Een douchegoot, ook wel drain of douchedrain genoemd, kan op verschillende plekken in de doucheruimte of inloopdouche geplaatst worden. Je kunt ervoor kiezen om de drain tegen de wand te plaatsen, maar hij kan ook juist bij de ingang van de douche worden aangelegd.
Een douchegoot, ook wel (douche)drain genoemd, kan op verschillende plekken in de doucheruimte geplaatst worden. Je kunt er voor kiezen de drain tegen de wand te plaatsen of bij de ingang van de douche. Wanneer je de drain bij de ingang tussen twee muren installeert, voorkom je dat water verder de badkamer instroomt.
De douchegoot, ook wel douchedrain genoemd, plaats je op het laagste gedeelte in de douche, zodat het water naar de douchegoot kan stromen. Dit zorgt ervoor dat je niet opnieuw natte voeten krijgt als je net klaar bent met douchen.
Afschot Douchevloer / Inloopdouche
Het is aan te raden om een afschot van de douchevloer aan te houden van 1 á 2 cm per meter. Houdt bij de dikte van de vloer rekening met de dikte van de vloertegels en de tegellijm. Dek de douchegoot af als u de vloer gaat storten zodat deze niet kan beschadigen of vies kan worden.
De juiste diameter van de afvoer
Eigenlijk is het aan te raden wanneer u een regendouche in uw badkamer verwerkt een diameter te kiezen van 50 mm, verwerkt u een standaard douchekop in uw badkamer dan kunt u gewoon kiezen voor douchegoten met een afvoerdiameter van 30 mm.
De douchekop hang je het liefst zo'n 90 tot 120 centimeter boven de thermostaatkraan. Heb je een laag plafond? Dan ga je voor 90 centimeter boven de thermostaatkraan. Als je genoeg ruimte hebt dan adviseren wij zeker een afstand van 120 centimeter.
Een sifon, ook wel waterslot genoemd, zorgt ervoor dat er geen vieze geuren uit de afvoer kunnen ontsnappen. Sifons zitten namelijk tussen het afvoergat van een wastafel, badkuip of douchebak en de riolering in. Doordat er wat water in blijft zitten, komen de luchtjes van het riool niet in je huis terecht.
Kimband voor een waterdichte inloopdouche
De hoeken en naden in de inloopdouche, zoals bij een overgang tussen de vloer en een muur, zijn dus waterdicht te maken door kimband te gebruiken. Kimband is een vezelachtige soort tape. Het wordt ook wel fliesband genoemd. U verwerkt het met een kleverige pasta.
Inloopdouche afwerken
De douchewand kan opgebouwd worden uit verschillende materialen: waterwerende platen, cementplaten of steenmaterialen als cellenbeton. Ook glazen wanden en glastegels komen in aanmerking. Als je de muren van de inloopdouche betegelt, gebruik dan een waterbestendige tegellijm.
Een gietvloer is een zeer geschikte vloer voor in een inloopdouche. Een gietvloer is vochtwerend en daarom geschikt voor in de badkamer. Het is erg mooi om in de volledige badkamer een gietvloer te laten plaatsen, waaronder in de inloopdouche.
Ongewenste geuren worden namelijk geweerd doordat er in de afvoerput een standpijp aanwezig is waardoor er water in blijft staan. De stankafsluiter wordt daar overheen geplaatst. De directe verbinding tussen de badkamer en het riool is hierdoor verbroken, maar het water kan nog probleemloos door de afvoer heen.
Er dient minimaal 18 mm afschot per M1 naar de drain in de ondervloer te zijn aangebracht en maximaal 25 mm per M1. De drain / doucheput dient dan 3 a 4 mm boven de dekvloer uit te steken en waterpas gemonteerd te zijn, zowel in de lengte maar ook heel belangrijk in de breedte.
Let dus goed op de ruimte die u onder de douchebak hebt, zodat er genoeg plek is voor de sifon. De ruimte die u hiervoor nodig heeft is afhankelijk van de sifon die u koopt, maar houdt tijdens een douchebak plaatsen rekening met minimaal 10 centimeter.
Vooral in de badkamer is een verhoogde vloer handig. Hier heb je immers veel leidingwerk dat je slecht kwijt kunt in een bestaande vloer.
Wanneer je de afvoer aan de douchegoot gekoppeld hebt, is het tijd om de douchegoot op waterdichtheid te testen. Lekt de drain nergens, dan kun je verder met de volgende stap. Beton is een geleidend materiaal. Daarom is het belangrijk dat een douchegoot geaard wordt.
Indien u heeft gekozen voor een inloopdouche, ga dan voor een wand van minstens 1,20 m breed. Deze houdt voldoende spatwater tegen. Bij een kleinere wand raden we aan een draaibare of vaste zijwand toe te voegen. Houd hierbij rekening met een minimale doorloop van 50 à 60 cm.
Het is bij het plaatsen van een opbouw doucheset in ieder geval belang dat de douchekop vrij van het plafond hangt. Houd zo'n 20 centimeter aan als minimum, zodat u de douchekop goed kunt bevestigen, schoon kunt maken en, indien nodig, nog een keer kunt vervangen.
De prijs van het vervangen van een bad voor een inloopdouche in 1 dag start bij een prijs van €4895,-. Hiervoor krijg je een douchevloer met antislip, wandpanelen van acryl, een vaste glaswand met antikalk veiligheidsglas en een CoolTouch kraan van Grohe die niet heet wordt aan de vingers.
Breng kimband aan in alle inwendige hoeken van uw badkamer. Bij nissen in het douche gedeelte voorziet ook de uitwendige hoeken van kimband. Deze punten zijn het gevoeligst voor werking en lekkage.
Kimband is een veelgebruikt materiaal om natte ruimtes waterdicht te maken. Dit kan vanaf nu makkelijker, sneller en beter met het Waterproof Systeem van Innotec. Veel gerenommeerde bouwbedrijven zijn inmiddels overtuigd van de kwaliteit en passen het systeem al met succes toe.
Waarom een badkamer kitten? Een badkamer kitten voorkomt lekkages en schimmel in de badkamer. Omdat de kitvoegen in een badkamer dagelijks bloot staan aan zeer veel water, kalk en zeepresten kan slecht kitwerk of een lekkende kitvoeg grote gevolgen en ongewenste kosten met zich mee brengen.
Er zijn natuurlijk veel verschillende plaatsen waar een sifon toegepast kan of moet worden. De belangrijkste plaatsen zijn in de badkamer, in een klein toilet of in de (bij)keuken.
Het voornaamste doel van een beluchter op de afvoer is het voorkomen van stank in huis. U moet er niet aan denken, dat de geur uit de afvoerleiding in de ruimtes van uw woning blijft hangen. Vergelijk het met een verstopte afvoer! Vaak brengt zo'n verstopping ook een nare rioolgeur met zich mee.
Hier kan bijvoorbeeld een scheur inzitten, of een rubbertje tussen de aansluiting kan niet meer goed zitten. Sifons lopen dus onder constructies of andere waterwegen door, en kunnen bijvoorbeeld een verzakking veroorzaken mag dit misgaan.