Naast dat de jarige cadeautjes krijgt, is het in Nederland heel gebruikelijk dat de jarige ook wat lekkers uitdeelt. Deze traditie is ontstaan uit bijgeloof. Dat schrijft namelijk voor dat iemand die verjaart de hele dag gul en hartelijk moet zijn, omdat dat een positieve invloed heeft op het jaar dat komen gaat.
Trakteren is een woord dat doorgaans gebruikt wordt als benaming voor het uitdelen van een lekkernij ter gelegenheid van iets. Vaak is dat ter gelegenheid van een verjaardag of een jubileum. Heel algemeen is het iemand iets overhandigen zonder dat de persoon die iets krijgt daarom gevraagd heeft.
Volg gewoon de conventie, zet een schaal tompoezen, roze koeken, kroketten (of wat voor lekkernij dan ook gangbaar is op uw werk) neer en toon uzelf van uw grootmoedige kant. Maak u niet druk dat onaangename collega's ook een graantje meepikken uit deze ruif.
Je kunt een foto toevoegen of tekst graveren. Het is het gebaar wat telt, een cadeau hoeft helemaal niet groot te zijn. Iedereen is blij met een klein maar persoonlijk presentje. Denk aan iets lekkers om te snoepen voor iedere collega of een fotoblik met de teamfoto voor in de kast op kantoor.
Bedankt daarvoor." "Ik ga de inzet van dit team ontzettend missen. Jullie waren geweldige collega's, bedankt daarvoor." "Hoewel ik genoot van mijn tijd hier, ben ik er klaar voor om mijn volgende avontuur aan te gaan.
'Succes met je volgende baan', 'Ik wens je veel plezier en succes met je volgende uitdaging', 'Bedankt voor de fijne samenwerking', 'We gaan je hier missen' of 'Heel veel sterkte de komende tijd' mogen gewoon gezegd worden!
trakteren [onthalen] {tract(i)eren [behandelen, bespreken, als gast bij zich ontvangen] 1291-1300; de huidige betekenis 1785} < latijn tractare [behandelen] ( vgl. traktatie).
Groente en fruit in een leuk jasje. Kleine porties van producten die niet te veel calorieën bevatten. Denk aan: een doosje rozijnen, een klein bekertje naturel popcorn, klein koekje of minirolletje of zakje met kleine (suikervrije) snoepjes of dropjes.
Wat zeg je tegen iemand die euthanasie laat plegen?
Realistisch zijn, schrijft Hintjens: het heeft geen zin om tevergeefs te hopen op een goed einde. Ga uit van het ergste. Hoe eerder je weet dat je doodgaat, hoe eerder je omgeving kan beginnen met afscheid nemen. Wees daarnaast eerlijk over de medische feiten tegen je omgeving.
Wat zet je op een kaart voor iemand die stervende is?
Druk je medeleven uit. Schrijf bijvoorbeeld over je bezorgdheid en dat je je betrokken voelt bij het verdriet van de ander. Schrijf open en eerlijk en vermijd niet de moeilijke woorden zoals dood of de doodsoorzaak en zelfs zelfdoding.
Ook origineel: laat een (kaart)spel bedrukken met bijvoorbeeld grappige foto's van de thuisblijvers. Een leuk, persoonlijk afscheidscadeautje! ... Aanraders vinden wij:
Zeker bij mensen bij je wie je niet dagelijks over de vloer komt, is het aan te raden om iets leuks mee te nemen. Dan kun je denken aan een bosje bloemen, een doosje bonbons, een flesje wijn of iets anders lekkers om te eten of drinken.
Voorbeeldzinnen en teksten; bedankt voor de samenwerking
-> Dank je wel voor de prettige samenwerking. -> We willen je graag laten weten hoe blij we met je zijn. -> Dank je wel dat je de moeite hebt gedaan om me hierbij te helpen / dit voor me op te zoeken. -> Het is fijn om te weten dat ik bij jou terecht kan.