Sommige synthetische stoffen zoals Acryl en Polyamide worden daar snel lelijk van. Ook elastaan is een synthetische stof die je niet te heet kan wassen. Een halfsynthetische stof zoals viscose kan krimpen en was je op maximaal 30 graden.
Viscose is een synthetische stof die deels gemaakt wordt uit katoen. Van katoen is bekend dat deze stof snel krimpt als deze te heet gewassen wordt. Ook met viscose moet je dus uitkijken in de wasmachine. Was de kleding daarom het liefst op 30 graden en maximaal op 40 graden tenzij het waslabel iets anders aangeeft.
Laat polyester opdrogen aan de waslijn, want polyester is een stof dat erg snel opdroogt. Stop polyester niet in de wasmachine, hierdoor wordt de stof namelijk statisch! Polyester hoef je in principe niet te strijken, omdat het een vormvaste stof is. Hierdoor komen er (bijna) geen kreukels in de stof.
Het wassymbool met de wasvoorschriften om je kleding te wassen kan je herkennen als de vorm van een wasteil met een watergolfje erin. Het waslabel met een kruis er doorheen geeft aan dat je dit kledingstuk beter niet kunt wassen, in dit geval moet je de kleding meestal stomen. Zie je een hand op het symbool staan?
Synthetische stoffen kunnen krimpen bij hoge temperaturen, maar een koud- of fijn wasprogramma is bij polyester niet nodig. Wij adviseren om jouw polyester stoffen op 40 graden te wassen. Je hebt geen speciaal wasmiddel nodig voor polyester en je kan zelf kiezen of je wel of geen wasverzachter toevoegt.
Viscose wassen
Dit materiaal kan gemakkelijk krimpen, dus het is van belang om dit niet te heet te wassen. Zorg dat het niet lang en warm gewassen wordt, laat het liggend drogen en gebruik geen droger. Ook hierdoor kan viscose namelijk snel krimpen.
Voorbeelden van synthetische stoffen zijn polyester, polyamide en acryl.
Te veel wasmiddel kan de kleding aantasten. De zeep wordt niet goed uit de kleding gespoeld, daardoor gaan de kledingstukken stinken. Daarnaast is het gebruik van te veel wasmiddel niet goed voor de wasmachine. Er kan 'vetluis' ontstaan, waardoor de kleding ook gaat stinken.
In principe zijn bijna alle meubelstoffen geschikt om gestoomd te worden, zoals katoen, wol, linnen en synthetische stoffen. Leer en kunstleer kunnen meestal niet gestoomd worden.
In sommige pakken zit namelijk wol verwerkt, of andere stoffen die misschien niet tegen alle wasprogramma's kunnen of die zelfs helemaal niet in de wasmachine mogen. Was daarom je colbert of pak op een mild programma, zoals het wolwasprogramma op 30 graden.
De opvallendste pluspunten van polyester ten opzichte van katoen zijn de kleurvastheid, maatvastheid en elasticiteit. De vezels zijn sterk, waardoor ze niet snel zullen slijten en ze zijn niet kreukgevoelig. Synthetische vezels hebben slechts een gering vermogen tot vochtopname, waardoor de kans op zweten groter is.
In tegenstelling tot polyester viscose is dit materiaal erg statisch en ademt het slecht. Wanneer je naar een formele gelegenheid gaat en je moet in een compleet formeel kostuum verschijnen, dan is het wel zo prettig dat de stof een beetje ademt.
Elke stof waar natuurlijke vezels in verwerkt zijn, hebben het risico te krimpen met wassen. Natuurlijke vezels zijn bijvoorbeeld katoen, zijde, wol, jute en linnen.
Witte was is alle witte textiel, maar ook heel licht gekleurde textiel. Wit, zachte pastelkleuren, lichtgrijs en licht beige mag je combineren. Was kleding apart van handdoeken en beddengoed, zodat je het juiste wasprogramma kunt selecteren om je kleding lang mooi te houden.
Polyester is warmtegevoelig, hoge temperaturen kunnen ervoor zorgen dat het smelt, krimpt of vervormt. Selecteer nooit het wasprogramma voor warm water of hoge temperaturen wanneer je de wasmachine, droger of strijkijzer gebruikt.
De stof polyester is een synthetische vezel die licht, duurzaam, vormvast, kreukvrij en isolerend is. Wereldwijd is polyester de meest gebruikte stof voor textiel. Als afkorting wordt vaak PES gebruikt.
Stomen is minder schadelijk
De stomerij van tegenwoordig gebruikt groene producten en die zijn minder schadelijk voor je kleren dan het ouderwetse thuis wassen en drogen. Je delicate kleren die speciale aandacht nodig hebben, worden altijd behandeld met de beste zorg.
Dit is een ander proces dan wassen, er komt geen water aan te pas. Zodoende is er ook minder risico op krimp, terwijl er wel een groot scala aan vlekken mee te verwijderen is.
Stomen wordt vaak chemisch reinigen genoemd en is als het ware droog reinigen. Er komt namelijk geen water aan te pas. De kleding, maar ook gordijnen en wollen dekbedden worden alleen in een reinigingsvloeistof gereinigd.
Het enige wat je nodig hebt om je was weer heerlijk te laten ruiken, is een beetje gedistilleerde witte azijn. Doe hier een klein beetje van in de vakje waar je normaal je wasverzachter doet. Je gebruikt het dus in plaats van je wasverzachter. Je was zal vervolgens heerlijk ruikend uit de trommel komen.
Azijn verwijdert kalk uit het water. Dit ontkalkte water zorgt voor zachtere kleding en minder kalkaanslag in de wasmachine. Je kunt zowel natuurazijn als schoonmaakazijn als wasverzachter gebruiken. Hoeveel azijn je gebruikt, hangt af van de hardheid van het water.
Als je het belangrijk vindt dat je was een lekkere geur heeft, kijk dan of er parfum in je waspoeder zit. Wij vinden overigens Omo Wit Waspoeder heerlijk ruiken. Dit is voor ons het waspoeder dat het lekkerst ruikt.
In natuurlijke, plantaardige materialen zweet je het minst. Ga daarom voor katoen of linnen. Deze materialen zijn lekker luchtig omdat ze ademen, hierdoor zweet je minder en is het dus een betere optie dan synthetische materialen. Ga voor een leuke linnen broek of een luchtig jurkje van dunne denimstof.
Natuurlijke stoffen zoals katoen, viscose, linnen en zijde ademenen wel. Doordat ze lucht doorlaten verdampt zweet sneller en blijft je lichaam koeler. Daarnaast zijn ze absorberend: ze nemen vocht op in plaats van het af te stoten.
Viscose voelt zijdeachtig aan en je spreekt dan ook wel over kunstzijde (viscoserayon). Viscose neemt goed vocht op, voelt koel aan en valt lekker soepel. 100% viscose moet na het wassen gestreken worden; vooral de goedkopere soorten hebben de neiging tot kreuken.