 100% natuurlijk vlees van onze eigen boerderij. Met vlees van de boer weet jij wat voor vlees jij op je bord legt. Wil je onbewerkt vlees online bestellen? Ga dan naar onze webshop.
Officieel is wild vlees niet biologisch. Om vlees biologisch te mogen noemen dienen de boeren die het vlees produceren namelijk aan allerlei eisen te voldoen. Omdat wilde dieren niet onder het toeziende oog van boeren leven, kan het vlees niet biologisch genoemd worden.
Wat is boerengehakt? Boerengehakt is extra grof gemalen gehakt van puur varkensvlees. Het vlees is gekruid, dus makkelijker wordt 't niet.
Sterk verkleind vlees dat kneedbaar is tot verschillende vormen. De aanduiding mag alleen gebruikt worden als het vetgehalte ≤ 25% is.
Met half-om-half gehakt wordt een combinatie van 50% rundvlees en 50% varkensvlees bedoelt. In de warenwet is vastgelegd dat dit 10% mag afwijken. Zo wordt er nog wel eens de combinatie van 60% rundvlees en 40% varkensvlees aangehouden. Dit, omdat rundvlees meer smaak heeft.
Het gros van de producten (90 procent) is speciaal voor Lidl geproduceerd: Lidl-merken dus. Daardoor heeft het bedrijf meer controle over de productiekosten (en dus de prijzen) én zijn er geen tussenpersonen die voor extra kosten zorgen.
Lidl is de goedkoopste met huismerken, Albert Heijn nét iets duurder dan Jumbo. De verschillen zijn klein, maar Lidl is de goedkoopste supermarkt als het om huismerken gaat. Aldi en Lidl hebben traditiegetrouw de goedkoopste huismerken, maar nu staat Lidl alleen aan kop.