Er zijn ook stoffen die helemaal niet kreuken. Elastaan, lycra, wol of kasjmier bijvoorbeeld. Sommige van deze stoffen hebben een speciale 'non-iron'-behandeling ondergaan, waardoor ze bijna niet kreuken. Ook breiwerk kreukt nauwelijks en kunt u beter niet strijken.
Is strijkvrij jouw grootste wens? Kies dan voor een overtrek van microvezel. De synthetische stof, ook wel micropercal of microvezel genoemd, bestaat uit polyester en nylon. Naast strijkvrij heeft de stof nog veel meer voordelen.
Kies voor deze stoffen die minder snel kreuken
Stoffen met een synthetische vezel zoals lyocell, acryl, polyester of nylon kreuken bijna niet. Maar ook jeans kreukt bijna niet. Hang deze stoffen na het wassen op om te drogen en de meeste kledingstukken hebben zelfs geen strijkbeurt meer nodig.
Stoffen die snel kreuken: linnen, (100%) katoen. Stoffen die minder snel kreuken: leer, polyester, nylon, katoen i.c.m acryl en wol.
Jersey katoen dekbedovertrek
Wanneer we spreken van jersey katoen, spreken we eigenlijk van gebreid katoen. Het grote voordeel van dekbedovertrekken in jersey katoen - door de rekbaarheid ook vaak 'stretch katoen' genoemd – is dat ze niet kreuken, je hoeft ze dus niet te strijken.
Viscose heeft een natuurlijke waskrimp van 4-8%. Geen zorgen. Strijk en trek voorzichtig het item terug in model nadat het uit de machine komt. Om kreuken te voorkomen is het aan te raden om na het laatste spoelbad kort, of helemaal niet te centrifugeren en je items niet te drogen in een droogtrommel.
Overhemden van Egyptisch katoen voelen namelijk extreem zacht aan, alsof het een tweede huid is. Het valt altijd goed in model en is strijkvrij.
In tegenstelling tot polyester viscose is dit materiaal erg statisch en ademt het slecht. Wanneer je naar een formele gelegenheid gaat en je moet in een compleet formeel kostuum verschijnen, dan is het wel zo prettig dat de stof een beetje ademt.
Zweet je sneller van synthetische stoffen dan van natuurlijke stoffen? Over het algemeen zweet je inderdaad sneller door synthetische stoffen als het buiten warm is of als je gaat sporten. Dit komt omdat synthetische stoffen meestal een isolerende eigenschap hebben. Ze nemen weinig vocht op.
Een zeer soepel vallend materiaal dat nauwelijks kreukt en het meest strijkvrij is.
Polyester is een ademend
Maar zweet je veel, dan weet je dat deze stoffen zorgen voor natte en donkere vlekken op je kleding, niet zo charmant. Polyester of polyamide (het zusje van) nemen juist geen vocht op, maar sturen het naar buiten. Zo kan vocht verdampen zonder dat het vlekken achterlaat.
Wat duurzame stoffen betreft, is lyocell – ook wel bekend als Tencel – de absolute top. Naast dat het goed scoort qua duurzaamheid, heeft het ook nog eens hele fijne eigenschappen: het is zacht, zo sterk als polyester en neemt vocht beter op dan katoen. Daarnaast houdt het je net als wol lekker warm.
Katoen heeft nog veel meer andere mooie eigenschappen. Zo laat het zich makkelijker verven dan wol. Hierdoor zijn de kleuren van katoengarens vaak feller en rijker. Gemerceriseerd katoen betekend dat de draden een speciale behandeling hebben gehad.
Stomen is meestal een betere (en veiligere!) manier om kreukels uit polyester te halen. Hang het vochtige polyester overhemd op en behandel het met de kledingstomer, waarbij je direct contact met het materiaal vermijdt. De hete stoom zal kreukels verwijderen en je kledingstuk binnen een paar minuten laten drogen.
Polyester heeft allerlei voordelige eigenschappen. Zo is het ademend, kreukt het niet en blijft de kleur lang mooi. Ook is het vormvast en slijt het niet snel. Hoewel polyester een stevige stof is, voelt het toch licht aan om te dragen.
Een strijkvrij overhemd is een overhemd dat u niet hoeft te strijken. Het non-iron overhemd blijft kreukvrij, zonder het te strijken. Een kreukvrij overhemd is gemakkelijk en onderhoudsvrij, eventuele kreukels van bijvoorbeeld een lange autorit zakken er meteen weer uit door uw eigen lichaamswarmte.
Synthetische materialen
Nog even iets over punt 1: bij veel zweten houden katoenvezels 't vocht wél langer vast dan synthetische stoffen, zoals acryl, rayon, polyamide en polyester, waardoor je dus ook afkoelt.
Nog meer dan katoen is lyocell gericht op het doorlaten van lucht en het reguleren van temperatuur. In de winter is het dus lekker warm, maar niet zweterig. En in de zomer is de stof heerlijk koel. Lyocell absorbeert vocht nog beter dan katoen.
Kies in de zomer vooral luchtige, natuurlijke stoffen
In de zomer heb je behoefte aan kleding die luchtig is, niet te strak zit en ervoor zorgt dat je lichaam niet in de eigen zweet baadt. Daarom kies je voor natuurlijke stoffen zoals katoen, linnen, bamboe en zijde. En mijd je dingen als acryl, nylon, denim en leer.
Goede kwaliteit flatteert/valt mooi om je lichaam. Kijk of je nergens fouten in de stof vindt en ga na of de stof goed aanvoelt. Kijk naar de naden, zomen en knoopsgaten. De naden moeten recht lopen en mogen geen losse draadjes bevatten.
Stoffen gemaakt van deze kunstvezels zijn sterk, licht, vormvast, sneldrogend en goed ademend. Nylon is iets sterker en rekbaarder dan polyester. Polyester droogt iets sneller en kan beter tegen UV-straling.
De opvallendste pluspunten van polyester ten opzichte van katoen zijn de kleurvastheid, maatvastheid en elasticiteit. De vezels zijn sterk, waardoor ze niet snel zullen slijten en ze zijn niet kreukgevoelig. Synthetische vezels hebben slechts een gering vermogen tot vochtopname, waardoor de kans op zweten groter is.
Het verschil met 'normaal' katoen is het aantal draden (de thread count) dat gebruikt wordt. Katoen perkal heeft een hogere thread count en fijnere garen en voelt daardoor zachter, gladder en prettiger aan. Hoe hoger de thread count, des te mooier, zachter en soepeler de stof.
Percal katoen is losser geweven en daardoor dunner en lichter, ziet er matter en steviger uit, voelt koeler aan, ademt beter en kreukt meer. Katoen satijn is strakker geweven en daardoor zwaarder, ziet er gladder, glanzender en vloeiender uit, voelt warmer en zachter aan, kreukt minder en rimpelt amper.
De draden die worden geweven om de stof te maken bepalen de sterkte en dikte van de stof. Dikkere draden zorgen voor een dikkere stof die sterker is dan stoffen die met dunne draden worden gemaakt. In dit weefsel kunnen zeer fijne Egyptische katoenvezels worden geweven, waardoor er lakens van percale katoen ontstaan.