Je kunt in principe met iedere werphengel vissen. Of het nu een strandhengel, karperhengel of werphengel is; het belangrijkste is dat het een werpgewicht van 60 gram of meer kan werpen. Als beginner is het goed om aan de slag te gaan met strandhengels van 3,90 tot 4,20 meter lang.
Hengel. Stevige twee of driedelige zeewerphengel van 4 tot 5 meter lang en geschikt voor werpgewichten van 100 tot 200 gram. Met een karperhengel of feederhengel kun je best een keertje zeevissen. Ga je vaker naar zee, dan is de aanschaf van een echte zeewerphengel verstandig.
De perfecte lengte van een strandhengel is ongeveer 3.9 tot 4.6 meter.
Strandhengels zijn er in verschillende lengtes met verschillende werpgewichten. De één gooit met een 420 cm hengel het best de ander weer met 450 cm hengel. Voor de echte mannen is er zelfs nog een 5 meter hengel in de handel.
Lijndikte advies
Strand/Kustvissen: 0.24mm tot 0.28mm is een prima diameter. Neem de voorslag van nylon en/of fluorocarbon niet te dun, omdat er anders een erg groot verschil in trekkracht komt. Neem op zijn minst 0.50mm. Bootvissen: Een diameter tussen de 0.28mm en 0.35mm is meestal voldoende.
Voor een dag zeevissen heb je niet meer nodig dan één of twee hengels, een driepoot, een koelboxje met aas, een tas of kist met klein materiaal en wat te eten en te drinken. Vaak is er wel een flinke wande- ling nodig om op je visplek te komen, dus is een strandkar geen overbodige luxe.
Als je vanaf het strand wilt vissen moet je én een goeie verre worp hebben en moet het lood voldoende gewicht hebben om de bodem te kunnen halen. Een ideaal lood gewicht ligt tussen de 100 en 200 gram, afhankelijk van hoe diep je wilt vissen en vanaf welke plek.
Welke hengel en molen gebruik je? In het gros van de commerciële visvijvers zwemmen meervallen tussen de 60 cm en de 120 cm. Voor deze visserij volstaat een stevige spinhengel, 35/00 nylon lijn en een goede werpmolen in het model 4000.
Voor het strandvissen of kustvissen gebruik je een strandmolen. Deze zijn vaak groot van stuk en hebben een hoge lijncapaciteit. Voor het vissen op snoek, baars, snoekbaars, geep, makreel of zeebaars wordt er vaak gekozen voor een spinmolen. Deze is kleiner dan een zeemolen en vooral veel lichter in gewicht.
Zeebaarshengel voor het vissen vanaf de kant
Voor het vissen vanaf de kant met kunstaas kun je het beste kijken naar een hengel van 3,00 tot 3,60 meter. Je dient vaak toch redelijk ver te werpen en soms zelfs over obstakels zoals rotsblokken, dus met een korte spinhengel van 1,80 meter ga je het meestal niet redden.
Ook wanneer je weet welk type hengel je nodig hebt, kun je kiezen uit een groot aanbod. Een 2.10 meter spinhengel met een werpgewicht van 20 gram kun je kopen voor € 20-, maar ook voor € 200-, terwijl ze op papier dezelfde eigenschappen hebben.
In de kustwateren en het zeegebied geldt de beperking van maximaal twee hengels voorzien van maximaal 3 haken. Voor het vissen met hengels in de kustwateren en het zeegebied heb je geen vergunning nodig.
Krabbetjes en garnalen zijn een prima zeevis aas. Je kan ze zelf vangen om zo goedkoop te vissen maar ook kopen in een winkel die thuis is in de hengelsport. Om met krabbetjes te vissen kan je (dode) kleine zachte krabbetjes gebruiken. Veel zeevissers gebruiken echter alleen het vlees van de krab.
Wat betreft de keuze voor het lood om mee te zeevissen is het goed om lood te kiezen waar je ver mee kan werpen en dat niet snel wegstroomt. Ankerloden worden daarom best veel gebruikt. Een ankerlood van een gram of 125 of 150 kan je ver werpen en de haken zorgen dat het lood niet snel afdrijft.
De bekendste manier van zeevissen is vanaf het strand, een dijk of een havenhoofd met een strandhengel, een lijn met beaasde haken en een werplood. Je kunt echter ook zeevissen met kunstaas en zelfs met een dobber. Je vind hier alle informatie die je nodig hebt om aan de slag te gaan met het zeevissen vanaf de kant.
Ook op zee is er vis te vangen met wormen. Denk dan aan zeebaars, paling, tong en andere platvissen. In principe kun je met wormen dus bijna alle vissen vangen.
Het getij is een belangrijke factor bij het strandvissen. Veel vissers zoeken rond het laagste tij het strand op; het moment dat je het dichtst bij de diepere (vaar)geulen kunt komen. Je kunt bijvoorbeeld van twee uur voor, tot twee uur na laagwater vissen.
Rond laagwater en net na hoogwater zijn vaak de beste tijden om zeebaars te vangen. Wanneer het water hard afstroomt dus na het hoogwater, dan is de stroming vaak dusdanig hard dat het moeilijk is om je aasvisje op een natuurlijke manier te presenteren.
Het visseizoen op zeebaars begint vanaf april/mei en loopt door tot oktober/november. Zodra het de temperatuur van het zeewater de 15 graden bereikt, komt de zeebaars naar de kant om te jagen op bliek, zandspiering, garnalen en krabben. Het gericht vissen op zeebaars vergt enige kennis van het strand.
Gevlochten vislijn is er in diverse soorten en maten. Sommige vissers gebruiken deze lijn in een felle kleur (geel, oranje) omdat ze de lijn zo beter kunnen zien. De meeste vissers kiezen echter voor een (mos)groene gevlochten vislijn omdat deze het beste opgaat in de onderwateromgeving.
Voor het vissen op zeevissen raden we vrij dikke en sterke haken aan, tussen de 2/0 en 5/0. Vergis je niet in het belang van sterke haken, zowel kabeljauw als makreel zijn vrij stevige vissen die van een te dunne haak snel weten te ontsnappen.
Hotspots waar je altijd zeevissers treft zijn pieren en havenhoofden die ver in zee steken zoals die van Scheveningen en IJmuiden.Ook golfbrekers en paalhoofden op het strand zijn goede visstekken. Ga je gericht op zeebaars vissen, kies dan de plekken waar veel stenen zijn gestort.