Kaneel is een wereldwijd populaire specerij en wordt ontzettend veel gebruikt, zowel in eigen keuken als in de voedselindustrie. Geen wonder, want het kruid/ specerij is niet alleen zoet en kruidig, maar kan ook dienen als een aanwezige smaakversterker in talloze producten.
Kaneel heeft een zoete en houtachtige smaak met een licht vleugje citroen en zijn kruidige smaak wordt vaak vergeleken met de sterke stoot van kruidnagel. Er is behalve de textuur geen verschil in smaak tussen gemalen kaneel en kaneelstokjes, maar de manier waarop ze worden gebruikt verschilt wel.
Kaneel zit vol met polyfenolen. Dit zijn antioxidanten die uw lichaam beschermen tegen bacteriën en infecties die ontstekingen veroorzaken. Kaneel helpt zelfs beschadigde cellen herstellen, doordat het enzymen activeert die cel-herstel versnellen. Ook kan kaneel verlichtend werken bij jeuk.
Kaneel is een specerij dat in de keuken wordt gebruikt. Het heeft een zoete en pittige smaak. Kaneel wordt gemaakt van kaneelstokjes. De kaneelstokjes komen uit de kaneelboom.
Hoeveel milligram coumarine een gram kaneel bevat is volgens Witkamp niet altijd duidelijk en de hoeveelheid kan ook variëren. ,,Met een dagdosis van 900 milligram kaneel ga je net wel of net niet over de dagdosis heen. Dat ga je zeker wel met 2000 milligram.”
Kaneel activeert de spijsvertering en vetverbranding waardoor het helpt bij afvallen. Dat werkt alleen als je ook je voedingspatroon aanpast. Je kunt niet zomaar raak blijven eten en hopen dat kaneel het wel allemaal oplost. Het is een gezonde suikervervanger vanwege de zoethout-achtige smaak.
Van oudsher wordt kaneel aanbevolen bij spijsverteringsproblemen en maag-darmklachten. De olie in kaneel kan de doorbloeding van je spijsverteringsstelsel en de aanmaak van spijsverteringssappen bevorderen. Vandaar dat het gebruik van kaneel vaak de eetlust opwekt en kan helpen tegen zure oprispingen.
De cassia kaneelpijpjes zijn dikker, omdat de Cinnamomum Cassia (groeit onder andere in Indonesië) een dikkere bast heeft. Deze pijpjes zijn hol, harder en van twee kanten naar binnen gerold. Zo heeft cassia een wat scherpere en bittere smaak en is Ceylon kaneel daarentegen subtiel, warm en aangenaam.
Het coumarinegehalte van Ceylon kaneel is heel laag. Een hoge inname coumarine kan leverschade veroorzaken en de bloedstolling remmen. Bij langdurig gebruik van veel coumarine, is het mogelijk kankerverwekkend. Uit voorzorg is het daarom beter om niet lange tijd achter elkaar veel Chinese kaneel te eten.
Ceylon kaneel gemalen is afkomstig uit Sri Lanka en staat bekend als de beste kaneel ter wereld.
Een tweede manier waarop kaneel kan helpen met afvallen, is door het te gebruiken als suikervervanger. Een snuf kaneel bevat vrijwel geen calorieën, maar geeft wel een lekker smaakje aan je koffie, thee of yoghurt. Wil je minder energie binnenkrijgen als zoetekauw, vervang dan eens je suiker door kaneel.
1. Kaneel. Diverse wetenschappelijke onderzoeken hebben aangetoond dat kaneel indirect helpt bij het verliezen van lichaamsvet. In die onderzoeken bleek dat mensen die ongeveer 6 gram kaneel per dag namen een lagere bloedsuikerspiegel hadden en minder insuline aanmaakten.
Voeg kaneel toe
Je kan bijvoorbeeld kiezen om meer kaneel toe te voegen aan je eten. Kaneel laad de spieren vol met glucose. Glucose wil je dan ook niet als vet opslaan, glucose gebruik je als brandstof voor je spieren. Kaneel is het niet enige 'middel' met deze eigenschap.
Je kunt beter de consumptie van kaneel beperken tijdens de zwangerschap. In kaneel zit namelijk de stof coumarine, en te veel van deze stof kan tot leverschade en bloedingen leiden. En omdat kaneel een erg geconcentreerde specerij is, kan je kaneel beter gematigd eten tijdens de zwangerschap.
Het is lastig voor kaneel een alternatief te vinden, omdat er geen ander specerij heeft wat een gelijkende, zoete en aromatische geur en smaak heeft. Wanneer je kaneel nodig hebt in zoete gerechten kun je het soms vervangen door honing, basterdsuiker of een klein beetje cacao.
Je hebt maar 1 stokje kaneel nodig voor in de thee en dat is hooguit 2 gram. Dat betekent niet dat je daarom maar heel veel kaneel moet gaan eten, want een teveel wordt afgeraden omdat dat schadelijk kan zijn. Maar kaneelthee is dan wel een gezonde keuze. Ook gember is gezond (lees hier waarom).
Voedingsmiddelen zoals ontbijtkoek of appelsap werken niet bewezen laxerend als je last hebt van obstipatie (verstopping). Voedingsmiddelen als banaan, geraspte appel, bosbessensap, kaneel, rijst, rijstewater, wit brood en wortelpuree werken niet merkbaar stoppend bij diarree.
Het wordt een ander verhaal als je iedere dag heel veel kaneel gebruikt. In de Cassia Kaneel zit namelijk een stof Cumarine, die in normale hoeveelheden geen problemen zal geven. Maar in grote hoeveelheden kan dit problemen opleveren voor de lever en voor de nieren.
De gang naar de biowinkel om je kaneel in te kopen is dus de beste. Gelukkig zijn de verschillen tussen Cassia en Ceylon goed te herkennen. Om te beginnen: kies dus voor biologische Ceylon kaneel, liefst afkomstig uit Sri Lanka, en zorg dat ze de namen “ CEYLON KANEEL” of “ CINNAMOMUM VERUM,” dragen.
De gedroogde binnenbast, krult op en dát is onze kaneel. Het eerste deel van zijn wetenschappelijke naam, Cinnamomum, heeft natuurlijk dezelfde oorsprong als het Engelse woord voor hiervoor: cinnamon.
Wel staat vast dat ceylon kaneel ontstekingstremmende effecten heeft. Zo kan het de bloeddruk onder controle houden en draagt het bij aan een gezonde hartfunctie. Verder heeft het volgens de wetenschap ook invloed op je bloedsuikerspiegel, wat belangrijk is voor mensen met bijvoorbeeld PCOS of diabetes.
Een derde team onderzoekers keek naar het verband tussen kaneel en bloeddruk (3). Er bleek geen effect te zijn op de diastolische onderdruk. De systolische bovendruk daalde na 8 weken met 1,25 mmHg. Een normale bovendruk schommelt rond de 120 mmHg.
Er is geen goed wetenschappelijk bewijs dat het eten van kaneel helpt om de bloedsuiker te verbeteren. Het gebruiken van kaneel om je bloedsuiker stabiel te houden is daarom niet aan te raden. Het is onduidelijk of kaneel een rol speelt bij het regelen van de bloedsuiker.
Mede door het feit dat kaneel bloedverdunnend werkt, wordt het risico op hart- en vaatziekten verkleint. Ook helpt kaneel het bloedsuikerniveau na een maaltijd beter in balans te houden.