Bij de meeste vijverfilters is het verstandig dit eens in het jaar te doen.
Wanneer moet de vijverpomp schoon worden gemaakt.
Normaliter wanneer de waterkwaliteit prima is en er geen grote vervuilende omstandigheden zijn, zoals eerder benoemd, is een jaarlijkse check prima. Door de vijverpomp goed te onderhouden wordt de levensduur van de pomp behoorlijk verlengd.
Maart of april is een goed moment om je vijver schoon te maken. Wij raden aan om maximaal twee keer per jaar je vijver een grote(re) schoonmaakbeurt te geven, omdat je anders het onderwaterleven en biologische evenwicht teveel verstoort. Een tweede keer schoonmaken kun je in het najaar doen, bijvoorbeeld in oktober.
Wanneer je bodemslib uit een vijver wilt verwijderen kun je het beste als eerst met een schepnet alle losse bladeren en ander vuil uit de vijver scheppen.Daarna kun je met de vijverstofzuiger de bodem schoonmaken tot deze weer glad aan voelt.
Lavastenen hebben een roodbruine of grijsbruine kleur en zijn door hun zuiverende werking ideaal om te gebruiken als natuurlijke vijverfilter.
Bij intensief gebruik adviseren wij u de lavastenen regelmatig (minimaal 1x per jaar) te vervangen. Zeker als u veel gemarineerd vlees bakt.
Bacteriën toevoegen tijdens onderhoud van vijver
Voor het onderhoud van een natuurlijke leefomgeving, voeg je best ieder seizoen bacteriën toe aan je vijver. Dat doe je tijdens het voorjaar, vanaf het ogenblik dat de temperatuur boven de 12° C stijgt.
En afhankelijk van het jaargetijde verschilt het vijveronderhoud van tijd tot tijd. In het voorjaar en de zomer is er veel vijver onderhoud te doen. Nieuwe planten, de vissen voeren, het water helder maken en houden, etc. In de herfst en winter gaat het er vooral om de vijver leefbaar te houden.
Toch geldt er voor een koivijver een algemene vuistregel, namelijk dat iedere week 10% van het vijverwater ververst moet worden. Dit is een algemene vuistregel, dit betekent dat je er ook voor kunt kiezen om 15% te verversen, als je waterwaarden stabiel blijven en je koi's er goed op reageren.
Een gezonde vijver floreert tijdens de zomer.De waterplanten groeien en bloeien uitbundig en eventuele vissen zijn lekker actief. Helaas kunnen er dan ook problemen ontstaan, in de vorm van explosieve algengroei of bijvoorbeeld te weinig zuurstof in het water.
Kies een geschikte plek
De beste plek voor een vijver is een redelijk zonnig stukje tuin dat niet onder de bomen ligt. Waterplanten hebben zonlicht nodig, maar ook weer niet te veel: dat zorgt voor veel algengroei.
Een gemiddelde vijverpomp heeft een vermogen van 20 watt. Als zo'n pomp continu aan blijft staan, verbruikt hij 180 kWh per jaar (50 euro). Bij zwaardere vijverpompen kan het vermogen oplopen tot meer dan 200 watt. Als zo'n pomp altijd aan blijft staan, kost dat 1.750 kWh per jaar (440 euro).
Vijverpomp: onderhoud
Tijdens het groeiseizoen moet een vijverpomp 24 uur per dag, zeven dagen in de week draaien. Dit geldt zeker als de pomp een biologisch filter van water voorziet. Zonder aanvoer van vers, zuurstofrijk water sterft de bacteriekolonie in het biologisch filter namelijk af.
Bij de meeste vijverfilters is het verstandig dit eens in het jaar te doen. Zo blijft het filter optimaal werken en blijft u genieten van een gezonde en heldere vijver.
Waarom zout in de vijver? Door toevoeging van zout in het vijverwater, ontstaat er een osmose verschil.Daardoor is het mogelijk dat parasieten, schimmels en ziekmakende bacteriën worden geëlimineerd. Tevens heeft het een desinfecterende werking voor wondjes op de (slijm-) huid van de vis.
In het geval van een nieuwe vijver of waterverversing kunt u het enkele weken aanzien of uw planten en bacteriën het goed gaan doen en het water daardoor vanzelf weer helder wordt.
Een heldere vijver. Vijverplanten zijn belangrijk voor het helder houden van uw vijver. De groep die deze taak voornamelijk voor zijn rekening neemt, zijn de zuurstofplanten. Daarnaast zijn er moerasplanten, oeverplanten en de waterlelies.
Lavastenen hebben een zuiverende werking en zijn daarom ideaal als vijverlava voor filtering van alle soorten waterpartijen zoals zwem- en visvijvers. Daarnaast zorgt Grindkopen.be er voor dat de lavastenen extra afgezeefd worden.
Lavameel kan je het hele jaar door toepassen. Lavameel heeft enige tijd nodig om de mineralen vrij te geven.
De prijs voor Lava split 0-4 mm is €170,- per 1.000 kg/1 Big Bag. Heeft een tuin van 30 m2? Dan zult u 2 Big Bags nodig hebben van 2.000 kilo totaal. De totaalprijs hiervan zal €275,- zijn.