Een cavia drinkt 50 tot 100 cc water per dag. Dit kun je het best in een drinknippel geven om bevuiling van het water met uitwerpselen tegen te gaan.
Gewoon genoeg water
Op een gemiddelde dag drinkt een cavia tussen de 100 en 200 milliliter water per dag per 2,2 pond lichaamsgewicht. Vrouwelijke cavia's kunnen tot 2 pond wegen, terwijl mannetjes tot 2,6 pond kunnen wegen — dus technisch gezien kan een cavia tot 20 procent van zijn lichaamsgewicht in één dag drinken.
Om het darmstelsel op gang te houden eten ze de hele dag door hooi en drinken ze geregeld water. Als het echt niet te vermijden is, kan een cavia maximaal 2 dagen alleen gelaten worden, als er genoeg water en voer beschikbaar is.
Cavia's drinken voornamelijk water, schoon en vers water uit hun drinkfles. Hoewel cavia's veel vocht uit hun voeding halen, hebben ze ook een drinkfles nodig voor wanneer ze dorst hebben.
Ongeglazuurde aardewerk bakjes kan je niet als waterbak gebruiken omdat deze poreus zijn en het water er intrekt. Behalve dat het bakje dan erg zwaar wordt en water lekt, blijft er ook weinig of geen water in het bakje zitten. In een drinkbakje kan je vitamine C druppels geven.
Cavia's zijn zeer vriendelijke en nieuwsgierige dieren die graag wat te doen hebben. Speelgoed is daarom een belangrijk onderdeel voor de Cavia. Zo zijn Cavia's dol op knabbelspeelgoed.
Als hij echt niet drinkt dan moet je niet langer wachten en hem direct ORS geven. Met een spuitje voorzichtig in z'n bekkie spuiten. Basis regel is dat ORS nooit zouter dan je eigen traanvocht mag smaken.
Cavia's poepen de hele dag en nacht door. Ze produceren zo'n 150 tot 200 keutels in een etmaal. Een deel daarvan eten ze weer op, dus je vindt niet alles terug in de kooi. Het opeten van de eigen poep heet coprofagie.
Cavia's met Cushing eten heel veel, drinken heel veel en plassen heel veel. Door dat laatste is de kont steeds nat zodat je zou kunnen denken dat ze aan een blaasonsteking of incontinentie lijden. Cavia's met Cushing kunnen nog een goed leven hebben, zeker als de ziekte in het beginstadium is.
Hoe vaak moet je het caviahok schoonmaken? Verschoon de kooi, drinkfles (inclusief nippel) en voerbakjes minstens een keer per week. Geef je cavia's dagelijks schoon water en haal de restjes groenvoer iedere dag weg.
Wanneer je cavia zacht piept of pruttelt ben je goed bezig! Je cavia is dan namelijk tevreden en is lekker aan het genieten van zijn leventje. Gelukkige cavia's babbelen honderduit (soms zelfs tegen zichzelf) en dit klinkt voor ons als zacht gepiep of gepruttel.
Ze zijn zo klein – en toch zo slim! Cavia's zijn intelligente knaagdieren die veel geleerd kunnen worden. Ze hebben variatie nodig en houden er niet van om zich te vervelen.
Als het echt niet te vermijden is, kan een cavia maximaal 2 dagen alleen gelaten worden, als er genoeg water en voer beschikbaar is. Optimaal is het absoluut niet, maar soms is het echt niet te vermijden.
Gemiddeld hoort een cavia zo'n 30-45 gram voer per dier per dag te krijgen. Zorg er daarnaast voor dat de cavia's voldoende vezelrijk hooi krijgen. Tip: voorkom selectief eetgedrag. Laat ze het volledige bakje leegeten en geef cavia's alleen wat ze per dag op kunnen.
Stro is niet goed voor cavia's. Ze kunnen het niet eten en als ze het desondanks wel eten, zitten er niet de juiste stoffen in. Bovendien kunnen ze er minder makkelijk holletjes in maken omdat het zo hard is. En dat het zo hard is, is ook de reden dat het gevaarlijk kan zijn.
Voor cavia's is een middelgroot flesje perfect. Vervang het liefst dagelijks het water, zodat het vers blijft. Controleer regelmatig of er nog wel water uit de fles komt wanneer je de metalen “bol” onderaan het tuitje indrukt. Als je die indrukt, zou er water uit moeten stromen.
In hun natuurlijke omgeving eten cavia's grassen, zaden en graan. Ze doen aan coprofagie; ze eten hun eigen ontlasting op. Dit is nodig omdat de voeding niet in een keer volledig wordt verteerd. Wij adviseren om een cavia vooral veel hooi te voeren.
Het hok moet minimum een oppervlakte van 150 x 50 cm hebben. In het wild kunnen ze goed springen en klimmen, maar tamme cavia's doen dit niet. Een opstaande kooirand van 30 cm hoog is daarom voldoende. De dieren moeten wel de mogelijkheid krijgen om te rennen.
Maar een of meer van de volgende symptomen kun je herkennen aan gestreste cavia's, als je ze zorgvuldig en regelmatig observeert: Ze zijn minder actief. Ze hebben minder eetlust. Ze stoppen met zichzelf verzorgen or doen dit juist overdreven veel.
Daarentegen is het eten van teveel biks (hardvoer) ongezond voor cavia's. Hier zitten weinig vezels in en het teveel eten hiervan kan op verschillende manieren problemen geven voor het dier. Zo worden ze bijvoorbeeld snel te dik. Ook kunnen ze problemen krijgen met hun darmstelsel.
Anders dan konijnen zijn cavia's van nature niet zindelijk, maar we kunnen ze wel een beetje bijsturen. Als je begrijpt hoe de darmen van de cavia werken en de reden waarom de dieren zoveel poepen dan begrijp je ook dat het niet te stoppen is, maar wel bij te sturen!
Hooi is ontzettend belangrijk voor cavia's! Hooi bevat veel vezels, wat ervoor zorgt dat de darmen goed in beweging blijven. Ook bevordert het eten van hooi tandslijtage, wat erg belangrijk is voor cavia's. Cavia's moeten dan ook 24 uur per dag beschikking hebben tot vers hooi.
Een zieke cavia herkent u dus niet zo gemakkelijk als bijvoorbeeld een zieke kat of hond. Cavia's zijn prooidieren en een prooidier laat nooit makkelijk zien dat ze niet fit zijn. Dus als uw cavia ziek is, kunt u aannemen dat uw cavia erg ziek is. Het is dan ook verstandig om meteen een dierenarts te raadplegen.
Temperatuur van cavia is tussen 37,5-39,5 graden. Boven de 40,2 graden is koorts. Onder de 36,8 graden is ondertemperatuur. De cavia eet regelmatig zijn mest op, dit is nodig voor bepaalde vitaminen en is dus normaal.