Betalen met een creditcard is meestal duurder dan met een betaalpas. De meeste banken rekenen bij de creditcard gemiddeld zo'n 2% koersopslag, dus gemiddeld 1% meer dan bij de betaalpas. Buiten de eurolanden komt het weleens voor dat een winkelier zelf nog een bedrag rekent voor een betaling.
Pinnen in vreemde valuta
ABN Amro en ING laten klanten 2,25 euro betalen met een koersopslag van respectievelijk 1,2 en 1,1 procent. ASN en SNS Bank rekenen 2,25 euro zonder verdere koersopslag. Pinnen in vreemde valuta met een creditcard is duurder: doorgaans geldt een commissie van 2 procent en een extra koersopslag.
Winkels en webwinkels mogen vanaf vandaag geen toeslag meer rekenen als er wordt betaald met een creditcard. Het is een gevolg van de invoering van de nieuwe PSD2-betaalwet. Tot vandaag mochten winkeliers de kosten die ze maken voor een creditcardtransactie doorberekenen aan de klant.
Een voordeel van betalen, online of in de winkel, met je creditcard is dat je aankoop verzekerd is tegen diefstal, verlies en beschadiging. Dit geldt niet voor een aankoop met je betaalpas of bijvoorbeeld iDeal. Alleen SNS-klanten met SNS Compleet hebben ook bij aankopen met hun betaalpas een aankoopverzekering.
Nadelen. Wat mensen vaak het grootste nadeel van de creditcard vinden, zijn de extra kosten die om de hoek komen kijken. Deze kosten hangen van een aantal zaken af, zoals je bestedingslimiet en de verzekeringsduur van je aankopen. Een creditcard kost volgens het Nibud tussen de 10 en 50 euro per jaar.
Een creditcard is vandaag de dag het veiligste betaalmiddel voor online aankopen. Je vult eenvoudig je creditcardgegevens in en de betaling is voltooid. Maar ook in restaurants, winkels, hotels, bij tolwegen en benzinestations kun je wereldwijd snel en veilig betalen met een creditcard.
Visa Card heeft een betere wereldwijde dekking dan MasterCard. Vooral in gebieden met relatief weinig toeristen is de Visa Card vaak de enige betalingsmogelijkheid. De voornaamste verschillen tussen Visa Card en MasterCard worden gemaakt door de aanbieders.
Bij de meeste creditcards is er ook een optie om gespreid terug te betalen, in plaats van maandelijks volledig. Dit moet u wel apart aanvragen, het is meestal geen standaardoptie. Het minimaal te betalen bedrag is meestal zo'n 5% van het openstaande saldo, met een minimum van 50 euro.
Terugstorting van een webwinkel
Dan boekt de webwinkel het betaalde bedrag ook weer op je creditcard terug. Als je zelf je creditcardrekening al had betaald, dan kun je hierdoor een positief saldo krijgen. Hetzelfde kan gebeuren als bijvoorbeeld een autoverhuurder geld terugstort op je creditcard.
Vanaf nu liggen de kosten bij fysieke winkels en restaurants vast op 0,3 procent van het aankoopbedrag voor creditcards en 0,2 procent voor debetkaarten. Dit is de maximaal toegestane vergoeding voor betalingen binnen de EU. Bij online bestellingen liggen de tarieven nog iets hoger, respectievelijk 1,5 en 1,15 procent.
Kun je met elke creditcard geld pinnen? Ja, je kunt met iedere creditcard geld opnemen via een geldautomaat. Dit kan zowel in Nederland als in elk ander land. Op de meeste geldautomaten staan logo's van de verschillende creditcardnetwerken, zoals Visa en Mastercard.
Een kredietkaart (zoals Visa, Mastercard, American Express) is gemakkelijk in gebruik en vrijwel overal aanvaard in het buitenland. Vele restaurants, hotels en autoverhuurbedrijven eisen dat je betaalt met een kredietkaart.
Het grootste verschil is dat je met een pinpas geld uitgeeft dat je daadwerkelijk op een rekening hebt staan. Bij een creditcard is dit geen vereiste: je betaalt op krediet en achteraf wordt het openstaande bedrag afgelost (inclusief boete of rente als je te laat betaalt of gespreid aflost).
In eurolanden worden geen kosten in rekening gebracht bij betalingen met de bankpas (in de winkel). Ook een creditcardbetaling is gratis. Voor geldopname met een pinpas worden door de eigen bank geen kosten in rekening gebracht. Andere geldautomaten kunnen wel kosten berekenen.
Bij Albert Heijn kun je betalen met creditcards van MasterCard, VISA en American Express (AMEX). Daarnaast kun je ook betalen met pin en contant geld.
Het bestedingslimiet, ook wel bestedingsruimte genoemd, is het geldbedrag dat je maandelijks kunt spenderen met je creditcard. De bestedingsruimte kan per creditcardaanbieder en soort creditcard variëren van 1.000 euro tot meer dan 20.000 euro.
Gereserveerd = Bij een geldopneming of een klassieke betaling: Het bedrag wordt gereserveerd gedurende maximum 5 bankwerkdagen (het equivalent van 7 kalenderdagen). Tijdens deze periode, wordt deze reservering omgezet in een geregistreerde transactie. Een bedrag kan langer gereserveerd worden.
De creditcard van Visa is op dit moment de meest geaccepteerde creditcard van de hele wereld. Wist je dat je maar liefst op meer dan 27 miljoen plekken terecht kunt om te betalen met je Visa kaart? In Nederland kun je op ongeveer 100.000 plekken terecht met deze creditcard.
Als je geen creditcard hebt, kun je namelijk prima een PayPal account openen en gebruiken. Er zijn twee opties om een PayPal account zonder creditcard te activeren, hier gaan we straks verder op in: Je koppelt een bankrekening aan je PayPal account.
Je kunt een creditcard aanvragen als je minimaal 18 jaar oud bent. Daarnaast moet je een betaalpakket hebben waarop voldoende inkomen binnenkomt. Het minimum inkomen is afhankelijk van de creditcard. Je leest hier meer over op de productpagina's.
Het enige verschil tussen Mastercard en Visa is de benaming van deze digitale handtekening. Bij de creditcard van Mastercard heet dit Mastercard ID Check en bij de creditcard van Visa heet dit Visa Secure (voorheen Mastercard SecureCode of Verified by Visa).
Moederbedrijf Mastercard laat weten dat de Maestro-betaalstandaard minder goed geschikt is voor online betalingen en gebruik in het buitenland. In het buitenland lopen gebruikers tegen beperkingen aan omdat zij bijvoorbeeld niet overal kunnen betalen met de pinpas.
Ga je regelmatig reizen of op vakantie? Dan raden wij sterk de Visa World Card van ICS aan. Dit is een Visa creditcard waarmee je dus altijd wereldwijd kan betalen.