Zo ontdekte de medische wetenschap In de jaren '50 dat de
Eenmaal beschadigde hersencellen herstellen zelf niet meer. Toch kan er nog veel verbeteren. Andere delen van de hersenen kunnen de uitgevallen functies namelijk overnemen. Je hersenen maken hiervoor dan nieuwe netwerken aan.
Hersencellen kunnen dan niet meer met elkaar communiceren of kunnen niet meer met spieren en klieren communiceren. Als een cellichaam beschadigd raakt kan het hele neuron afsterven.
Hoewel de hersenen niet meer groeien, betekent dit niet dat je hersenen daarna niet meer veranderen. Dit gebeurt namelijk je hele leven lang.
Het proces dat in het zenuwstelsel in werking treedt na een beschadiging. In het centrale zenuwstelsel (de hersenen en het ruggenmerg) is regeneratie minimaal, terwijl in het perifere zenuwstelsel regeneratie van zenuwvezels over relatief grote afstanden optreedt.
Anders dan wat vaak gedacht wordt, is cognitieve achteruitgang geen onvermijdelijk onderdeel van het ouder worden. In de loop van de jaren is er steeds meer bewijs gevonden dat hersenen zichzelf op elke leeftijd kunnen vernieuwen.
Mensen doen dagelijkse dingen die neurale achteruitgang veroorzaken en daardoor cognitieve achteruitgang. Deze acties, zoals drinken, roken, niet goed eten of slapen of stress, zorgen dat deze neuronen sneller achteruitgaan.
Kunnen we als volwassenen nieuwe neuronen aanmaken? Neurowetenschapper Sandrine Thuret zegt dat het kan. Ze presenteert onderzoek en praktisch advies over hoe we onze hersenen kunnen helpen bij neurogenese waardoor stemming en geheugen verbeteren, en tegelijkertijd veroudering wordt tegengegaan.
Ja, dat kan!Al met vijftien tot dertig minuten trainen per dag, kun je een duidelijk sterker kortetermijngeheugen krijgen. Zo kun je niet alleen de periode vergroten waarin je kortetermijngeheugen de informatie vasthoudt, maar ook problemen met het kortetermijngeheugen herstellen.
De cellen in het zenuwstelsel vormen de bouwstenen van de hersenen. Ze worden ook wel zenuwcellen of neuronen genoemd en ze communiceren op een bijzondere manier met elkaar.
Mensen maken dagelijks ongeveer 700 nieuwe hersencellen aan in hun hippocampus. En iedere dag verdwijnen er ook ongeveer evenveel neuronen.
Het menselijk lichaam heeft naar schatting 100 miljard zenuwcellen. Verreweg het grootste deel daarvan bevindt zich in het centraal zenuwstelsel (hersenen en ruggenmerg).
Hoe langer de coma duurt, hoe kleiner de kans is dat je nog wakker wordt. Als je hersendood bent kan je niet meer wakker worden.Je hebt geen hersenactiviteit meer en je hersenen kunnen zich niet meer herstellen.
De aanwezigheid van hersenletsel kan mogelijk worden aangetoond met een scan: bijvoorbeeld een CT-scan, een PET-CT-scan of een MRI-scan.
Direct merkbare symptomen na hersenletsel
Bewusteloosheid. Verwardheid. Geheugenverlies (posttraumatische amnesie: PTA)Hoofdpijn.
De gevolgen van traumatisch hersenletsel verschillen per persoon. Klachten na een hersenschudding gaan vaak binnen een paar maanden over, maar niet bij iedereen. De gevolgen van een hersenkneuzing duren meestal langer. Soms blijf je er je hele leven last van houden.
Speel een spelletje
Strategische spellen zijn ideaal om op een leuke manier het brein te stimuleren. Gezelschapspellen zoals Memory, Rummikub en Scrabble zijn goed voor het kortetermijngeheugen en de concentratie. Individuele denkspellen als sudoku's en kruiswoordraadsels bevorderen het logische inzicht.
Oorzaak in de hersenen
Gewone geheugenproblemen zijn vaak tijdelijk en kunnen worden veroorzaakt door spanningen, drukte, ziekte of somberheid. Als de oorzaak wordt aangepakt, heb je daarna geen of minder last van geheugenproblemen. Geheugenproblemen kunnen ook veroorzaakt worden doordat je ouder wordt.
Je hoeft dus echt niet elke dag hevig te sporten om je hersenen gezond te houden. Dagelijks een half uurtje stevig wandelen of fietsen is al goed bezig. Hierbij geldt wel: bewegen is goed, meer bewegen is beter.
Behalve bij dementie kan een verkleinde hippocampus zich in de meeste gevallen gelukkig herstellen van opgelopen schade. Dit doet het brein door het maken van nieuwe zenuwcellen (dit proces staat bekend als neurogenese) en het versterken van de verbindingen hiertussen (synaptische plasticiteit).
Wetenschappers hebben onlangs ontdekt dat ook kleine hoeveelheden alcohol al schade kunnen doen aan de hersenen. Als iemand meer dan één glas alcohol per dag drinkt worden de hersenen al kleiner. Dit komt omdat de grijze en witte stof van de hersenen afneemt door alcohol.
Neurale netwerken: verbindingen in je hersenen
Iedere zenuwcel kan met ongeveer 5.000 andere zenuwcellen verbinding maken. Zenuwcellen staan met elkaar in verbinding in zogenaamde neurale netwerken. In zo'n netwerk zijn zenuwcellen uit één hersengebied met elkaar verbonden. Dit gebeurt via korte verbindingen.
Lichamelijke inspanning blijkt bijvoorbeeld de neurogenese te stimuleren. Bij proeven met muizen bleek dat actieve muizen in vergelijking met luie muizen na een maand 2,5 keer zoveel nieuwe zenuwcellen in de hersenen hadden. Beweging bevordert dus de aanmaak van nieuwe zenuwcellen.