Tijdens de minnelijke schuldregeling kunt u op twee manieren uw schulden afbetalen; u betaalt ál uw schulden volledig af, of u koopt uw schulden af. In het laatste geval betaalt u zoveel mogelijk geld aan uw schuldeisers. Uw schuldhulpverlener bekijkt wat uw mogelijkheden zijn.
Afkopen van schulden kan in principe met de meeste soorten schuldeisers. Het voordeel voor u en de schuldeiser is dat er geen 3-jarig MSNP-traject aangevraagd hoeft te worden en dat u ook bewind of budgetbeheer traject hoeft te starten.
Bij een minnelijk akkoord probeert de gemeente uw schulden te regelen met al uw schuldeisers. U kunt ook naar het Juridisch Loket of het maatschappelijk werk. Zij kunnen u in contact brengen met een erkende schuldhulpverlener. Zo voorkomt u dat u bij ondeskundige of onbetrouwbare aanbieders terechtkomt.
Het kwijtschelden van schulden is geregeld via de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening (Wgs) en de Wet schuldsanering natuurlijke personen (Wsnp). Eerst wordt gekeken of de gemeente de schulden kan overnemen. Iemand met schulden heeft in dit geval nog met slechts één schuldeiser- de gemeente- te maken.
Afkooppercentages tussen de 5 en 25% zijn mogelijk. Voor het restant krijg je dan finale kwijting. Crediteuren: Door schuldeisers inzage te geven in jouw financiële positie zal er kans zijn op meer geduld en begrip voor de situatie.
Als je een schuld hebt en de schuldeiser neemt hierover geen contact meer met je op, dan verjaart je schuld na een aantal jaren. De verjaringstermijn ligt meestal tussen de vijf en twintig jaar. De exacte verjaringstermijn is afhankelijk van het soort schuld.
In oktober 2021 hadden ruim 620.000 Nederlandse huishoudens, 7,6% van alle huishoudens, geregistreerde problematische schulden. Dit zijn bijvoorbeeld achterstanden bij de Belastingdienst, de zorgverzekeraar of een registratie bij het BKR. In januari 2021 waren dit er nog maar zo'n 599.000, oftewel zo'n 7,4%.
Kredietbanken verstrekken leningen om schulden af te lossen: saneringskredieten. De aanvraag daarvan verloopt via de gemeentelijk schuldhulpverlening. Met saneringskredieten worden alle schuldeisers in één keer aan het begin van het traject afgelost. Het incassocircus valt definitief stil.
Soms kunnen wij uw schuld helemaal of gedeeltelijk kwijtschelden. Dit betekent dat u helemaal geen of minder schuld hoeft te betalen. Voor kwijtschelding gelden wel enkele voorwaarden: Het (gezamenlijke) inkomen van u en uw partner is minimaal 3 jaar niet hoger geweest dan 90% of 95% van de bijstandsnorm.
Bij de lawinemethode los je je schuld met de hoogste rente als eerste af. Je schuld met de laagste rente komt als laatste aan de beurt. Het werkt zo: Zet al je schulden op een rij.
De gevolgen van schulden zijn ingrijpend. Sociaal isolement, depressie, ziekteverzuim, relatieproblemen, echtscheiding, fraudegevoeligheid. Zelfs zelfmoord komt voor. SchuldHulpMaatje wil mensen met financiële zorgen zo vroeg mogelijk bereiken.
Hoeveel schuld u moet hebben is lastig te zeggen: het is afhankelijk van uw maandelijkse inkomsten en de hoogte van uw schuld. Hoeveel schuld u precies heeft, doet eigenlijk niet ter zake. Als de schuld dusdanig hoog is dat u geen uitweg meer ziet, krijgt u toelating tot de schuldsanering.
In vrijwel de meeste gevallen komt de schuldenaar met een voorstel voor haar schuldeisers om tegen een bepaald percentage, vaak slechts 10% tot 20%, de schuld te voldoen tegen finale kwijting.
Afkoop is het in één keer betalen van een langdurige geldelijke verplichting, die daarna ophoudt te bestaan. Voor de afkoop worden bepaalde formules gehanteerd, afhankelijk van het soort verplichting. De formule is er bijna altijd op gericht de ontvanger van de gelden schadeloos te stellen voor hetgeen hij mis loopt.
Finale kwijting betekent dat (bijna alle) schuldeisers u aan het einde van de schuldregeling hun nog openstaande vordering kwijtschelden. Zij kunnen hierna dus geen incassobureau of deurwaarder meer op u af sturen.
Een betalingsregeling mag niet langer duren dan 12 maanden. In bijzondere gevallen krijgt u langer uitstel.
Wanneer er geen minnelijke of gerechtelijke aanzuiveringsregeling mogelijk is omdat je gewoon te weinig middelen hebt om je schulden ooit terug te kunnen betalen, kan de rechter je schulden volledig kwijtschelden. Dit wordt een totale kwijtschelding van schulden zonder aanzuiveringsregeling genoemd.
Wie niet binnen 10 jaar zijn diploma behaalt, moet zijn volledige studiefinanciering terugbetalen. Alleen de aanvullende beurs kan soms worden kwijtgescholden. U krijgt een brief zodra u kwijtschelding kunt aanvragen. Deze brief krijgt u aan het einde van het 2e jaar van uw aflosfase.
De gemeente helpt mensen met schulden niet alleen met financiële problemen. Ook helpt zij bij problemen die daarmee te maken hebben. Bijvoorbeeld problemen om werk te vinden of problemen binnen het gezin. Gemeenten besteden de hulp aan mensen met schulden soms uit, bijvoorbeeld aan een kredietbank of stadsbank.
Waarom kan ik geen geld lenen met BKR-codering (A2, A3, A4 of AH codering) Heeft u een negatieve BKR-registratie (A2, A3 of A4 codering)? Dan is het praktisch onmogelijk om geld te kunnen lenen. Zelfs met een herstelcodering (code H) is het in principe niet mogelijk om een nieuwe lening af te sluiten.
Lening aanvragen zonder inkomen bij gemeente
De meeste gemeenten geven leningen uit van minimaal € 500 en maximaal € 4.000. Wel moet je aan enkele voorwaarden voldoen. Deze verschillen per gemeente. Er zijn daarom ook gemeenten waarbij je géén lening krijgt zonder inkomen.
Er is sprake van ernstige betalingsproblemen, als je deze zelf niet kunt aflossen. Je spreekt van problematische schulden, als je deze schulden niet binnen drie jaar kunt afbetalen.
De meest bekende oorzaken zijn dat mensen in de schulden raken door een te laag inkomen, werkloosheid of bij dakloosheid. Toch overkomt het ook mensen die in principe voldoende inkomen hebben.