Een ander verschil tussen gebreide stoffen, ook wel een knit fabrics in het Engels, en geweven stoffen is het rafelen. Een stof die gebreid is rafelt niet. Dat is heel fijn, want dan hoef je de randen niet altijd af te werken. Vanwege de breistructuur zit er van nature rek in gebreide stof.
Er zijn ook stoffen die helemaal niet kreuken. Elastaan, lycra, wol of kasjmier bijvoorbeeld. Sommige van deze stoffen hebben een speciale 'non-iron'-behandeling ondergaan, waardoor ze bijna niet kreuken. Ook breiwerk kreukt nauwelijks en kunt u beter niet strijken.
Tenslotte, de tencel vezels zijn volledig biologisch afbreekbaar, een troef voor de toekomst! De Tencel stoffen zijn superabsorberend, zelfs 50% meer dan katoen. Ze zijn meer ademend en de kans op bacteriegroei is hierdoor kleiner, de stoffen zijn dus ideaal voor ondergoed!
Polyester heeft allerlei voordelige eigenschappen. Zo is het ademend, kreukt het niet en blijft de kleur lang mooi. Ook is het vormvast en slijt het niet snel. Hoewel polyester een stevige stof is, voelt het toch licht aan om te dragen.
In tegenstelling tot polyester viscose is dit materiaal erg statisch en ademt het slecht. Wanneer je naar een formele gelegenheid gaat en je moet in een compleet formeel kostuum verschijnen, dan is het wel zo prettig dat de stof een beetje ademt.
Natuurlijke kledingvezels, zoals katoen en linnen, ademen over het algemeen het beste. Daar zweet je het minst in als het warm is. Katoen is een ademde stof en neemt vocht op. Nadeel is wel dat de stof op een gegeven moment gaat plakken als je veel zweet.
Synthetische materialen
Als je écht veel zweet, dan houden katoenvezels vocht veel langer vast dan synthetische stoffen als acryl, rayon, polyamide en polyester. Tijdens het sporten is daarom verstandig om technische kunststoffen zoals de speciale dri-fits en dry-techs te dragen, die vocht afvoeren.
De opvallendste pluspunten van polyester ten opzichte van katoen zijn de kleurvastheid, maatvastheid en elasticiteit. De vezels zijn sterk, waardoor ze niet snel zullen slijten en ze zijn niet kreukgevoelig. Synthetische vezels hebben slechts een gering vermogen tot vochtopname, waardoor de kans op zweten groter is.
Polyester is erg sterk, het krimpt niet, kreukt niet en vervormt niet. Een nadeel van polyester is dat het niet zo goed ademt: het neemt niet goed vocht op en kan dus zweterig aanvoelen. Vaak wordt polyester mede om deze reden gemengd met andere stoffen.
Stoffen gemaakt van deze kunstvezels zijn sterk, licht, vormvast, sneldrogend en goed ademend. Nylon is iets sterker en rekbaarder dan polyester. Polyester droogt iets sneller en kan beter tegen UV-straling.
De voor- en nadelen van polyester
Polyester staat erom bekend dat het statisch is, kledingstukken kunnen soms gaan pillen en het materiaal neemt niet zo goed vocht op, het is dus slecht ademen. Toch wordt polyester vaak in sportkleding gebruikt.
Wat duurzame stoffen betreft, is lyocell – ook wel bekend als Tencel – de absolute top. Naast dat het goed scoort qua duurzaamheid, heeft het ook nog eens hele fijne eigenschappen: het is zacht, zo sterk als polyester en neemt vocht beter op dan katoen. Daarnaast houdt het je net als wol lekker warm.
Polyester is sterker en in het geval van gerecycled polyester duurzamer dan katoen. Zelfs na een aantal wasbeurten behoudt polyester zijn kleuren en blijft het lang mooi. Hierdoor is de stof ook goed bestand tegen zonlicht. Het is niet voor niks dat je de stof vaak in vitrages ziet.
Is strijkvrij jouw grootste wens? Kies dan voor een overtrek van microvezel. De synthetische stof, ook wel micropercal of microvezel genoemd, bestaat uit polyester en nylon. Naast strijkvrij heeft de stof nog veel meer voordelen.
Kies voor deze stoffen die minder snel kreuken
Stoffen met een synthetische vezel zoals lyocell, acryl, polyester of nylon kreuken bijna niet. Maar ook jeans kreukt bijna niet. Hang deze stoffen na het wassen op om te drogen en de meeste kledingstukken hebben zelfs geen strijkbeurt meer nodig.
Als je kreukels hebt in polyester kan je deze op een lagere temperatuur (tot 110°C) strijken. Om jezelf strijkwerk te besparen, raden we je aan om je kleding op te hangen. Je hoeft polyester dan niet te strijken, omdat het een kreukvrije stof is.
Natuurlijke stoffen zoals katoen, viscose, linnen en zijde ademenen wel. Doordat ze lucht doorlaten verdampt zweet sneller en blijft je lichaam koeler. Daarnaast zijn ze absorberend: ze nemen vocht op in plaats van het af te stoten.
De belangrijkste voordelen van viscose zijn: De stof is zacht en dat zorgt voor draagcomfort. De stof heeft een mooie, luxueuze uitstraling. De stof absorbeert vocht en water goed en blijft bij warm weer koel en luchtig aanvoelen.
Viscose, ook wel bekend als rayon, is een natuurlijke, synthetische stof. Oftewel een synthetische stof, gemaakt van natuurlijk materiaal. Viscose bestaat namelijk voor ongeveer 90% uit de cellulose van bomen, zoals beuken of sparren. Deze vezels worden gewonnen uit kleine stukjes hout.
Vaak wordt het materiaal gemengd met een andere stof zoal katoen, waardoor je het soms probleemloos kunt dragen, maar kleding van 100% polyester is niet aan te raden voor mensen met een aanleg voor huidirritaties. Maar ook zonder een gevoelige huid is het alsnog beter om voor een ander materiaal te kiezen.
Polyamide, of nylon, is een synthetische vezel die sterk, licht en kreukvrij is. Polyamide bevat veel kwaliteiten die de stof heel populair maken in de kledingindustrie. Zo behoudt de stof zijn kleur heel goed. Om die reden wordt de vezel vaak toegevoegd aan andere stoffen.
Kunststoffen zoals polyester en viscose laten geen lucht door, dus die vermijd je beter. Kies voor kledingitems van katoen, zijde, linnen of eventueel een lichte wolsoort.
Draag luchtige, wijde kleding. Zweet kan dan makkelijker verdampen. U krijgt het minder gauw warm. Draag ondergoed en sokken van katoen, wol of linnen.
Polyester is een ademend
Maar zweet je veel, dan weet je dat deze stoffen zorgen voor natte en donkere vlekken op je kleding, niet zo charmant. Polyester of polyamide (het zusje van) nemen juist geen vocht op, maar sturen het naar buiten. Zo kan vocht verdampen zonder dat het vlekken achterlaat.