stoffen vermijden die de huid schuren, zoals wol. Ook al bestaat er geen natuurlijkere stof die doeltreffender is om het warm te hebben, de textuur kan helaas ruw zijn en dus de huid van de baby of het kind irriteren. synthetische stoffen en kleding vermijden, zoals polyester en acryl.
Stoffen met een synthetische vezel zoals lyocell, acryl, polyester of nylon kreuken bijna niet. Maar ook jeans kreukt bijna niet. Hang deze stoffen na het wassen op om te drogen en de meeste kledingstukken hebben zelfs geen strijkbeurt meer nodig. Extra tip: hang kleding op in de badkamer terwijl je gaat douchen.
De stof Acryl lijkt heel erg op wol, zonder dat het kriebelt. De stof wordt wel aan wol toegevoegd om wol zachter te maken. De stof isoleert de warmte goed, zelfs beter dan wol maar daarentegen kan het bijna geen vocht opnemen.
Toch kunnen sommige mensen last krijgen van bepaalde synthetische vezels. Dat komt vaak omdat vocht dat vrijkomt door transpireren niet altijd goed wordt opgenomen door deze vezels, waardoor huidirritatie kan ontstaan. Hierdoor kunnen rode plekken, jeuk, bultjes of eczeem voorkomen.
Het is dus erg vormvast. De stof is heel licht. Een kledingstuk van acryl is een stuk lichter dan iets van katoen. Het kriebelt niet zoals wol dat wel kan doen.
Kledingstukken met een hoog percentage polyester zijn niet geschikt om bij hoge temperaturen te dragen. Pure polyester neemt namelijk geen vocht op en kan dus zweterig gaan aanvoelen. Daarnaast ontstaat er bij een hoog percentage polyester elektrificatie. Je kleding gaat er dus van knetteren.
De belangrijkste eigenschap van merino wol is dat het niet kriebelt. De wol van het merino schaap heeft een speciale en fijne structuur met afgeronde toppen, waardoor de vezels zachter zijn dan die van een gewoon schaap.
Azijn is je beste vriend
Jup, je leest het goed: azijn. Maak een handwasje met dit keer koud water en voeg in plaats van conditioner, twee scheutjes azijn toe. Dompel vervolgens je trui binnenstebuiten (!) in het azijnwater en laat de azijn er even goed intrekken. Spoel daarna je trui uit et voilà!
Hoe fijner de vezels van de vacht, des te minder de trui zal jeuken. Merinowol en kasjmier zijn bijvoorbeeld erg fijne varianten die niet jeuken. Merinowol is afkomstig van het merinoschaap, dat oorspronkelijk uit Spanje komt en dankzij het warme klimaat aldaar veel gladder en fijner is dan reguliere wol.
Als je het beste van katoen en zijde wilt, dan is viscose de perfecte optie. Het is even zacht, glanzend en huidvriendelijk als zijde, en slijtvast, ademend en absorberend als katoen. Daarom wordt viscose vaak ook wel 'kunstzijde' genoemd.
Polyester is een synthetisch product, viscose is een natuurlijk product. Polyester is dus makkelijker te kleuren dan viscose, wat maakt dat polyester goedkoper is dan viscose. Als we kijken naar de wasvoorschriften, dan zien we dat polyester en viscose borduurgaren beide op 95°C mogen gewassen worden.
Katoen vind je in veel kledingstukken terug. Het materiaal is afkomstig van de katoenplant. Het voordeel van katoen, is dat het erg sterk materiaal is. Hierdoor gaat katoen erg lang mee en blijft het ook lang erg mooi.
Dit kan leiden tot oververhitting, uitputting en zelfs een zonnesteek als je niet voldoende afkoelt en hydrateert. Sommige mensen kunnen een gevoelige reactie hebben op polyester en andere synthetische materialen.Dit kan leiden tot huidirritatie, roodheid, jeuk en zelfs allergische reacties.
Bij huisstofmijtallergie reageert het afweersysteem van het lichaam overmatig op de uitwerpselen of resten van dode huisstofmijten. Door inademing of aanraking met de huid kunnen deze deeltjes klachten veroorzaken. Deze klachten kunnen zich uiten in: De neus: jeuk, niezen, loopneus, verstopte neus.
Natuurlijke stoffen zijn beter voor de huid dan synthetische materialen. Hieronder valt zowel dierlijk als plantaardig textiel. Sommige mensen, zoals veganisten, geven de voorkeur aan niet-dierlijke producten, maar dit is een persoonlijke voorkeur, los van wat het doet voor je huid.
Het prikken van de wol wordt veroorzaakt door schubachtige buitenlaag van de wolvezel. De wolvezel bestaat uit weerhaakjes. Door die weerhaakjes is het ook mogelijk om wol te vilten. Maar een stugge dikke wolvezel heeft ook dikkere weerhaakjes, en deze zorgen voor gekriebel en jeuk.
Mix wat koud !) water met een paar eetlepels witte azijn in een teil. Haal de trui binnenstebuiten en dompel hem volledig onder in het badje totdat de trui doorweekt is, laat hem 15 minuten zo liggen. Spoel nog een keer na als de azijnlucht je te gortig is en knijp daarna voorzichtig het water eruit.
Alpaca en mohair hebben veel minder schubben, die ook nog eens dunner zijn dan die van wol, waardoor deze wolsoorten zachter aanvoelen, ook al is hun diameter iets groter dan die van bijvoorbeeld merinowol.
Merino wol is afkomstig van merino schapen en is een zeer dunne en fijne wolkwaliteit. De biologische merino wol is een milieuvriendelijke enzymenbehandeling ondergaan waardoor de kriebelende haren van de wol verwijderd worden. Daardoor voelt het erg zacht aan op de huid.
Yakwol heeft het karakter van cashmerewol, zacht, licht en luxueus. De wol prikt niet en is warmer dan merinowol. Yakwol is antistatisch en het ademt. Bovendien is het antibacterieel, waardoor er minder lichaamsgeur ontstaat.
Diepvries: het klinkt misschien een beetje gek maar leg je wollen kleding eens een nachtje in de vriezer nadat je de kleding goed nat hebt gemaakt. Door de kou trekken de vezels samen. Hierdoor zullen ze minder tot niet meer prikken.
Nadelen van viscose
De stof krimpt snel, waardoor je goed op moet letten met wassen. De stof wordt minder sterk als hij nat wordt. De stof is van zichzelf niet rekbaar. De stof is niet op alle fronten duurzaam.
Natuurlijke kledingvezels, zoals katoen en linnen, ademen over het algemeen het beste. Daar zweet je het minst in als het warm is. Katoen is een ademde stof en neemt vocht op.
Om de nadelige gezondheidseffecten van synthetische kleding te vermijden, kun je dus beter geen materialen zoals polyester, polyamide, nylon en viscose dragen. Katoen, wol en andere natuurlijke vezels zijn wel veilig.