In principe hoeft u de operatiekosten niet zelf te betalen. Uw basisverzekering vergoedt deze in zijn geheel. Voorwaarde is wel dat u naar een ziekenhuis gaat waarmee uw zorgverzekeraar een contract heeft. Als uw eigen risico nog niet op is, moet u wel een deel van de kosten zelf betalen.
Bij een herniaoperatie is de kans op complicaties klein, maar wel aanwezig. De volgende complicaties kunnen optreden: onhoudbare pijn in rug of been, abnormale zwelling van de wond, een opengesprongen of pussende wond, hoge koorts, toenemend krachtsverlies aan 1 of beide benen en verschijnselen van incontinentie.
Als u zowel een wervelkanaalvernauwing als een hernia heeft, dan kunnen beide aandoeningen tijdens dezelfde operatie worden verholpen. De ingreep duurt ongeveer drie kwartier tot 1,5 uur, afhankelijk van hoe uitgebreid de ingreep is. Hoe de ingreep er bij u uit gaat zien, bespreekt de chirurg vooraf uitgebreid met u.
In het kort. Een paar uur na een hernia-operatie mag u rechtop zitten. U mag ook een stukje lopen als dat lukt. Na 1 of 2 dagen kunt u waarschijnlijk naar huis.
Probeer zoveel mogelijk te blijven bewegen en door te gaan met uw dagelijkse activiteiten, maar vermijd houdingen en bewegingen die pijn veroorzaken en/of de rug belasten. Probeer zoveel mogelijk de gewone dagelijkse zaken te blijven doen, maar ga niet over uw pijngrens heen.
Gebruik nooit warmte bij acute pijn. Warmte voelt in eerste instantie prettig aan maar is alles behalve goed voor uw hernia. Dit zorgt er namelijk voor dat het geprikkelde deel nog meer zal zwellen. Een coolpack in een doek gewikkeld zal de ontsteking remmen en de zwelling laten afnemen.
Probeer niet in een houding te staan of zitten die veel pijn doet. Maak ook geen bewegingen die veel pijn doen. Kies de houding die de minste pijn geeft als u gaat liggen, bijvoorbeeld: op uw rug met een paar kussens onder uw knieën.
De meeste herniaklachten verdwijnen binnen een aantal weken of maanden vanzelf. Als de hernia is ontstaan door bijvoorbeeld een verkeerde houding, kunt u door aan uw houding te gaan werken en door oefeningen een heel eind komen. Het is wel belangrijk dat u blijft bewegen! Door te blijven bewegen, herstelt u sneller.
Naast pijn kunt u last krijgen van een slapend, dof gevoel in uw been. Anderen hebben een doffe rugpijn met wisselende pijn naar de benen en worden steeds stijver. Als de zenuw erg bekneld is, kan een spiergroep in het been kracht verliezen en zelfs verlamd raken.
Door slijtage (bijvoorbeeld door artrose) van de tussenwervelschijven kunnen zenuwen bekneld raken. Dit kan ontstaan doordat botwoekeringen de ruimte voor de zenuwwortels vernauwen. Hierdoor kunnen uw zenuwen bekneld raken. Een andere oorzaak is het uitstulpen van een tussenwervelschijf (hernia).
Tachtig procent van alle hernia's genezen spontaan binnen zes tot acht weken, of de klachten verminderen in deze periode sterk. Heeft u na zes tot acht weken nog steeds klachten, dan kunt u een operatie overwegen.
Een hernia van de tussenwervelschijf L4/5 geeft druk op en knikt de linker wortel L5, wat de pijn veroorzaakt in het gebied van het linker been dat wordt verzorgd door L5. Indien er degeneratie van de tussenwervelschijf optreedt kan deze gaan puilen.
De zenuw blijft geïrriteerd terwijl de hernia weg is. Dit is zo bij ongeveer 2 van de 100 mensen die geopereerd worden aan een hernia. Heel ernstige gevolgen, zoals verlamming of pijn in het been die niet meer overgaat. 1 van de 1000 mensen die geopereerd worden aan een hernia krijgt zulke ernstige problemen.
Een hernia is vaak erg pijnlijk, maar gelukkig onschuldig en bij de meeste mensen gaan de pijnklachten na zes tot negen weken vanzelf over. De huisarts kan u hierover uitstekend informeren en u hierbij begeleiden. Ook kan de huisarts voor de juiste pijnstilling zorgen.
Fietsen is een uitstekende manier van bewegen met een hernia. Dit komt omdat je op de fiets je rug niet teveel belast. Door met een hernia te gaan fietsen train je namelijk de omliggende spieren. Deze maak je hierdoor sterker, wat betekent dat je minder last zal hebben.
Wandelen en zwemmen zijn goede manieren om te bewegen met een hernia. Hierbij belast u uw rug niet te veel. Wanneer u veel pijn heeft als u beweegt, kunt u in overleg met de behandelend arts pijnstillers gebruiken. Daarbij wordt het aanbevolen om regelmatig af te wisselen tussen liggen, zitten, staan en lopen.
Bij een hernia is het van belang dat je niet gaat stilzitten, maar in beweging komt. Zorg allereerst ervoor dat je je achtereenvolgende zittijd sterk beperkt. Als je moet werken, kun je beter staand werken. Daarnaast is het voor het herstel van de hernia goed om te gaan wandelen.
Tijdens een massage bij hernia wordt de pijn enorm verlicht, wordt de spierspanning geëlimineerd, en wordt de kracht en de mobiliteit van de ledematen herstelt. Het effect is merkbaar na de eerste sessie na een massage bij hernia.
Oorzaken van een rughernia
Lengte, een hernia komt veel vaker voor bij lange mensen. Stress. Door stress ontstaat er een lichamelijk spanning, de spieren worden onbewust aangespannen. Deze spanning lijdt tot rugpijn en kan uiteindelijk een hernia als gevolg hebben.
Vaak worden symptomen van een hernia erger door bepaalde activiteiten of houdingen. Als u een hernia in de lumbale wervelkolom heeft: Kan de pijn verergeren als u zit, bukt of reikt. Kan de pijn 's morgens het ergst zijn en na lang in dezelfde houding geweest te zijn.
Het Catharina Ziekenhuis is in de regio het enige ziekenhuis dat dit aanbiedt. Veel ziekenhuizen werken al met een 'herniastraat', maar op de pijnbehandeling moeten patiënten vaak nog weken wachten”, legt neuroloog dr.
Over het algemeen heeft de voorkeur om een hernia te behandelen zonder operatie. Bij de meeste mensen hersteld een hernia binnen 12 weken, zonder operatie. Om te herstellen van een hernia raden wij aan om contact op te nemen met een gespecialiseerd fysiotherapeut.
De neuroloog kan met lichamelijk onderzoek vaststellen of u een rughernia heeft. De arts onderzoekt of de pijn toeneemt door bepaalde bewegingen of standen van het been. Ook kijkt hij naar de stand en de beweeglijkheid van de rug.