Het is geen probleem om de voorzetwand tegen een geïsoleerde of ongeïsoleerde spouwmuur te plaatsen. Je hebt wel altijd een dampremmende laag nodig aan de kamerkant (de warme kant): die laag voorkomt dat er vocht vanuit de woonkamer de muur in trekt en zorgt ervoor dat je geen vochtprobleem krijgt.
Dampremmende folie voorzetwand
Een voorzetwand plaatst u iets voor de buitenmuur, tot maximaal 10 cm. Deze ruimte doet dienst als ventilerende luchtspouw. Om een voorzetwand te realiseren begint u met een dampopen folie. Deze plaatst u tussen het raamwerk en buitenmuur.
Dit dampscherm is een waterdichte en luchtdichte folie, die de vochtige lucht tegenhoudt en je isolatielaag droog houdt. Zonder dampscherm zou je isolatielaag na verloop van tijd aangetast worden door de condensatie van de binnenlucht in huis, en zou het een groot deel van z'n isolerend vermogen verliezen.
Tips zelf isolerende voorzetwand plaatsen
Kies voor isolatiemateriaal met een isolatiewaarde van hoogstens Rd 2,5. Bij een voorzetwand is het belangrijk dat de isolatiewaarde niet hoger is: bij een hogere Rd heb je kans op vochtproblemen. De Rd-waarde staat op de verpakking in de bouwmarkt.
De dampremmende folie dient onder het isolatiemateriaal geplaatst te worden. Goed om te weten: bij gevels wordt er vaak voor gekozen om de laag dampremmende folie aan de binnenkant te combineren met een dampdoorlatende laag aan de buitenkant van het isolatiemateriaal.
Door dampremmende folie toe te passen voorkom je dauwpunten. Deze folie is niet altijd de beste keuze, want in sommige gevallen wordt het vocht door de folie ingesloten. Dit heeft als gevolg dat er vocht en schimmel kan ontstaan.
Met een dampremmende folie aan de binnenzijde sluit u overtollig vocht op wat niet afgevoerd kan worden. Met een klimaatfolie kunt u dat voorkomen. Een klimaatfolie zorgt ervoor dat vocht van binnenuit wordt tegengehouden. En vocht wat zich in de constructie ophoopt naar binnen afgevoerd kan worden.
Isolatiematerialen voor een voorzetwand
Wat betreft de dikte; met steenwol, glaswol of minerale wol moet je een laag van minimaal 50 mm isolatiemateriaal aanbrengen om te voldoen aan de bouwbesluit-eis (Rc-waarde 1,3) voor gevels. Bij PIR kan dit dunner, een plaat van 30 mm is hier al voldoende.
Spouwmuurisolatie heeft een isolatiewaarde (Rd-waarde) van ongeveer 1,2.Met een voorzetwand met 4,5 tot 9 cm isolatie kun je een Rc-waarde van 3,5 bereiken. Op die manier huis houdt je huis de warmte nog beter vast. Dit is zeker aan te raden wanneer je in een hoekwoning, 2-onder-1-kap of vrijstaande woning woont.
Zonder dampscherm zou je isolatielaag na verloop van tijd aangetast worden door de condensatie van de binnenlucht in huis, en zou het een groot deel van z'n isolerend vermogen verliezen. Maar een dampscherm beschermt ook de onderliggende constructie tegen de vochtige lucht.
PIR platen zijn licht, stevig en vaak voorzien van een dampdichte laag, waardoor je bij bevestiging geen dampscherm of folie nodig hebt. PIR platen worden vaak gebruik bij het isoleren van hellende daken, vloeren, spouwmuren en platte daken.
Wanneer je geen dampscherm zou toepassen bij bijvoorbeeld het isoleren van het dak, dan gaat condensvocht zich in de loop der tijd ophopen tussen het isolatiemateriaal en het dak. Dat is zeer ongewenst want hierdoor kunnen niet alleen allerlei schimmels ontstaan maar wordt ook de dakconstructie aangetast.
Het verschil tussen dampdichte en dampremmende folie is de hoeveelheid vocht die de folie doorlaat. Dampdichte folie heeft een grotere sd-waarde van dampremmende folie en houdt dus meer vocht tegen.
Hoe dik de isolatie van uw voorzetwand daarvoor moet zijn, is afhankelijk van welk isolatiemateriaal u gebruikt. Gebruikt u glas- of steenwol? Dan moet u een laag van ongeveer 50 millimeter aanbrengen. Als u de voorzetwand met PIR isoleert, heeft u genoeg aan een plaat van ongeveer 30 millimeter dik.
Oplossingen voor een koude muur
Een gedeeltelijk koude muur is soms te verhelpen door de isolatie in de spouw te laten herstellen. Dat kan door na te isoleren met spouwmuurisolatie. Een andere methode om problemen met een gedeeltelijk koude muur op te lossen is de binnenmuur te isoleren met een voorzetwand.
Plaats isolatie tussen de houten profielen. Kies indien mogelijk isolatie die ongeveer 0,5 cm dunner is dan de dikte van uw profiel. Isolatie mag ook even dik als het profiel zijn. Bij een tussenmuur kunt u de isolatie direct tegen de muur aan plaatsen.
Als je maar 1 muur laat isoleren heeft dit wel degelijk zin, je behoudt warmte die je anders door dat stuk van de constructie zou verliezen en het warmteverlies van de rest van de constructie wordt niet spontaan méér.
Om de binnenmuur te isoleren tegen geluid gebruikt u het beste steenwol. Steenwol is zeer goed geschikt om geluid te isoleren. Naast steenwol doet ook glaswol het heel goed wat geluidsisolatie betreft, zeker wanneer u kijkt naar de Knauf Acoustifit glaswolplaten.
Tip! Isoleren van binnenmuren kan met steenwol of glaswol. Steenwol is meer geluidsisolerend dan glaswol. Bovendien is steenwol brandwerend en veroorzaakt dit isolatiemateriaal ook minder jeuk en irritatie dan glaswol.
Ongeveer 1 van de 4 woningen heeft nog géén geïsoleerde buitenmuren. Spouwmuurisolatie is een slimme manier om je buitenmuren te isoleren. Maar dan moet je natuurlijk wel een spouw hebben: een ruimte van 4 tot 6 cm tussen 2 muren.
Een dampremmende laag, bijvoorbeeld, moet altijd worden aangebracht aan de binnenzijde (de warme kant van de constructie). Hieronder leggen we uit hoe u kunt bepalen wat de bovenkant of zichtzijde van de folie is.
Volgens het bouwbesluit moet een Pe folie die als dampremmende laag wordt gebruikt minimaal 0,2 mm dik te zijn.