Italiaans ijs is de variant van consumptie-ijs die in Italië is ontstaan. Belangrijke ingrediënten naast water zijn suiker of andere zoetstoffen en uiteenlopende smaakstoffen als fruit, noten en etherische oliën. Er bestaan meer dan honderd varianten. Italiaans ijs kan ook melk, room, eieren en bindmiddelen bevatten.
In roomijs wordt naast melk, eieren en suiker dan ook room verwerkt. In gelato ligt het vetpercentage tussen de 5 en 8 %. Aanzienlijk minder dus! Er wordt veel meer water en melk gebruikt in gelato.
Hoewel de verhoudingen tussen de ingrediënten dus kunnen verschillen, bevat Italiaans ijs over het algemeen meer melk en gewoon roomijs meer room. In room zit meer vet, daarom is het vetpercentage in roomijs minstens 10% en dat kan oplopen tot wel 25%. Dat van gelato is meestal tussen de 5 en 8%.
Il bacio is: de kus, maar daarmee ben je er nog niet.
Het is onder meer in Nederland wettelijk bepaald dat roomijs enkel vet mag bevatten van melk en geen enkel ander eiwit mag bevatten anders dan melkeiwitten. Er worden vaak eidooiers toegevoegd aan roomijs, waarmee het dan geen roomijs meer genoemd mag worden. Voor vanille-ijs wordt de melk gekookt met vanillestokjes.
Winnaar van de ijs test is Häagen-Dazs Belgian chocolate die van de deskundige jury een 8 als rapportcijfer kreeg. Dit is absoluut geen goedkoop ijs, maar de prijs van circa 11 euro per liter wordt goedgemaakt door de hoge kwaliteit en de lekkere smaak.
Behalve lekkere chocolade en bonbons kun je ook een ijsje cadeau geven, zonder dat het smelt! Onze cadeaubonnen zijn in ieder gewenst bedrag (vanaf €5,- *), afgerond op één bolletje (€ 1,50 of € 1,80), verkrijgbaar. Als je een cadeaubon koopt krijg je een mooi ingepakt lekker hoorntje gevuld met unieke Bacio muntjes.
De lekkerste ingrediënten
Een ijstaart van Bacio bestaat bestaat uit een knapperige en romige chocolade bodem, romige parfait, twee ijssmaken, een laagje karamel en een bijpassende afwerking. Al deze lekkere smaken zorgen ervoor dat je kunt genieten van een bijzonder smakelijk ijsdessert.
Consumptie-ijs kan in vier soorten worden onderverdeeld. Zo is er schepijs, softijs, sorbetijs en waterijs. Varianten van consumptie-ijs zijn gelato, melkijs, roomijs. Ook schaafijs kan als een speciale variant van consumptie-ijs genoemd worden.
Chinezen waren de eersten die ijs maakten. Marco Polo bracht het recept mee naar Italië. Echter in Italië was ijs al eerder bekend geworden, want voordat Marco Polo China bezocht, stuurde keizer Caesar zijn slaven de bergen in om ijs te halen waarmee ze vruchtensappen konden koelen en bevriezen.
Een toevoeging van gelatine bij de bereiding van roomijs of ijs is niet noodzakelijk, maar zorgt voor extra binding van het vocht.
Naast melk, eieren en suiker wordt er room in verwerkt. Vaak blijft er een soort van plakkend laagje achter op je tong. Er wordt meer water en melk gebruikt, minder eigeel en het bevat nooit room. Hierdoor is gelato dus ook minder machtig als roomijs.
Wie in Nederland een bolletje schepijs bestelt, betaalt gemiddeld 1,47 euro per bol. Dat blijkt uit onderzoek van Belvilla naar de gemiddelde prijzen en het aantal ijssalons in de tien grootste Nederlandse steden.
De Raket is al jaren het meest verkochte ijsje van Nederland. Jaarlijks worden er in Nederland 55 miljoen Magnum-ijsjes gegeten. Wanneer je die achter elkaar legt, vormt dat een lijn van 9.000 km. Het ijsje dat het meest wordt gegeten, blijft de Raket.
In Nederland zijn we soms erg traditioneel als het om ijsjes gaat. Al jarenlang is vanille de meest verkochte ijs smaak. En aardbeien, een yoghurt ijsje en ook chocolade blijven onwijs populair.
Talamini Deventer is naar men zegt de grootste ijssalon van de wereld.
Er bestaan meer dan honderd varianten. Italiaans ijs kan ook melk, room, eieren en bindmiddelen bevatten.
Smurfenijs met de typische kleur van de blauwe mannetjes. Heeft de smaak van een iets zoetere vanille met een tikkeltje munt, een beetje zoals kauwgom. Zeer geliefd bij de kinderen, maar ook volwassenen zijn er dol op.
Málaga ijs is één van de bekendste ijssmaken die er bestaan en is in bijna elke traditionele ijssalon verkrijgbaar.
Booza uit het Midden-Oosten
ijs, afkomstig uit het Midden-Oosten en krijgt zijn elasticiteit van mastiek , hars die afkomstig is van de mastiekboom. De traditionele smaak van booza is Kashta (of Ashta). Dat is een mix van oranjebloesemwater en rozenwater. Er wordt wel gezegd dat het de oudste ijssoort ter wereld is.