Zuiver kraanwater heeft een pH-waarde in de buurt van 7. Dat noemen we pH neutraal. Alkalisch water heeft een pH-waarde van meer dan 7.
De pH-waarde van bronwater varieert
Dit is te zuur voor het lichaam. Beter zou zijn een pH-waarde van bronwater tussen de 7,3 en 7,6. Dan komen de pH-waarde Bar-Le-Duc en de Ph-waarde Sourcy beter in de buurt. Ook de ph waarde Chaudfontaine met 7.0 en de ph waarde Evian met 7.2 zijn perfect.
Spa Blauw heeft een zuurgraad of pH-waarde van 6.
Het midden van de pH-schaal is zeven en wordt gezien als een neutrale waarde, denk hierbij aan zuiver water drinken om vitamines in te nemen. Ook is 7 de pH-waarde van urine een maat voor basische reactiviteit van een chemische stof.
Water is hartstikke gezond. Er zitten geen calorieën in en het tast je tanden niet aan. In Nederland kun je het beste water uit de kraan drinken. Verder is er bronwater en mineraalwater te koop, met en zonder koolzuur.
Of toch niet? De Keuringsdienst van Waarde ontdekte dat het bronwater van Bar-Le-Duc, samen met Spa èèn van de best verkochte verpakte waters in Nederland, uit dezelfde grondlaag komt als het water wat in Utrecht gewoon uit de kraan komt, technisch gezien is het dus gewoon hetzelfde water.
Flessenwater is niet gezonder dan water uit de kraan. Maar veel mensen verkiezen de smaak van flessenwater, omwille van het chloorluchtje van leidingwater. Flessenwater is wel veel duurder en de flessen zorgen voor een gigantische afvalberg.
Basisch vormende voeding kan daarentegen onbeperkt worden gegeten. Basisch vormende voeding is bijvoorbeeld groenten, fruit, pompoen, banaan, komkommer, augurk, tomaat, aardappel, aubergine, selderij. Het valt daarnaast ook aan te bevelen matig te zijn met voeding die veel purine bevat.
Havermout bevat fytinezuur, wat vaak als een antinutriënt wordt omschreven. Een overdaad aan fytinezuur zorgt ervoor dat bepaalde vitaminen en mineralen zoals calcium, magnesium, zink en ijzer minder goed door de darmen kunnen worden opgenomen, met als gevolg dat je in ernstige gevallen tekorten opbouwt.
In Chaudfontaine is weldadige loomheid de meest voorkomende gemoedstoestand. Wie kuren alleen niet genoeg vindt, maar ook graag een terrasje pikt, door de bossen wil wandelen en de kinderen wil meenemen, kiest beter voor Spa. In Spa is gewoon meer te doen dan alleen ontspannen bubbelen.
Bar-le-Duc valt onder de categorie “zwak mineraalhoudend mineraalwater” met ten hoogste 500 mg/l. Dit geldt voor de meeste mineraalwaters in Europa. Daardoor is Bar-le-Duc mineraalwater zeer geschikt voor de bereiding van babyvoeding en mag het gedronken worden bij een zoutarm dieet.
Kraanwater komt uit de grond (grondwater of soms diepere lagen) of uit meren, rivieren en kanalen (oppervlaktewater) en wordt in Nederland regionaal gewonnen door waterleidingbedrijven. Dit verklaart dus waarom de smaak van kraanwater per regio kan verschillen.
Het water van SPA® Reine heeft een pH-waarde van 6, waardoor het dicht bij neutraal water komt te liggen. Neutraal water drinken draagt bij tot het behoud van het zuur-base-evenwicht van het lichaam.
Zuiver water wordt met een pH-waarde van 7 als neutraal beschreven, leidingwater heeft in de regel een pH-waarde tussen 7,0 en 8,5. Alkalische oplossingen hebben een pH-waarde van boven de 7. Hoe hoger de pH-waarde boven de 7 ligt, hoe sterker alkalisch de oplossing is.
Spa blauw is aan te merken als gezond water zonder afvalstoffen en weinig elektrolyten, maar ook een waterzuiveringssysteem kan hierbij helpen. Een waterzuiveringssysteem filtert de schadelijke stoffen en verminderd de hoeveelheid elektrolyten.
Zure fermentatieproducten als zuurkool, yoghurt etc. zijn door de fermentatie ook opeens basisch geworden. Iets wat zuur is, is immers over de hele linie vaak basisch, las je al aan het begin van het verhaal.
Yoghurt is een zuur product met vaak een pH tussen 3,7 en 4,5. Hierdoor krijgen schimmels en gisten weinig kans om de yoghurt te laten bederven en hebben bacteriën beperkte mogelijkheden om te groeien.
Zo leveren zuursmakende vruchten, zoals citroenen en sinaasappels, na vertering en stofwisseling toch een basenoverschot op. Ook is het niet zo dat zuur werkende voedingsmiddelen per definitie ongezond zijn. Zo leveren vis, granen en peulvruchten een zurenoverschot, maar dit zijn waardevolle voedingsmiddelen.
Verzuring door voeding
Voedingsmiddelen zoals, zuivel, eieren, eiwitrijk voedsel (met name vlees), granen (zoals tarwe), geraffineerde suiker, chocolade en noten zullen in het lichaam zuur produceren. Ook kun je beter geen alcohol of cafeïne gebruiken.
De volgende stappen laten zien hoe je drinkwater in alkalisch water kunt veranderen: Bereid eerst vloeibare ons water voor (houd er rekening mee dat je het vooraf moet zuiveren) en een 1/8 eetlepel zuiveringszout. Daarna doet u de soda in het water. Schud en roer vervolgens het mengsel totdat de soda goed is opgelost.
Daarnaast zijn cafeïne rijke producten (m.u.v groene thee) ook erg verzurend voor het lichaam wat een grote roofbouw doet op basische mineralen. Vooral de calcium, magnesium en zink worden veel verbruikt om deze verzuring mee op te vangen en zo het bloed basische te houden.
De hoeveelheid calcium bijvoorbeeld, is bij Chaudfontaine en Evian hoger dan bij Spa. Maar moet je, of krijg je, calcium niet via andere wegen binnen, zoals melk, kaas en andere zuivelproducten? En die moet je toch eten of drinken, want om dat alleen via water binnen te krijgen is ook niet zo handig.
Er is namelijk een verschil in de voedingswaarde. Spa rood beschikt over meer metalen en meer mineraalzouten (droogrest). Spa blauw is dus gezonder.
In veel landen is het daarom beter gebotteld water te drinken als je niet ziek wilt worden van kraanwater. Je zou dus kunnen zeggen dat flessenwater het schoonste drinkwater ter wereld is.