Er wordt voornamelijk trollend gevist op blauwe marlijn, witte marlijn, mahi mahi, wahoo en geelvintonijn.Ook leent Bonaire zich uitstekend voor het bodemvissen, je vist dan op bijvoorbeeld op snapper, makeel en zeebaars.
Tarpons kunnen maar liefst tweeënhalve meter lang worden. Naast de indrukwekkende afmetingen vallen de vissen ook op door hun verblindende zilveren kleur. Als de dieren zich tonen aan het wateroppervlakte, schitteren de reusachtige zilverachtige schubben in de tropenzon.
De hamerhaai, verpleegsterhaai en zandhaai zijn de haaiensoorten die sporadisch voorkomen in de wateren van Bonaire. De kans op een ontmoeting met deze haaien is het grootst aan de oostkust van het eiland. Aan deze kant is de noordoostpassaatwind nog op volle snelheid en jaagt hij de golven metershoog op.
De hamerhaai, tijgerhaai, verpleegsterhaai en zandhaai zijn de vier verschillende (onschuldige) haaiensoorten die voorkomen in de wateren van Bonaire. Deze dieren verkiezen liever de ruige oostkust boven de rustige westkust.
De oceaan is erg diep op korte afstand van de kust, dus relatief dicht bij kust zul je vissen treffen zoals: Amberjack, barracuda, blackfin, blauwe marlijn, blauwvintonijn, bonito, kingfish, zeilvis, haai, wahoo, witte marlijn en geelvintonijn. De vissen laten zich gemakkelijk verleiden met kunstaas als natuurlijk aas.
Voor Curaçao, Sint Eustatius en Sint Maarten werden elk drie haaiensoorten waargenomen. Er is nog een aanvullende BRUV-onderzeeërtest op 300 meter diepte rondom Curaçao gedaan, waarbij een extra haaiensoort werd gezien: de Cubaanse doornhaai.
Als je schildpadden wil zien tijdens het snorkelen op Bonaire dan moet je bij Funchi's Reef zijn. Deze ondiepe baai bevat zeegras waar roggen en schildpadden zich op voeden. Ze eten hier in het ondiepe en gaan daarna naar het diepere water in de baai. De baai is het onderkomen van zo'n 1000 zeeschildpadden.
Bars, cafés, clubs, dancings en discotheken. Naast een trendy discotheek (Discotheek El Incuentro) kent Kralendijk een aantal sfeervolle bars, cafés en clubs waar toeristen en de lokale bevolking onder het genot van vrolijke muziek en cocktails een mooie avond kunnen beleven. Beoordeeld met een 8.1!
Ze zijn meestal ongevaarlijk voor de mens, maar kunnen als ze zich bedreigd voelen, toch stevig van zich afbijten. Deze haai staat nummer twaalf op de lijst van het ISAF, met 10 niet uitgelokte aanvallen op mensen (tussen 1580 en 2008), waarvan geen enkele dodelijk.
Leefgebied. De witte haai leeft vooral in koude en meer gematigde zeeën en in alle grote oceanen, van de Atlantische tot de Grote Oceaan en leeft voornamelijk in water met een temperatuur tussen de 12 en de 24 graden.
Duikplaats 1000 Steps (Thousend Steps) is een zeer fraaie duikstek op Bonaire waar veel gedoken wordt. Het is zelfs een van de bekendste duikstekken op het eiland. Een duik op Thousend Steps levert vaak mooie ontmoetingen op met schildpadden, papegaaivissen en dergelijke. Een grote manta zie je er zelden.
U kunt tarpons tegenkomen en u kunt zeepaardjes en octopussen vinden op het kleurrijke rif. Deze duikplek is # 1 in het hele Caribisch gebied vanwege de visdiversiteit met meer dan 300 soorten waargenomen en onderzocht.
Van internationaal duikparadijs Bonaire tot de nevelwouden op de vulkaaneilanden Saba en St. Eustatius; er zijn wel 10.000 verschillende soorten dieren en planten te vinden. Van zeeschildpadden tot flamingo's, maar ook haaien, walvissen en tropische koralen.
In het Caribische deel van ons land bevinden zich veel indrukwekkende haaiensoorten, zoals walvishaaien, tijgerhaaien, rifhaaien en grote mantaroggen.
Alle hamerhaaien eten octopussen, (inkt)vissen en kreeftachtigen. Grote hamerhaaien zijn bovendien gek op pijlstaartroggen. Die hebben een gifstekel, maar grote hamerhaaien slikken die door zonder er last van te hebben. Ook vallen grote hamerhaaien soms kleinere haaien aan die ze vervolgens opeten.
De grote witte haai is een van de meest gevreesde roofdieren van de zee – en met reden. Deze haai heeft namelijk de meeste haaienaanvallen op zijn geweten – op enige afstand gevolgd door de agressieve tijgerhaai en stierhaai.
De kosten van levensonderhoud liggen op Bonaire gemiddeld 30% tot 40% hoger dan in Nederland, terwijl de lonen een stuk lager liggen dan in Nederland. Vaak worden de vervoerskosten van de producten aangevoerd als reden voor de hoge prijzen.
Bonaire is een relatief veilig eiland en de criminaliteit is laag, zeker als je het vergelijkt met de andere eilanden in de Caribische archipel. De sociale controle onder de bevolking op het eiland is hoog. Toch is ook het dievengilde op het duikeiland actief. Je moet dus ook op Bonaire goed op je spulletjes letten.
Dit paradijselijke strand is privé en alleen toegankelijk voor gasten. De wuivende palmbomen zorgen voor genoeg schaduw en je hebt hier geen waterschoenen nodig om de zee in te lopen.
Heel Bonaire is een beschermd onderwaterpark en elke duiker en snorkelaar betaalt een bijdrage van 10 dollar voor een penning om te mogen snorkelen of duiken. Deze is een jaar geldig.
Want hoewel Bonaire eerder bekend staat als duikersparadijs dan als strandbestemming; mooie stranden zijn er genoeg! Van hippe beachclubs en privé strand op je eigen resort tot verborgen pareltjes waar de locals komen. Elk strand heeft zijn eigen charme en het water is overal even prachtig helderblauw.