Antwoorden (11) Wanneer je de rest van de week kiest voor een gezonde en uitgebalanceerde voeding kan één keer in de week patat echt geen kwaad. Eet hier niet teveel vette sauzen als mayonaise en/of saté saus bij en zorg dat de frietjes in gezond, schoon en vloeibaar vet worden gebakken.
Als je één of maximum twee keer per week frietjes of kroketjes of een gefrituurde loempia eet, is er weinig tot niets aan de hand. Maar 7 tot 10 keer is iets anders: dan verhoogt je risico op kanker.” Ook de eenzijdigheid in het dieet van de minister-president is volgens Mouha ongezond.
Als je gezond en gevarieerd eet, is het geen probleem om af en toe een frietje te eten. Het gaat erom dat je friet niet té veel en té vaak eet.
Voor sommigen is het prima om een keer per week een bordje friet te eten. Voor anderen is twee keer per maand misschien een beter idee. "Iedereen zou zijn inname van gefrituurd voedsel moeten beperken, maar er is geen universeel antwoord," zegt Cox.
41 procent van de 2649 deelnemers aan de peiling op Quest.nl geeft aan minimaal één keer per week patat te eten. 39 procent van de mensen eet de gefrituurde aardappelreepjes weliswaar niet wekelijks, maar toch minstens maandelijks. Slechts 7 procent eet nooit patat, de rest van de mensen minder dan één keer per maand.
Volgens een onderzoek gepubliceerd in het American Journal of Clinical Nutrition, hebben mensen die meer dan twee keer per week friet eten een hoger risico op hartziekten dan mensen die ze een keer per week of minder eten . Dagelijks friet eten kan ook het risico op diabetes type 2 vergroten.
Of elke dag patat ongezond is hangt af van de bereiding, de hoeveelheid en wat je verder op een dag eet. Hoe de meeste mensen friet eten (van de snackbar of zelf gefrituurd) is ongezond. Maar in bepaalde gevallen is patat helemaal niet zo slecht.
Frieten zijn de 2de populairste aardappelbereiding: op een gemiddelde dag in 2021 at 1 op de 10 Belgen frietjes. Op een gemiddelde weekenddag liep dit nog op tot 15%. De consumptie van friet lag in 2020 en 2021 wel lager dan voor de coronacrisis.
Simpel: Binnenkort mis je belangrijke voedingsstoffen . Als je alleen maar frietjes zou eten, zouden je tanden ook langzaam verslechteren en je botten broos worden. Dat komt omdat aardappelen niet genoeg calcium bevatten en je botten calcium nodig hebben gedurende je hele leven, niet alleen tijdens de groei.
Hoewel frieten geen dieetcholesterol bevatten , kunnen ze veel transvet en verzadigde vetten bevatten. Transvet en verzadigde vetten kunnen het "slechte" LDL-cholesterol verhogen en het "goede" HDL-cholesterol verlagen.
Frituren is veruit de meest voorkomende manier om frietjes te bakken, maar helaas is het ook de meest ongezonde! Frituren verhoogt hun calorie- en vetgehalte . Bovendien kunnen hoge frituurtemperaturen leiden tot de vorming van acrylamide, een schadelijke stof die in verband wordt gebracht met mogelijke gezondheidsrisico's.
De 'gewone' friet uit de frituurpan bevat nog steeds veel meer vet, dus die blijft toch minder gezond. De grote winnaar Plottwist, want een derde optie is nóg gezonder. Da's de ovenfriet. Daar worden namelijk de minste extra vetten aan toegevoegd, waardoor ovenfrieten vaak het laagste aantal calorieën hebben.
Het eten van gefrituurd voedsel is natuurlijk al niet gezond, omdat het sterk bewerkt voedsel is. Dus of je nu een patatje uit de frituurpan of uit de Airfryer eet, maakt qua voedingsstoffen eigenlijk niet veel uit. Beide varianten bevatten al weinig essentiële vitamines en vezels.
Maar friet dat gebakken wordt in hard frituurvet (vast frituurvet in pakken) bevat veel verzadigd vet. Verzadigd vet is slecht voor je hart en bloedvaten. Friet bevat ook veel vet. Vetten bevatten veel calorieën en daarom kan je sneller overgewicht krijgen als je er te veel van eet.
Conclusie: Diepvriesfriet is niet altijd het gezondste alternatief, dus lees de etiketten en let op de porties als u ze koopt. Of nog beter: maak ze zelf.
In principe bevat een pizza meer kilocalorieën dan een portie patat.Echter, dit betekent niet dat het ongezonder is. Je hebt namelijk aan één pizza vaak al genoeg, terwijl we bijna altijd wel iets bij de patat met saus bestellen.
Sterker nog, als u ze regelmatig eet, loopt u een groter risico op het ontwikkelen van ziekten zoals diabetes, hartziekten en obesitas . Daarom is het waarschijnlijk het beste om uw inname van commercieel gefrituurd voedsel te vermijden of ernstig te beperken. Er zijn verschillende andere kookmethoden en gezondere vetten die u in plaats daarvan kunt gebruiken.
Wanneer je de rest van de week kiest voor een gezonde en uitgebalanceerde voeding kan één keer in de week patat echt geen kwaad. Eet hier niet teveel vette sauzen als mayonaise en/of saté saus bij en zorg dat de frietjes in gezond, schoon en vloeibaar vet worden gebakken.
Voedingsmiddelen zoals frieten vallen in de categorie ‘hyper-smakelijke voedingsmiddelen’, die het beloningscentrum in de hersenen stimuleren en zo de afgifte van ‘feel-good chemicaliën’ zoals dopamine op gang brengen. Deze chemicaliën kunnen mensen in een constante staat van verlangen houden, waardoor ze eraan verslaafd raken.
Belgen zijn de grootste frietconsumenten ter wereld
En raad eens welk land de meeste frietjes per persoon verorbert? Juist ja, België! ð
Gemiddeld eten we per persoon maar liefst 86 kg friet per jaar. Dat zijn zo'n 240 bakjes friet.
Frieten zijn erg populair in België, waar ze bekend staan als frieten (in het Vlaams) of frites (in het Belgisch Frans) , en in Nederland, waar ze onder de arbeidersklasse bekend staan als patat in het noorden en, in het zuiden, friet(en).
Het RIVM becijferde dat Nederlanders per dag gemiddeld 72 gram aardappelen eten (26 kilo per jaar). “We eten per persoon gemiddeld zo'n 40 tot 50 porties friet (van ongeveer 180 gram) per jaar,” schreef de NOS op de website in 2019, toen gevierd werd dat Nederland 150 jaar friet eet.
Aardappelen bevatten veel vezels en dat is goed voor je darmen. Maar aardappelen kunnen daarnaast ook prebiotica bevatten. Dat komt door de suikers, oftewel de koolhydraten en het zetmeel in aardappelen. Vaak wordt dit zetmeel gezien als een nadeel, maar er zitten juist ook hele gezonde voordelen aan.
Naast het feit dat maaltijden uit de frituur calorierijk zijn bevatten vooral frietjes vaak ook hoge gehaltes aan acrylamide. Dit is een giftige stof die gevormd wordt tijdens het frituren van zetmeelrijke producten, zoals een aardappel.
Waar patat uit de frituur maar liefst 22 gram vet bevat, heeft ovenfriet bijna de helft minder vet!