Wol is het meest gevoelig voor pillen, maar ook acryl, polyester en viscose zijn 'pluisgevoelige' stoffen. Wol is één van de gevoeligste materialen voor pilling.
Pas goed op met wollen kledingstukken; deze pillen erg snel. Ook acryl, polyester en viscose zijn erg gevoelig voor pillen en pluizen. Een stof die niet snel pilt is katoen of een ribstof.
Katoen: Hoewel katoen een natuurlijke stof is, heeft deze stof een kleinere kans op pillen dan andere natuurlijke materialen, zoals wol en linnen. De stof heeft namelijk minder vezeluiteinden wat de kans op pillen verkleint. Polyester/Nylon: Deze synthetische materialen pillen niet tot nauwelijks.
Wat duurzame stoffen betreft, is lyocell – ook wel bekend als Tencel – de absolute top. Naast dat het goed scoort qua duurzaamheid, heeft het ook nog eens hele fijne eigenschappen: het is zacht, zo sterk als polyester en neemt vocht beter op dan katoen. Daarnaast houdt het je net als wol lekker warm.
Wil je het pillen van kleding voorkomen? Doe de kleding in ieder geval niet in de droger, maar droog het aan de lijn. Daarnaast is het een goed idee om de kleding die veel pilt in een waszak te wassen, om die minimaal in aanraking te laten komen met andere kleding.
Maar wat is pilling eigenlijk? Pilling is de vorming van bolletjes op uw bekleding en komt hoofdzakelijk voor bij plat geweven stoffen. Platweefsel is de meest voorkomende weeftechniek bij meubelstoffen of stoffen voor kleding. Pillen is een normale en warentypische eigenschap van platweefsel.
De enige wol ter wereld die niet pilt is Alpacawol!
Hoe kan ik de pillen of pluisjes verwijderen? Neem een schoon en scherp scheermesje en strijk er zachtjes en voorzichtig mee over je wollen trui of ander pillend kledingstuk. Zo kun je eenvoudig in een paar strijken de stofbolletjes netjes weghalen, zonder je kleding te beschadigen.
Dan raden we de LifeGoods Elektrische Pluizenverwijderaar aan. Dit model is voor jou wellicht de beste ontpluizer. Je kunt hem namelijk gebruiken om kledingstukken of meubilair binnen 3 minuten weer zo goed als nieuw te maken. Met zo'n snelle werking is hij zeker het proberen waard.
Pluisjes op wasgoed voorkomen: leg wollen kleding een nachtje in de vriezer. Raar maar waar: door je nieuwe wollen trui een nachtje in de vriezer te leggen, komen er minder pluisjes op. Stop je trui in een hersluitbaar zakje en leg hem een nachtje in de diepvries. Hiermee verminder je de kans op pillen!
Tijdens het dragen ontstaan die bolletjes of pluisjes door wrijving. Veel voorkomende plaatsen zijn onder de arm en op de borst. Ook bij het wassen ontstaan pluisjes, door wrijving in de wasmachine, daarom is het aangeraden wollen kledij te wassen in een waszakje en op een laag wolprogramma en vloeibaar wolwasmiddel.
Goede kwaliteit flatteert/valt mooi om je lichaam. Kijk of je nergens fouten in de stof vindt en ga na of de stof goed aanvoelt. Kijk naar de naden, zomen en knoopsgaten. De naden moeten recht lopen en mogen geen losse draadjes bevatten.
Kunststoffen zoals polyester en viscose laten geen lucht door, dus die vermijd je beter. Kies voor kledingitems van katoen, zijde, linnen of eventueel een lichte wolsoort.
In tegenstelling tot polyester viscose is dit materiaal erg statisch en ademt het slecht. Wanneer je naar een formele gelegenheid gaat en je moet in een compleet formeel kostuum verschijnen, dan is het wel zo prettig dat de stof een beetje ademt.
Op een goed etiket in een stalenboek voor meubels vindt u altijd een indicatie van de pillingkans (een schaal van 1 tot 5 waarbij 1 staat voor een grote kans op pilling en 5 staat voor een zeer geringe kans op pilling).
Wol, acryl, polyester en viscose zijn erg gevoelig voor pluisjes. Wanneer je het stuk draagt en wast ontstaat er wrijving en bijgevolg dus loshangende bolletjes en pluisjes. Voorkomen is beter dan genezen!
Pluisjes haal je heel makkelijk weg door met een bot scheermesje over de trui te gaan, wel in één richting. Sommige mensen zijn echter bang dat ze uitschieten en een gat in hun kledingstuk maken.
Polyester heeft allerlei voordelige eigenschappen. Zo is het ademend, kreukt het niet en blijft de kleur lang mooi. Ook is het vormvast en slijt het niet snel. Hoewel polyester een stevige stof is, voelt het toch licht aan om te dragen.
Je ziet het veel in T-shirts, jurken, rokken en blouses. Plus: vocht absorberend, voelt zacht en draagt prettig. Min: kan krimpen en afgeven, vrij slap van structuur. Daarom is viscose niet geschikt voor onder meer sportkleding.
De eerste stof die het warmst is, is wol. Deze stof isoleert beter dan anderen, waardoor hij warmer is. Veel mensen associëren wol met kriebel.
De LifeGoods Elektrische Pluizenverwijderaar is wat ons betreft de beste koop pluizenverwijderaar van 2022. Geen enkel model kwam zo goed uit onze test als deze ontpiller. Deze pluizenverwijderaar is perfect voor iedereen die op zoek is naar een manier om stof van z'n kleren en meubels af te krijgen.
Met een elektrische pluizentondeuse haal je gemakkelijk pillen en pluisjes van je bank. Bij het juist hanteren van deze “pluisjesverwijderaar” wordt de stof niet beschadigd.. Met een goede pluizentondeuse scheer je als het ware de opgerolde stofvezels eenvoudig van de meubelstof af.
De ontpiller verwijdert pluizen van alle soorten kleding. Ook dekens, kussens en kleden behandel je eenvoudig. De ontpiller werkt op twee AA-batterijen. Deze worden meegeleverd.
Maak de wasmachine regelmatig schoon.
Draai je wasmachine elke drie maanden met een lege trommel en een kopje azijn om pluis en ander vuil te verwijderen. Houd het filter schoon door het na elke was te legen. Stofzuig het elke paar weken en neem het dan ook even af met een vochtig vel keukenpapier.
Pluisjes ontstaan als kleine stukjes vezel van de stof loskomen en kleine bolletjes draad vormen die op de stof blijven plakken. De belangrijkste oorzaak van pluizen is wrijving, die het vaakst optreedt tijdens het dragen en bij het wassen van je kleding.